Pomocníci z přírody, kteří podpoří vaši imunitu. Jak funguje fytoterapie? | Moje zdraví

Pomocníci z přírody, kteří podpoří vaši imunitu. Jak funguje fytoterapie?

Pomocníci z přírody, kteří podpoří vaši imunitu. Jak funguje fytoterapie?
Autor: istock
12. února 2019 • 06:00

Rostlinné látky dokážou omezovat rozvoj chorobných procesů a posilovat imunitu. V průběhu nemoci je možné je kombinovat i s antibiotiky nebo je užívat samostatně v rámci prevence. 

Pomocí imunostimulancií rostlinného původu můžeme předcházet bakteriálním i virovým infekcím. Pokud se přece jen rozvinou, lze zmírnit jejich projevy a urychlit průběh léčení.

Zejména malé děti jsou vzhledem k nezralému obrannému systému zvláště náchylné k infekcím, což mnohdy představuje významný medicínský problém v ambulancích dětských lékařů. V popředí stojí recidivující onemocnění respiračního traktu – v devadesáti procentech případů vyvolaných viry.

V případech, kdy selhávají léčebné postupy oficiální medicíny, se často osvědčují rostlinná imunostimulancia. Díky nim jsou aktivovány zvláště reakce nespecifické imunity, ve zvýšené míře jsou uvolňovány cytosiny (látky bílkovinné povahy produkované buňkami) mající především přímé antivirové působení. Počet infekcí může být tímto způsobem výrazně omezen.

Pokud se onemocnění přece jenom rozvine, je jeho průběh zkrácen. Tím mohou být ušetřeny symptomaticky působící léky i antibiotika. Vzhledem ke své dobré snášenlivosti a nízkému výskytu nežádoucích účinků rostlinná imunostimulancia náleží ke vhodným prostředkům léčebné praxe i samoléčení. Jejich indikace sahají od banálního nachlazení až po zvýšenou vnímavost vůči infekcím, tak častou u nemocných s nádory po chemoterapii a ozařování. Které zázraky z přírody vám mohou pomoci?

Reishi 

Silné účinky na imunitu má nejen díky betaglukanům houba reishi, česky lesklokorka lesklá nebo se také uvádí pod jménem Ganoderma. Ta navíc obsahuje i alfa glukany a další tzv. houbové polysacharidy. Tato houba je známá pro své léčebné účinky již mnoho tisíc let a používá se zejména v rámci tradiční čínské medicíny. Dodnes v ní bylo objeveno již více než 250 biologicky účinných látek, které mají účinek nejen na imunitu, ale i na játra, cévy srdce a další. Významnou látkou obsaženou v reishi jsou tzv. triterpenoidy, které působí protizánětlivě, protinádorově, antialergicky, snižují tlak krve, zlepšují metabolismus jater a jejich detoxikaci. Dále reishi obsahuje organické germanium, které zlepšuje přenos kyslíku v krvi a navíc na sebe dokáže navázat těžké kovy a ostatní zdraví škodlivé i jedovaté látky (např. z jídla) a neškodně je vyloučit z těla. 

Shiitake

V japonské tradiční medicíně byla vždy vyzdvihována houba shiitake s latinským jménem Lentinula edodes. Bývala doporučována k léčbě zánětů a nádorů a k prevenci infekcí. Moderní výzkum odhalil v plodnicích houby látky polysacharidové povahy – glykany, tzv. lentinany s jednoznačnými imunomodulačními a protinádorovými vlastnostmi. 

Hlíva ústřičná

Mezi další zajímavé poklady z přírody na podporu imunity patří i léčivé houby. Hlíva ústřičná obsahuje řadu cenných látek, které jsou tělu prospěšné. Nejznámější a i nejvýznamnější jsou zejména houbové polysacharidy a z nich pak betaglukany. Ty dokážou v těle prostřednictvím specifických receptorů aktivovat a posilovat činnost makrofágů, což je druh bílých krvinek, které aktivně hledají zejména viry nebo mikroby. Ty pak dokážou pohltit a zničit je. Účinky betaglukanů na imunitu již byly prokázány mnoha klinickými studiemi. Hlíva ústřičná dále obsahuje stopové prvky, vitaminy B, D, C, K a houbovou vlákninu, která na sebe dokáže vázat škodlivé látky a pomáhá je vylučovat. Houbová vláknina rovněž působí jako prebiotikum – tedy podporuje růst prospěšných bakterií v našem střevním traktu. 

Ženšen

Ženšen (Panax ginseng) je prostředkem, který je v Číně a jihovýchodní Asii užíván již více než 4000 let k léčbě a prevenci nejrůznějších nemocí; v posledních letech se prokazuje, že látky obsažené v ženšenu jsou významnými adaptogeny čili netoxickými látkami, normalizujícími funkce organismu a zvyšujícími jeho odolnost vůči stresu. Ženšen patří k těm přírodním prostředkům, které po staletích používání obstály i ve světle moderní vědy. Hlavní obsahové látky tvoří tzv. ginsenosidy. Jsou zodpovědné za většinu farmakologických vlastností ženšenu. Zvyšují také počet přirozených zabíječů (NK buněk), což stabilizuje imunitní systém.

Rakytník řešetlákový

Seznam prospěšných látek obsažených v oranžových kuličkách keře začíná vitaminem A a jeho provitaminem beta-karotenem, jsou zde vitaminy B1, B2, B6, mimořádně je zde zastoupen vitamin C (až 25x více než v citrusových plodech). Právě přírodní vitamin C je jedním z nejvýznamnějších z pohledu podpory imunity. Je důležité vědět, že syntetický vitamin C má jen asi 16% vstřebatelnost a dokonce může mít nepříznivý vliv na naše zdraví, protože negativně ovlivňuje proces vylučování odpadních látek játry a ledvinami, čímž dochází k jejich překyselování. Vitamin C se v přírodě vždy vyskytuje v komplexu s bioflavonoidy dalšími látkami, které účinek vitaminu C výrazně podporují, a zajišťují tak daleko vyšší vstřebatelnost. Plody dále obsahují vitaminy D, E, F, K a P. Kromě tříslovin a organických kyselin je rakytníkový olej zdrojem ochranných nenasycených mastných kyselin omega-3, 6, 7 a 9. Plody se jedí čerstvé nebo se z nich připravují různé produkty. Zvláštní význam má rakytníkový olej s antibakteriálním účinkem na různé druhy bakterií. Ničí zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a další mikroorganismy. Z hlediska obranyschopnosti je přínosem jeho antivirové působení (proti virům chřipky, cytomegaloviru, herpes simplex viru, adenoviru atd.).

Echinacea

Historie užívání echinacey (třapatky nachové, Echinacea purpurea) sahá až do starých indiánských kultur Střední a Severní Ameriky. Indiáni používali čerstvou vylisovanou šťávu k urychlení hojení ran. Renesanci tato rostlina zažila až koncem 60. let minulého století, kdy bylo prokázáno, že vylisovaná šťáva silně zvyšuje aktivitu makrofágů. (Makrofág je buňka, která je schopna pohlcovat cizorodý materiál včetně mikroorganismů. Plní i další významné úlohy v imunitě.) Toto zjištění přispělo k použití echinacey u nemocných léčených antibiotiky. Další studie ukázaly, že po aplikaci echinacey se zvyšuje počet leukocytů (bílých krvinek), stoupá aktivita T lymfocytů, které se uplatňují v regulaci ostatních buněk zúčastněných na imunitní odpovědi a v likvidaci choroboplodných zárodků. V dalších studiích byl prokázán profylaktický (ochranný) účinek echinacey na recidivující respirační infekce. Obzvlášť výhodné je použití u dětí s častými katary horních cest dýchacích, u seniorů, nemocných s chronickými chorobami nebo léčených cytostatiky. 

Tea-tree

V počátcích využívání dalšího rostlinného produktu byla zkušenost původních obyvatel Austrálie, příslušníků kmene Bundjalung, žijících v oblasti Nového Jižního Walesu. Ti sbírali od nepaměti listy stromu, později vědci popsaného jako Melaleuca alternifolia. Z nich připravovali obklady na zranění, popáleniny a jiné špatně se hojící rány. Dnes jsou i u nás dobře známé produkty na bázi éterických olejů z této rostliny – nazývané tea-tree, česky australského čajovníku. Olej z čajovníku působí jako silné antiseptikum, má nepochybné protibakteriální, protiplísňové i protiparazitární vlastnosti. Významný je i jeho imunostimulační efekt.

Eleuterokok ostnitý

Adaptogenní vlastnosti podobné ženšenu mají i účinné látky obsažené v extraktech z eleuterokoku (Eleutherococcus senticosus). Účinné látky byly zjištěny v kořenech a listech rostliny. Hlavními obsahovými látkami jsou eleutherosidy patřící do skupiny glykosidů. Eleuterokok používali lidoví léčitelé v Číně před 2000 lety k léčbě infekcí, zánětu průdušek a obecně pro zvýšení dlouhověkosti. Některé obsažené polysacharidy (glykany) zvyšují imunitní aktivitu organismu a podporují tvorbu leukocytů. 

Schizandra čínská

Schizandra, někdy zvaná také jako klanopraška či magnolka, je rostlinou velmi dlouho užívanou v zemích původního výskytu – v Číně, Japonsku a v dálněvýchodních oblastech Ruska. Po ženšenu je to jedna z nejžádanějších rostlinných drog, protože má kromě adaptogenního a centrálně stimulačního účinku také efekt hepatoprotektivní. Ochrana jater a tvorba některých bílkovin se totiž ukazuje jako významný faktor protistresového účinku a zvýšení imunity. 

Proč jsou sušené houby lepší než extrakt

Samozřejmě, aby se kýžený efekt posilnění imunity dostavil, měly by se léčivé houby či rostliny užívat delší dobu, a to nejlépe jako prevence před obdobím, kdy je naše imunita vystavena, zejména i kvůli počasí, větší zátěži. K dostání jsou preparáty, které obsahují celou sušenou houbu s komplexním spektrem látek, jejichž vzájemný účinek se navíc podporuje, a dochází tak k synergickému efektu. Je důležité si dávat pozor na deklarovaný obsah betaglukanů, který by měl každý seriózní výrobce uvádět. 

Tento článek vyšel v časopisu Moje zdraví. Aktuální číslo si můžete koupit na www.ikiosek.cz.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.