Bolí vás zuby? Zkuste babské rady, které opravdu pomáhají | Moje zdraví

Bolí vás zuby? Zkuste babské rady, které opravdu pomáhají

Bolí vás zuby? Zkuste babské rady, které opravdu pomáhají
Autor: istock.com
4. července 2019 • 06:00

V dobách, kdy si lidé mohli nechat o odborné péči o zuby jen zdát, jim nezbylo než se spoléhat na osvědčené bylinky, které jim ulevovaly od potíží. Vyzkoušet je ale můžete i dnes. Některé z nich vám pomůžou třeba s bolestivým zánětem. 

Pokud vás trápí bolest zubů, je dobré spoléhat spíše než na hřebíček nebo šalvěj na lékaře. Teprve ve chvíli, kdy bude zub odborně ošetřený, můžete začít s doplňkovou léčbou bylinkami, kořením, ale také obyčejnými obklady.

Co by vám mělo pomoci? Většina lidí ví, že na bolest zubů pomáhá hřebíček, jen málokomu je ale jasné, proč. Jde totiž o přírodní anestetikum. To znamená, že bolavý zub znecitliví. Jak ho použít? Můžete ho třeba rozkousat nebo rozemlít a pak potřít bolavé místo. Případně si můžete koupit hřebíčkový olej či tinkturu, které použijete i jako kloktadlo. Úleva by měla přijít zhruba do půl hodiny.

Nečekejte ale zázraky. Jak už bylo řečeno, ze zánětem si neporadí nikdo jiný než stomatolog. Babské rady jsou jen léčba doplňková, která pomůže tlumit bolest a podpořit hojení. O použití bylinek je vždy dobré se poradit se zubařem nebo s lékárníkem.

Babské ucho po vytrženém zubu

Další dobrou zbraní je šalvěj neboli babské ucho. Pokud ji máte čerstvou, budete ji muset použít větší množství, stačí ji jen zalít vodou a nechat odstát a vychladit. Na nálev můžete použít i sušenou.

Z šalvěje se vyrábějí také tinktury či čaje, které můžete koupit v lékárně, je to asi nejsnazší a nejbezpečnější cesta. Šalvěj má hojivé a protizánětlivé účinky. Neužívejte ji však příliš často a také ne dlouhodobě, protože může při větších dávkách působit dráždivě, proto není vhodná v těhotenství a při kojení. Má však vynikající desinfekční účinky na sliznice. Proto ji s úspěchem využijete jako kloktadlo při potížích s dásněmi.

Stomatologové vám ji doporučí i poté, co vám vytrhnou zub. Kloktejte podle návodu několikrát denně, ale nikdy se nesnažte při kloktání vysávat krev z rány. Tím byste si opravdu uškodili a hojení výrazně prodloužili. Podobně zklidňující a desinfekční účinky má také heřmánek nebo třeba tea tree olej – dvě kapky rozetřete po dásni nebo nakapejte pět kapek do skleničky s vodou a vyplachujte.

Pomoci vám může i zázvor, musíte jej ale kousat. Dávkujte ho ale opatrně, má tendenci rozproudit krev, což například při zánětu není žádoucí.

Chlaďte, ale neomrzněte

Kromě bylin je zásadním pomocníkem studený obklad nebo ještě lépe led. V lékárnách už prodávají speciální chladivé pytlíky, v nouzi ale můžete do utěrky nebo staré pleny zabalit pytlík zeleniny nebo led z mrazáku. S chlazením tváře to ale nepřehánějte, vždy mějte mezi ledem a pokožkou vrstvu látky, abyste si nezpůsobili omrzliny.

Antiseptické a léčivé vlastnosti odstraňující onemocnění dásní a zubní kaz má i tymián. Jeho lístky můžete povařit a tento odvar celý den popíjet. Listy také můžete jen žvýkat. Podobné účinky má i kurkuma.

Směs bylinek na krvácející dásně

Důležitou prevencí je vedle čištění zubů a pravidelných kontrol u lékaře a dentálních hygienistů hlavně péče o dásně. Těm prospějí hlavně vitamíny z čerstvé zeleniny. Už naši předci moc dobře věděli, že bez vitamínu C budou mít problémy s kurdějemi. Ty nám sice už nehrozí, ale ovoce a zelenina prospějí vašemu tělu i chrupu.

Na krvácející dásně se doporučují zeleninové šťávy z mrkve nebo červené řepy, při zánětech pomůže také aloe vera. Aloe vera byste stejně jako naše babičky měli pěstovat doma. Pak stačí jen uříznout kousek listu této dužnaté rostliny a zhruba třikrát denně potřít postižené místo.

Z bylinek si můžete také udělat domácí ústní vodu. Ideální směs? Heřmánek, šalvěj a měsíček lékařský v případě problémů s dásněmi můžete místo heřmánku dát přesličku a přidat mátu.

 

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.