Plicník lékařský | Moje zdraví

Plicník lékařský

Plicník lékařský uvolňuje dýchací cesty a zároveň je umí hojit jako další rány na těle.

 

Popis

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je rostlina z čeledi brutnákovitých, která dosahuje výšky až 30 cm. Má tenký větvený oddenek. Lodyha je ochlupená a střídavě olistěná. Listy jsou přisedlé, mají vejčitý či kopinatý tvar. Přízemní listy jsou větší, řapíkaté a mají opět vejčitý tvar, v základu jsou srdčité. Poznáme na nich specifickou, zpeřenou žilnatinu, dále je zde znatelné ochlupení. Z růžic přízemních listů rostou lodyhy, na nich se utváří pětičetné květy. Ty jsou tvořeny zvonkovitým kalichem a nálevkovitou korunou. Plodem jsou tmavé lesklé tvrdky.

Účinné látky

Plicník obsahuje kyselinu křemičitou, sliz, saponiny, vitamín C, třísloviny, cukry, allantoin, fytosterin, cerylalkohol, pyrolizidinové alkaloidy, minerální látky a organické kyseliny.

Použití

Zpracovává se nať, ze které se dělá nálev, jež slouží jak k vnitřnímu použití, tak se z něj rovněž dělají obklady.

Účinky na zdraví

Bylina je účinná na plicní choroby, při bronchitidě, hojí sliznice dýchacích cest. Také léčí poruchy trávicího ústrojí, zvyšuje krevní srážlivost a působí mírně močopudně. Umí dezinfikovat, umožňuje lepší hojení ran, a to i těch hnisavých.

Výskyt

Rostlinu najdeme v celém mírném pásmu Evropy, odtud roste až na Kavkaz. U nás se vyskytuje různě, svědčí jí listnaté a smíšené porosty, kde je světlo. Můžete ji pěstovat i na zahradách.

Sběr

Sbírá se kvetoucí nať či spodní listy, a to v březnu a dubnu. Bylina se suší ve stínu či za umělého sušení.

Domácí recepty

Zápar pomáhá při zahlenění. Stačí vzít směs (v objemu jedné hrsti od každé byliny) plicníku, prvosenky, jitrocele a truskavce. Přelijte 250 ml vařící vody, nechte 15 minut louhovat a sceďte. Pomalu pijte.

Inhalace z plicníku pomáhá při dechových potížích. Stačí dvě polévkové lžíce sušeného plicníku přelít půl litrem vroucí vody a nechat pod pokličkou louhovat 12 minut. Nakloňte se opatrně nad otevřenou nádobou, hlavu překryjte ručníkem, ať neuniká teplo, a vdechujte nosem.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.