Jak poznat chřipku: Jaké má příznaky a průběh a pomůže očkování? | Moje zdraví

Když vás přepadne chřipka: Poznáte příznaky a víte, jak s ní zatočit?

Když vás přepadne chřipka: Poznáte příznaky a víte, jak s ní zatočit?
Autor: istock.com
22. října 2019 • 06:00

S příchodem chladných měsíců nastává i období chřipek. Nemoc ale většina z nás podceňuje, a často i zaměňuje s obyčejným nachlazením. Chřipka ale přitom může mít u citlivých jedinců až fatální následky. Víte, jak ji poznat a léčit, abyste ji úspěšně překonali?

Původ chřipky

Chřipku vyvolávají dva typy RNA virů z čeledi Orthomyxoviridae: Myxovirus influenzae typ A a B. Vznikají ovšem i různé mutace těchto virů, které mohou vyvolat epidemii u vnímavějších jedinců. Podle některých studií by podobný typ chřipky, který se vyskytl v roce 1918 (španělská chřipka, H1N1) dnes mohl zabít 50 až 80 milionů lidí.

Výskyt a úmrtnost

Ke zvýšenému výskytu nemoci dochází většinou v chladnějších měsících, virům chřipky se totiž v chladu daří lépe. Odhaduje se, že chřipkou každoročně onemocní po celém světe 3 až 5 000 000 lidí a v důsledku nemoci zemře 250 000 až 500 000 lidí, což je 8 až 10 % nemocných.

Více k tématu čtěte ZDE.

Přenos

K přenosu nemoci dochází kapénkovou infekcí, tedy vzdušnou cestou. Virus je na vrcholu onemocnění v sekretu dýchacích cest a vylučuje se mluvením, kašláním a kýcháním. K nákaze ale může dojít i nepřímo kontaminovanými předměty (např. klika u dveří, madlo v MHD, bankovky atd.). Nejčastěji onemocní a dále infekci šíří malé děti.

Inkubační doba

U chřipky je velmi krátká, trvá 18 až 24, maximálně však 72 hodin. Uvádí se, že nejvíce je člověk infekční mezi 2. a 3. dnem po nákaze a že nakažlivost trvá zhruba 7 až 10 dní.

Příznaky

Mezi nejčastější symptomy chřipky patří:
- únava
- bolesti svalů a kloubů
- bolest hlavy
- zvýšená teplota až horečka nad 39 °C (provázená pocením, zimnicí nebo dehydratací)
- kašel

U nemoci se mohou objevit i další příznaky:
- bolest v krku
- rýma
- tvorba hlenu
- nechutenství
- průjem
- zvracení

Teplota většinou zmizí do 4 až 5 dnů, rýma a kašel trvají přibližně 10 dní. Únava a vyčerpanost mohou přetrvávat ještě měsíc po nemoci.

Léčba

Na chřipku nezabírají antibiotika, a léčba je tedy vždy symptomatická (léčí se tedy příznaky nemoci, ale ne samotná chřipka). Pouze ve vzácných případech lékaři předepisují antivirotika.

Na horečku zabírají léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu, který má navíc protizánětlivé účinky a dokáže tlumit bolest svalů a hlavy.

Ucpaný nos způsobuje nateklá nosní sliznice, která se tak brání proti infekci. Zmírnit otok dokáží nosní spreje. Pozor: na nosních kapkách může vzniknout těžká závislost.

Kašel bývá zprvu suchý, později se může přeměnit ve vlhký. Suchý kašel bychom měli tlumit, zatěžuje totiž organismus a porušuje sliznici. Ideální je poradit se o vhodném antitusiku v lékárně.

Pozor: Dětem do 16 let věku nesmí být podávány přípravky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin,...) pro riziko vzniku Reyova syndromu.

Nezbytnou součástí léčby je klid a odpočinek v posteli a zvýšený pitný režim.

Ke zmírnění příznaků nemoci můžete využít i některé babské rady. V průběhu onemocnění se doporučuje pít zázvorový nebo heřmánkový čaj, který má protizánětlivé a zklidňující účinky. Vyzkoušet byste měli i česnek, který je silným přírodním antibiotikem, podporuje pocení a čištění dýchacích cest a zlepšuje odkašlávání. Zázraky dokáže i křen se svými antibiotickými a dezinfekčními účinky. Můžete si z něj vytvořit sirup. Nastrouhejte na jemno kořen křenu a smíchejte jej se stejným množstvím medu. Uložte na chvíli do lednice, aby se látky smísily. Užívejte po lžičkách několikrát denně.

Další tipy na léčbu chřipky najdete ZDE

Komplikace

Mohou být způsobené buď primárně chřipkovým virem, nebo sekundárně bakteriální infekcí. Jedná se o záněty průdušek, zápal plic, u dětí zánět středního ucha. V průběhu chřipky se často vyskytují abnormality na EKG, může dojít k zánětům srdečního svalu nebo osrdečníku, k dekompenzaci ischemické choroby srdeční, až k akutnímu infarktu myokardu. To vše jsou důvody, proč by se chřipka v žádném případě neměla podceňovat, a to zejména u seniorů, dětí a lidí s oslabenou imunitou.

Očkování

Na severní i jižní polokouli je kvůli ročním obdobím období výskytu chřipky jiné. Proto i Světová zdravotnická organizace každoročně stanovuje dvě různá složení vakcíny pro vakcinaci, tj. pro severní a jižní polokouli.

Účinnost očkování je jen krátkodobá, protože viry chřipky se často mění. K výrobě očkovací látky se používá vždy aktuální kmen chřipky, takže je potřeba očkovat každý rok. Očkování se doporučuje zejména seniorům nad 65 let, chronicky nemocným a dětem v kolektivu, které jsou starší 2 let. Očkování je velmi dobře snášeno.

Nejvhodnější doba na očkování je před začátkem chřipkové sezóny. Chřipkové epidemie postihují Česko v chladných měsících roku, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nové vakcíny pro danou sezónu se na trhu obvykle objevují v září, ideálním termínem pro očkování je tedy říjen a listopad. Očkování zajišťuje nejčastěji praktický lékař, zdravotní ústavy a očkovací centra.

Více o očkování čtěte ZDE.

Video se připravuje ...
Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstvaVIDEO 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.