Jak správně měřit a léčit teplotu? Se srážením začněte až při horečce | Moje zdraví

Jak správně měřit a léčit teplotu? Se srážením začněte až při horečce

Jak správně měřit a léčit teplotu? Se srážením začněte až při horečce
Autor: istock.com
10. února 2019 • 06:00

Co dělat, když máte zvýšenou teplotu? Ideálně nic, tedy i doslova, protože byste měli ideálně zalézt do postele a v klidu počkat, až se vám udělá lépe. Léky mají přijít na řadu v případě horečky a tou se rozhodně nemyslí teplota 37,5.

Lékaři mají v případě zvýšené teploty jasno. Počkejte, než začnete polykat léky. Řešit byste měli až horečku přes osmatřicet stupňů. Pokud srážíte i nižší teplotu, zbytečně tělu ztěžujete boj s infekcí, s níž by si jinak možná poradilo samo.

Pokud totiž tělesná teplota stoupne, jde o přirozený způsob, kterým tělo bojuje s infekcemi. O horečce lékaři mluví, pokud teplota vystoupá nad osmatřicet, do té doby jde o zvýšenou teplotu a tu byste snižovat neměli, protože právě díky ní se tělu daří hubit viry či bakterie.
 
Jak vysvětluje farmaceutka Pavla Horáková: “Při horečce dochází k aktivaci imunitního systému. Bílé krvinky, které jsou přední linií obrany těla, jsou při horečce pohyblivější a tím mají větší šanci vypořádat se s nepřítelem. Při teplotě nad 39 °C se snižuje i schopnost patogenů množit se a rychleji hynou. Zároveň jsou požírány armádou nabuzených bílých krvinek.”

Teprve vyšší teplota je pro tělo vyčerpávající, a proto je na místě ji snižovat, aby měl organismus sílu bojovat. Pozor, cílem není šestatřicet a půl, ale jde o to, abyste teplotu srazili třeba do rozmezí mezi sedmatřiceti a osmatřiceti.

Jak správně měřit teplotu

Teplota by se měla měřit jen ráno, v poledne, večer a případně v noci, abyste měli jasno v tom, jak se vyvíjí. Večer, respektive mezi 17. až 18. hodinou je obvykle vyšší než ráno. Nemá smysl ji měřit častěji. Kojenci mají většinou o něco vyšší tělesnou teplotu než starší děti. U novorozenců a kojenců je nejpřesnější měření teploty v konečníku. Od této teploty odečítáme 0,5 °C, to znamená, že když v konečníku naměříme 37,5 °C, reálná tělesná teplota dítěte je 37 °C.
 
“U starších dětí se již preferuje měření teploty v podpaží, na to existuje celá řada výrobků. Teplotu je nově také možné měřit bezkontaktně. Novinkou na trhu je kontinuální snímač teploty Thermeeno, který je propojen s mobilní aplikací, a tak máte stálý přehled o průběhu a vývoji tělesné teploty,” uvádí farmaceutka Pavla Horáková. Ocení ho zejména rodiče, jejichž dítě má časté vysoké horečky, a oni se tak během noci raději několikrát vzbudí, aby dítěti měřili teplotu a neriskovali febrilní křeče.

Kontinuální měření teploty nabízejí i jiné firmy, výhodou Thermeeno je pak napojení teploměru na mobilní telefon. Pomocí něho pak můžete dostávat upozornění na zvýšení teploty a vidíte její vývoj v průběhu dne. Snímač teplot může být nalepen na těle celý den, a tak dítě kvůli měření nemusíte budit.

Jak léčit horečku

I když zkušený rodič dokáže zjistit, že je zle, již podle čela potomka, rozhodně si nemůže být jistý tím, zda se o jeden či dva stupně nesplete. Proto je tak důležité vědět, jakou teplotu dítě má a z minulosti pak odhadnout, jak bude reagovat. Některé děti trpí, když mají 38,5 °C, jiné až těsně před čtyřicítkou. Zejména u malých dětí může teplota až ke čtyřicítce vyletět rychle, naopak mnoho dospělých horečku nemívá ani u pravé chřipky či angíny.

Zde je na místě uklidnit novopečené matky, že u dvouletého dítěte ani teplota nad 40 stupňů není nic strašného a neznamená, že je hodně zle, a to ani tehdy, pokud dítě či dospělý blouzní. V takovou chvíli je však třeba horečku už hodně účinně – ideálně kombinací léků a zábalů – srážet.

Zábaly zejména u malých dětí by neměly být celkové, není dobré je balit celé do studeného prostěradla ani sprchovat chladnou vodou, pro tělo by to byl velký šok. Stačí nohy a ruce. Jak vysvětluje Pavla Horáková: “Zábaly provádíme pouze tehdy, když má dítě již teplé i ruce a nohy. Při studených rukou a nohou se zábaly a sprcha nedoporučují.” 

Ke srážení vytrvalé vysoké horečky je ideální kombinace léků s paracetamolem a ibuprofenem, které se podávají střídavě po čtyřech hodinách. Tak častého podávání se bát nemusíte, ale pod čtyři hodiny už nechoďte. Je přitom jedno, zda se léky podávají ve formě tablet, sirupu, nebo čípku. Zvláště u Ibuprofenu je nutné držet se spíše horní hranice doporučeného dávkování.

Pokud je nemocný s horečkou celkově schvácený a nedaří se ji žádným způsobem srazit a přidá-li se navíc třeba dušnost či upadání do mdlob, vyrazte na pohotovost nebo zavolejte záchranku. Tu byste měli zavolat i tehdy, pokud se u malých dětí při horečce objeví celkové křeče.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.