Proč jíst dýně? Shodíte přebytečná kila a napumpujete tělo vitamíny | Moje zdraví

Proč jíst dýně? Shodíte přebytečná kila a napumpujete tělo vitamíny

Proč jíst dýně? Shodíte přebytečná kila a napumpujete tělo vitamíny
Autor: istock.com
18. října 2019 • 06:00

S podzimem přišlo i období, kdy se pulty v obchodech plní dýněmi všeho druhu. Tahle zelenina se úžasně hodí do polévky nebo na vydlabání na Halloweena, málokdo ale ví, že je také nabitá zdraví prospěšnými látkami. A dokonce díky ní můžete i hubnout! Chcete zjistit víc? Čtěte dál.

Dýni tvoří z větší části voda a dále pak vláknina. „Ta je úžasná v tom, že pomáhá trávení. Kromě toho v této zelenině najdeme i vitamín B1, B2 a C a obsahuje také minerály, jako je hořčík, draslík či železo,“ říká lékařka Lucie Nováková, podle které fungují dýně jako velmi účinný životabudič.

„Skvělá je i pro lidi, kteří mají problém například s ledvinami. Pomáhá je totiž proplachovat, protože působí močopudně,“ vysvětluje Nováková. Dýně obsahuje řadu bílkovin, a zejména pak omlazující kyselinu nukleovou. Látky v ní obsažené obecně klidní nervy, pomáhají lidem s kardiovaskulárními problémy, prospívají správnému fungování slinivky. „Pomáhá také revmatismu, cukrovce a dně a celkově posiluje náš imunitní systém,“ popisuje lékařka.

Skvělou zprávou je i to, že podle některých výzkumů obsahuje dužina dýně Hokkaidó látky, které působí proti nádorovému bujení. Podle provedených studií stačí dlouhodobá denní konzumace 100 g dýňové dužiny k tomu, aby až třikrát poklesla pravděpodobnost vzniku rakoviny.

Ideální zelenina na hubnutí

Další báječnou vlastností dýně je podle Novákové i to, že pomáhá odbourávat tuky. „V dýni totiž najdeme lipolytický enzym, který v organismu pomáhá štěpit tuky. Není divu, že se oblíbená zelenina používá pro různé diety,“ říká Nováková.

Ty nejlepší recepty z dýní najdete ZDE.

To ale není všechno. Velmi prospěšná jsou pro nás i dýňová semínka. Ta už se od pradávna používají v lidovém léčitelství. Kromě zinku v nich najdeme i nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, lecitin či vitamíny skupiny B. Od nepaměti se z dýňových semínek lisuje také kvalitní olej. „Ten je dobrý třeba pro zpomalení kornatění cév a snižuje třeba i riziko infarktu. Navíc podporuje zdravý chrup, nehty, vlasy i kůži. Výhodu je, že působí i protizánětlivě,“ říká Nováková.

Druhy dýní

Odkud si myslíte, že dýně pochází? Obecně se tvrdí, že její domovinou je Jižní Amerika, konkrétně Peru, a lidé už ji využívají tisíce let. Kromě toho najdeme na světě celou řadu druhů této zeleniny. Asi nejběžnějším a také nejpoužívanějším typem dýně je červená nebo zelená Hokkaidó. Tento druh byl poprvé vypěstován v Japonsku a dnes je k sehnání prakticky po celém světě.

Dalším jedlým druhem této zeleniny je špagetová dýně s vláknitou dužinou, která při vaření vypadá jako špagety, ale používá se i místo nudlí do polévky.

Výborná je i dýně Chioggia, tedy italská odrůda, která dorůstá do hmotnosti 4 až 6 kg. Hodí se k výzdobě, ale pro svou nasládlou chuť připomínající mrkev je vhodná i ke kuchyňské úpravě. Má ovšem velmi tuhou a nepoddajnou slupku.

Žaludovou dýni si oblíbili hlavně v USA pro její oříškovou chuť a její nespornou výhodou je, že se dá jíst za syrova i se slupkou.

Máslová dýně má nejvíc dužiny, ale jen minimum semínek, což z ní dělá ideální zeleninu na výrobu polévky. Je ale náročná na pěstování a ve střední Evropě ji tak moc často nevídáme.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.