Má cenu se ještě očkovat proti chřipce? Za jak dlouho bude vakcína účinná? | Moje zdraví

Má cenu se ještě očkovat proti chřipce? Za jak dlouho bude vakcína účinná?

Má cenu se ještě očkovat proti chřipce? Za jak dlouho bude vakcína účinná?
Autor: iStock.com
18. prosince 2018 • 06:00

Nestihli jste očkování proti chřipce a přemýšlíte, jestli to má ještě cenu? Jak dlouho trvá, než bude taková vakcína účinná? Na to jsme se zeptali Rastislava Maďara  vedoucího lékaře Centra očkování a cestovní medicíny na poliklinice v Ostravě-Hrabůvce.

Každé očkování potřebuje čas, aby se v těle vytvořily účinné protilátky. „U očkování proti chřipce se podají do svalu části usmrceného viru neschopné vyvolat infekci, imunitní systém však na tuto "maketu" původce přesto reaguje tvorbou specifických protilátek. Vytvoření jejich dostatečné hladiny trvá obvykle 2 až 3 týdny,“ podotýká pro Moje zdraví Rastislav Maďar. Pokud stále přemýšlíte, zda se nechat očkovat, vězte, že odborníci to doporučují každému, kdo je starší 6 měsíců.

Ještě není pozdě

Na očkování podle lékaře ještě stále není pozdě. „Na základě stávající epidemiologické situace má v tomto období očkování stále ještě smysl. Letos je o vakcíny proti chřipce větší zájem než v minulých letech a aktuální zásoby postupně docházejí,“ upozorňuje odborník s tím, že některé ordinace už ve snaze navýšit si zásoby pro své pacienty nebyly úspěšné.

„Moc dlouho bych očkování tedy neodkládal i kvůli tomu, že další vakcíny už časem nemusí být pro zájemce k dispozici,“ doporučuje. Jaké roční období je pro očkování nejlepší? „Očkování je v podstatě možné kdykoliv, než proběhne definitivně poslední chřipková vlna v dané sezóně. Ideální je očkovat se na podzim, kdy riziková sezóna jen začíná a nákaza kmeny chřipky je málo pravděpodobná, než nám podaná vakcína zabere,“ sděluje Maďar.

Nejlepší prevence? Vývar a pohyb

Jak už bylo uvedeno, po očkování trvá zhruba dva týdny, než bude vakcína účinná. Naše tělo si za tu dobu vytvoří dostatečné množství protilátek proti chřipce. Problémem tak je, že během těchto dvou týdnů vás může chřipka stále ještě „položit“.

Jaká je nejlepší prevence? Samozřejmě je pro nás důležitý dostatek spánku, alespoň osm hodin denně. Skvělou prevencí proti viróze jsou také různé kuřecí či slepičí vývary – toto je samozřejmě spíše taková „babská“ rada, která ale funguje. Dobré je do něj vymáčknout klidně ještě půlku citronu – pomůžete vaší imunitě a navíc to skvělé chutná. Dalším preventivním opatřením je otužování a pravidelné cvičení – budete se skvěle cítit jak po fyzické, tak psychické stránce.

Samozřejmě je také důležité dodržovat hygienu, aby si na vás žádná bakterie nepřišla. Ruce si tedy nemyjte jen vodou, ale i mýdlem. Pokud jste někde na cestách, jedete třeba MHD, jdete v práci na oběd, vždy s sebou noste dezinfekci, tu koupíte v malém balení v každé drogerii, a vězte  vyplatí se to, kromě ochrany před viry vám budou navíc ruce svěže vonět.

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.