Rektální testování na koronavirus: V Česku omyl, v Číně běžná praxe | Moje zdraví

Rektální testování na koronavirus: V Česku omyl, v Číně běžná praxe

Rektální testování na koronavirus: V Česku omyl, v Číně běžná praxe
... • Autor: istock.com
15. dubna 2021 • 14:00

Mezi Ministerstvem zdravotnictví a školství došlo k chybě v komunikaci, která málem způsobila, že byly děti, které se po skončení nouzového režimu vrátily do školy, testovány na koronavirus s pomocí rektálních testů – tedy z odebrané stolice.

Ministerstvo zdravotnictví svou chybu naštěstí opravilo a zaslalo Správě státních hmotných rezerv upravenou specifikaci, která určuje, jaké druhy testů mají být pro školy k dispozici. Upravené zadání počítá s tím, že musí jít o odběr z přední části nosu, ze slin nebo z přední části dutiny ústní. Proti původnímu záměru testovat děti ze stolice se ohradil ministr školství Robert Plaga.

Zatímco české děti a jejich rodiče tak můžou být v klidu, v Číně je situace poněkud jiná. Tam začali s rektálním testováním na začátku letošního roku. Podle některých lékařů je metoda skutečně přesnější než výtěr hrdla nebo nosu. Kritici se obávají, že se jedná o příliš velký invazivní postup. Používá se tak zejména u lidí v oblastech, kde hrozí největší riziko nákazy.

Aktuální mapu výskytu koronaviru ve světě najdete zde.

Metoda „může navýšit míru detekce infikovaných lidí“, protože stopy viru přetrvávají déle v konečníku než v dýchacích cestách, prohlásil vrchní lékař z pekingské nemocnice You’an. Současně ale vysvětlil, že tato metoda není vhodná na plošné testování, jaké se rozjelo na školách.

Rektální testování se provádí buď ze vzorku stolice, nebo aplikací testovací tyčinky přímo do konečníku. Skupina čínských vědců uveřejnila v odborném časopisu Future Microbiology studii, podle níž pacienti měli pozitivní anální testy i poté, co výtěry z krku ukazovaly na negativní. Jiní lékaři ale o této kontroverzní metodě pochybují a odvolávají se na to, že koronavirus COVID-19 postihuje především plíce, kde by měl být také nejlépe prokázán.

Podle současných údajů Světové zdravotnické organizace bylo COVIDEM-19 nakaženo přes 138 000 000 lidí po celém světě, z nichž téměř 3 000 000 této nákaze podlehly. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.