Pravda o Ivermektinu pro zvířata: Opravdu dokáže léčit koronavirus? | Moje zdraví

Pravda o Ivermektinu pro zvířata: Opravdu dokáže léčit koronavirus?

Pravda o Ivermektinu pro zvířata: Opravdu dokáže léčit koronavirus?
Ivermektin • Autor: istock.com
8. března 2021 • 06:00

Minulý týden v úterý přišla do České republiky první velká dávka léku Ivermektin, který by měl pomáhat v boji s nemocí Covid-19. Odborná lékařská veřejnost je však rozdělena. Ne všichni tento medikament přijímají s nadšením. Jsou zprávy o jeho zázračných účincích přehnané, nebo ne?

K čemu je dobrý

Ivermektin je antiparazitikum, ve světě známé již 40 let. U zvířat pomáhá proti parazitickým hlísticím a některým ektoparazitům, jako jsou vši nebo zákožky. V humánní, tedy lidské, medicíně léčí například říční slepotu a různé gastrointestinální parazitózy. Pro tyto účinky byl hojně používán například v zemích subsaharské Afriky a řídce také v Jižní Americe. V minulosti byl ve spolupráci s WHO úspěšně podáván 200 milionům lidí ve 33 zemích a za objev Ivermektinu byla v roce 2015 udělena Nobelova cena. V České republice nebyl tento lék dosud registrovaný, nebylo tedy možné jej jednoduše získat, a to ani na lékařský předpis. Například v sousedním Rakousku nebo v Maďarsku je ale Ivermektin běžně k dispozici ve volném prodeji, podobně jako u nás třeba Paralen.

Lék na Covid?

V posledních týdnech probíhá vášnivá diskuze mezi odborníky i laiky, zda by Ivermektin mohl pomoci při léčbě onemocnění Covid-19. Po loňském laboratorním pokusu, kdy Ivermektin vyzkoušeli, byť ve zkumavce, australští lékaři, jej ve svých praxích a v nemocnicích použili jako experimentální léčbu lékaři v různých zemích na celém světě. V australské laboratoři se totiž potvrdilo, že Ivermektin má výrazné protivirové a protizánětlivé účinky. Zpráva se rychle rozšířila a lékaři i pacienti se začali léku dožadovat.

Vše o oficiálních příznacích koronaviru čtěte zde.

Studii na 94 pacientech provedl například izraelský lékař Elim Schwartz, ředitel Centra pro cestovatelskou medicínu a tropické nemoci. Dobré zkušenosti s Ivermektinem má také slovenská praktická lékařka pro dospělé Etela Janeková, která jej podala už zhruba osmdesátce pacientů. Podle ní Ivermektin nemá žádné závažné vedlejší účinky a nemoc „umí“ zkrátit nebo zabránit jejímu vážnému průběhu. Podobně to vidí i primářka oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny Andrea Letanovská z bratislavského Národního onkologického ústavu. Lék Ivermektin vyzkoušeli také lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, kteří jej do konce února letošního roku podali 30 pacientům. Stav všech se následně, ve spojení s další léčbou, výrazně zlepšil.

Právě na základě těchto zkušeností i na nátlak veřejnosti Ministerstvo zdravotnictví ČR nakonec povolilo nákup omezeného množství Ivermektinu. Deset tisíc balení převzala minulé úterý brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Odtud se bude lék distribuovat dál. Zájem projevilo několik desítek dalších českých nemocnic.

Jak Ivermektin působí a jak se dávkuje

Ivermektin podle všeho sice Covid-19 přímo neléčí, ale vypadá to, že účinně brání přechodu viru z obalu buňky do jádra a zároveň brání i množení viru. Jelikož dávkování přímo na indikaci onemocnění Covid 19 neexistuje, musel se postup léčby vytvořit v praxi. Podle zkušeností MUDr. Janekové je vhodné v počáteční i v pokročilé fázi nemoci podávat 0,2 miligramu na kilogram váhy v případě hmotnosti člověka do 90 kilogramů. Pokud má pacient nad 90 kilogramů, podává Janeková 0,3 miligramu na kilogram váhy. Lék ordinuje bratislavská lékařka 1x denně po dobu minimálně dvou a maximálně pěti dnů.

Jen na vlastní riziko

Možná si teď říkáte, když má Ivermektin tak dobré výsledky, proč mnoho odborníků stále váhá. Ivermektin totiž není primárně určen na léčbu koronavirové infekce a dosud neproběhly velké klinické studie, které by jeho účinky podpořily. Laboratorně sice byla jeho účinnost prokázána jak v prevenci, tak v terapii, ale stále chybějí relevantní vědecká data a lék se zkoušel jen na malém počtu pacientů či dobrovolníků. Ivermektin není schválen FDA pro léčbu jakékoliv virové infekce. Americký Národní ústav zdraví (NIH) zatím sice jasný pokyn ohledně Ivermektinu nevydal, ale změnil své původní stanovisko, které nejdříve tento antiparazitický lék nedoporučovalo, na neutrální.

Co dalšího brání plošnému užívání?

Některé studie naznačují, že se při bezpečném dávkování nevytvoří po dostatečně dlouhou dobu dostatečná koncentrace. Jinými slovy: aby měl lék skutečný efekt ničit virus, musel by být podle některých odborníků podáván v mnohonásobně vyšších dávkách, pak už by ale nebyla zaručena jeho bezpečnost. Toto stanovisko zastává například i česká Společnost infekčního lékařství.

Sama firma Merck, výrobce Ivermektinu, na svých stránkách uvádí, že vědci ze společnosti stále pokračují v důkladném testování možného použití Ivermektinu na Covid-19. Doposud podle nich ale platí, že z pre-klinických studií neexistuje vědecký základ pro potenciální terapeutický efekt proti Covidu-19 a ve většině studií je nedostatek poznatků o bezpečnosti použití Ivermektinu na novou koronavirovou nákazu.  

Aby výčtu potenciálních argumentů „proti“ nebylo málo, podle odborného stanoviska Iniciativy Sníh mohou některé běžně podávané léky zpomalovat vylučování léku organizmem. I proto není Ivermektin vhodný pro každého.

Sám o sobě nestačí

Lékaři, kteří se přiklánějí k použití Ivermektinu, jedním dechem dodávají, že nejde o lék samospásný a vždy se podává společně s dalšími podpůrnými látkami či medikamenty. Tradičně v kombinaci s vysokými dávkami vitaminů C a D, dále se zinkem, selenem, případně i s aspirinem a antibiotiky, je-li to potřeba. Někteří lékaři berou z vlastního rozhodnutí Ivermektin i preventivně. Například ti z kolektivu kolem Pavola Töröka, přednosty kliniky Anesteziologie a intenzivní medicíny Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí. To je ostatně doporučení také lékařů z aliance Front line Covid-19 Critical Care (FLCCC), což je americká skupina odborníků v boji proti koronaviru.

I v České republice se situace kolem Ivermektinu mění. Koncem minulého týdne  Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uznal, že je lék Ivermektin relativně bezpečný

Zda tedy Ivermektin brát, nebo ne, bude na rozhodnutí ošetřujícího lékaře ve spolupráci s pacientem. Zakázáno to není a lék u nás už k dispozici je. Lékaři ovšem důrazně varují před tím, aby lék užívali pacienti bez vědomí lékaře, anebo si pro vlastní potřebu pořizovali variantu Ivermektinu určenou pro zvířata. V takovém případě potenciálně hrozí závažné poškození zdraví. 

Autor: Šárka Adámková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.