Mimoděložní těhotenství, Graviditas extrauterina, GEU | Moje zdraví

Mimoděložní těhotenství

Při normálním průběhu těhotenství putuje oplodněné vajíčko vejcovodem a uhnízdí se v děložní sliznici. Někdy ale oplodněné vajíčko do dělohy nedoputuje a zahnízdí se mimo dělohu. Nejčastěji ve vejcovodu, dále pak v dutině břišní, hrdle dělohy nebo vaječníku. Vajíčko mimo dělohu většinou odumírá, pokud se dále vyvíjí, jedná se ohrožení života ženy.

Mimoděložní těhotenství nastává v 1,0 - 1,5 % všech těhotenství.

Příznaky mimoděložního těhotenství

Nejčastěji se mimoděložní těhotenství objevuje v prvním těhotenství, u žen, které trpí na záněty vejcovodů, berou hormonální antikoncepci nebo po umělém oplodnění. Příznaky mohou zpočátku být podobné jako u normálního, fyziologického těhotenství. Tak jako u běžného těhotenství nejprve dojde k vynechání menstruace nebo se objeví krvácení mimo cyklus, které je obvykle slabší. Příznaky, které poukazují na mimoděložní těhotenství, jsou bolest vystřelující do ramene a bolesti v podbřišku. Vajíčko, které roste, může porušit stěny vejcovodu či orgánu dutiny břišní a způsobit tak krvácení do dutiny břišní, které se projevuje slabostí, nevolností, silnou bolestí v podbřišku, klesajícím krevním tlakem nebo studenými končetinami. Rozvíjí se hemoragický šok. Pokud je ztráta krve příliš veliká či příliš náhlá, dochází k poruše vědomí.

Postihuje

ženy

Projevuje se

podbřišek

Riziko je vyšší u žen, které trpěly často záněty vejcovodů.V důsledku zánětu mohly ve vejcovodu vzniknout srůsty a jizvy, na kterých se vajíčko uchytí. Vyšší riziko je i u žen, které mají vrozenou vývojovou vadu na některém z vejcovodů.

Riziko také stoupá při selhání zavedeného nitroděložního tělíska, při endometrióze, po předchozích operacích na vejcovodech či v dutině břišní. V neposlední řadě se zvyšuje riziko výskytu mimoděložního těhotenství při umělém oplodnění.

Léčba

Léčba je individuální. Často je ženě nabídnuto operativní řešení problému - nejčastěji se však volí laparoskopie, která mimoděložní těhotenství odstraní. Pokud došlo k prasknutí vejcovodu, je často nezbytná klasická břišní operace, při které se odstraňuje i vaječník.

Léky

Lékař může ženě doporučit lék Acidofolan.

Bylinky

Po prvním mimoděložním těhotenství je vhodné brát bylinný koncentrát Femigard, který napomůže zregenerování ženského organismu. Vhodné je také pít kontryhelový čaj, a to 2krát denně na lačno.

Vyšetření

Lékař udělá různá vyšetření včetně ultrazvuku a krevních testů.

Možné komplikace

Vajíčko, které se nadále mimo dělohu vyvíjí, může způsobit krvácení, prasknutí vejcovodu a otravu krve. Pokud není mimoděložní těhotenství objeveno včas, může skončit smrtí.

Inkubační doba

-

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Trvalé následky

U některých žen se může stát, že už neotěhotní, potratí nebo se u nich mimoděložní těhotenství opakuje.

Prevence

Jedinou prevencí je léčit všechny záněty v pohlavním ústrojí. Nitroděložní tělísko si nechat zavést až po dětech.

Kdy jít k lékaři

Pokud jste těhotná, bolí vás břicho, krvácíte nebo špiníte nepravidelně, zajděte ke svému gynekologovi, ke kterému byste měla chodit i bez jakýchkoliv problémů v průběhu těhotenství.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.