Hlíva ústřičná | Moje zdraví

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná není obyčejná houba, umí léčit cholesterol, krevní tlak i hladinu cukrů v krvi.

Popis

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je houba z čeledi hlívovitých. Její klobouk připomíná ústřice, podle toho se i jmenuje. V mládí je klobouk klenutý, má podvinuté kraje, později jsou až 25 cm široké, vějířovitého tvaru. Vynikají hladkostí, pružností a jejich hrany se zostří. Barva hlívy se pohybuje ve škále barev bělavé, šedomodravé, šedohnědé i hnědé. Záleží na podmínkách, ve kterých roste. Klobouky samotné rostou v trsech, řadách, také i nad sebou. Tyto shluky mohou mít hmotnost i několika kilogramů. Na spodních částech klobouků lze najít vyklíčené výtrusy, poznáte je dle bílého povlaku, který není nijak závadný. Lupeny má nízké, měkké, u třeně obvykle vidličnatě větvené. Dužnina má bílou barvu, je pružná a šťavnatá. Třeň je krátký, asi čtyři 4 cm dlouhý a tři cm tlustý a velmi tuhý. Chuť je příjemně houbovitá, silnější, než má klasický žampion.

Účinné látky

Hlíva ústřičná obsahuje polysacharidický beta-(1,3/1,6)-D-glukan neboli pleuran, který významně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Dále v houbě nalezneme látky ze skupiny statinů, beta-glukany a terpeny (hlavně pleurotin).

Použití

Houba se zpracovává v kuchyni, vyrábí se i sušené variace, často se s ní setkáme i v podobě pilulek jako potravinového doplňku. V Číně si z ní dělají i čaje.

Účinky na zdraví

Jak bylo zmíněno, blahodárně koriguje hodnotu cholesterolu, rovněž snižuje výskyt cukrů v krvi a snižuje krevní tlak. Také posiluje imunitu, má antioxidační účinky, zvyšuje tvorbu červených krvinek, působí proti zánětlivým, virovým, bakteriálním a plísňovým onemocněním. Účinná je i na hemoroidy, ekzémy, bradavice, klidní i popáleniny. Bylo prokázáno, že zpomaluje růst některých rakovinných buněk.

Výskyt

Svědčí jí staré kmeny listnatých stromů po celém světě, najdeme ji v Evropě, Asii i v Americe.

Sběr

Roste od konce léta do zimy, pokud je ovšem zima mírná, můžeme ji nalézt i na začátku jara.

Domácí recepty

Blahodárný čaj posiluje imunitu. Vezměte 10 g hlívy ústřičné, zalijte vodou a nechte pět minut louhovat. Přeceďte a vypijte.

Polévka, která vás postaví na nohy, nemusí být jen ze silného vývaru. Hlíva dokáže to samé. Stačí 10 g sušené hlívy vhodit do vroucí vody a 10 minut povařit. Mezitím osmahněte na cibulce pokrájenou hlívu. Vývar ze sušené hlívy přeceďte a zalijte jím osmaženou hlívu. Vařte dalších 10 minut. Dvojitá porce hlívy vás nadopuje zdravím.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.