Růže - Erysipel: Příznaky a léčba onemocnění kůže | Moje zdraví

Růže

Erysipel (růže) je infekční onemocnění kůže a podkoží s celkovými projevy. Původci jsou v drtivé většině případů bakterie z rodu streptokoků, výjimečně i stafylokoky, které se dostanou do kůže a v daném místě pak způsobí místní zánět. Nejčastěji bývají postiženy dolní končetiny, ale může zasáhnout i obličej.

Růže většinou vzniká v již oslabeném organismu – pacient tedy trpí nějakým jiným onemocněním – může se jednat o obyčejnou chřipku, angínu či těžší nachlazení, ale také například AIDS. Onemocnění postihuje více ženy než muže, ohroženější jsou také malé děti a senioři.

O dalších nemocech kůže si přečtěte ZDE.

Infekce se většinou dostane do kůže skrz řezné ranky či jiná poranění kůže – oděrky, hmyzí kousnutí či místo hojícího se chirurgického zákroku.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Inkubační doba

Několik hodin až dva dny.

Růže může postihnout velkou část obličeje. • Autor: profimedia.cz

Příznaky růže

Vysoká teplota, zimnice, třes, nevolnost, zažívací potíže, zvracení, zarudlá, červená a bolestivá kůže, otok.

Léčba růže

Uzdravení trvá delší dobu, až několik týdnů k úplnému vyhojení a zklidnění. Podávají se léky, postižená místa se chladí za pomoci obkladů a mažou mastí. Otok je možno zmírnit i rehabilitačními cvičeními a lymfatickou masáží.

Léky

Antibiotika – penicilin, masti s ichtyolem.

Bylinky

Účinný je silný odvar ze slézu lesního. Používají se jak listy, tak i květ v sušeném nebo čerstvém stavu. Do odvaru se pak namáčejí obklady, které se přikládají na růží postižená místa.

Vyšetření

Vyšetření na přítomnost a závažnost zánětlivého procesu v těle (CRP).

Možné komplikace

Nejčastější komplikací růže je recidiva onemocnění (asi u 20 % pacientů). V těžších případech infekce může být pacient i hospitalizován. Vzácnější komplikace představují zánětlivé změny na srdci, kloubech a ledvinách. Při lokalizaci růže na obličeji může být komplikací zánět mozkových blan.

Prevence

Především je potřeba vyhýbat se rozvoji rizikových faktorů (zaléčit záněty nosohltanu způsobené streptokoky a podobně, ale také různá poranění).

Kdy jít k lékaři

Při výskytu bolestivého zarudlého ložiska provázeného teplotou a celkovou schváceností.

Nenašli jste, co jste hledali?imunitakůžeekzématopický ekzémvyrážka

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.