Atopický ekzém: Svědění kůže, vyrážka a celoživotní boj | Moje zdraví

Atopický ekzém: Svědění kůže, vyrážka a celoživotní boj

Atopický ekzém: Svědění kůže, vyrážka a celoživotní boj
Autor: EUC
25. ledna 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Až třetina dětí se potýká s atopickým ekzémem, autoimunitním onemocněním projevujícím se suchou a šupinatou či mokvající kůží. U dospělých se problém týká asi 2–10 % populace. Ekzém se nedá zcela vyléčit, lze jej ale úspěšně mírnit. Co pomáhá?

Bolavá kůže svědí a je vysušená

Ekzém se projevuje suchou, svědící a šupinatou kůží na lokálních ložiscích. Kůže může po zapaření mokvat a stát se tak vstupní branou pro závažnější infekce. Zejména u atopického ekzému u dětí jde o neustálý boj proti škrábání, které stav pokožky dále zhoršuje. Běžné je střídání období suché kůže, mokvání i přechodného zmizení. Kůže zůstává hrubá a citlivá vůči podráždění.

Chronická dermatitida (kožní zánět) se nejčastěji objevuje na místech, kde se dotýká kůže při ohýbání kloubů nebo na místech, která jsou dlouhodobě drážděna (např. těsnou textilií, botou nebo šperkem). Ekzém je běžný na zápěstích, loktech, na zadní části kolen, na hrudníku, krku i v obličeji. Nové ložisko se však může objevit kdekoli na těle.

Co způsobuje atopický ekzém?

Vyrážku na rukou i jinde po těle způsobují různé individuální faktory, zatím však neznáme jednoznačnou příčinu. Vliv mají genetika, imunita a prodělaná kožní onemocnění. Stav ekzému zhoršují alergeny, infekce, mikroorganismy, hladiny hormonů, psychický stav i momentální počasí (zapaření v létě, vysušení pokožky v mrazu apod.). Atopický ekzém se nepřenáší, nemusíte se tedy bát nákazy při kontaktu s nemocným.

I nevyléčitelný ekzém lze zmírnit

Ačkoliv se jedná o celoživotní a nevyléčitelné onemocnění, lze jeho příznaky zmírnit nebo se jich dokonce zcela zbavit. Pomáhá kontrola konzumovaných potravin, někdy svědění kůže zesílí po burácích, vejcích, pšeničné mouce, sóje nebo mléku. Určitě byste však neměli vyřazovat potraviny z jídelníčku bez předchozí konzultace s lékařem.

Kromě udržení nehtů na uzdě a neškrábání svědivé kůže pomáhá také pravidelné mazání hydratačními krémy, u silných projevů lékař nasadí kortikosteroidy. Bývají ve formě mastí, u závažných případů je lze aplikovat i injekčně. Mast s kortikosteroidy kůži okamžitě zklidní a ihned zastaví svědění. Lokálně lze aplikovat i studené obklady či koupele ve slabém roztoku hypermanganu. Pozor byste si měli dát na agresivní čisticí přípravky, kosmetiku a převoněné prací prášky a aviváže. Dále se doporučuje nosit volnější bavlněné oblečení, které nebude pokožku dusit ani dráždit.

Autor: EUC

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.