Bolest kůže | Moje zdraví

Bolest kůže

Při poranění povrchu kůže dojde k podráždění nervových zakončení a ty způsobí, že pacient vnímá bolest. To, jak se bolest projevuje, může napovědět příčinu vzniku bolesti kůže. V případě lokální, pálivé bolesti může být příčinou svalový problém. Ostrá a vystřelující bolest ukazuje na nervový problém v daném místě. Pokud bolest ještě provází zvýšená teplota a bolestivé místo je zarudlé, je možným původcem infekce. Kožní problémy jako bradavice nebo plíseň provází svědění nebo mravenčení.

Jaké jsou příčiny?

Zvýšená citlivost nebo lokální bolest kůže můžou být způsobeny zjevnou vnější příčinou nebo se můžou vyskytnout bez jasného příznaku.

Poranění

Bolest kůže může být způsobena vnějším poraněním. Typické jsou puchýře, řezné rány, odřeniny, bodnutí hmyzem, popáleniny nebo omrzliny.

Popálení sluncem

Velice častou příčinou bolesti kůže je nadměrné slunění a spálení kůže na slunci.

Onemocnění projevující se na kůži

Bolest kůže může být projevem různých onemocnění. Některé nemoci se přímo na kůži projevují a tím také mohou způsobit její bolestivost. Jedná se o pásový opar, plané neštovice, bradavice, lupénku, plísně, akné a další.

Pásový opar může postihnout komplikace související s bolestí kůže – postherpetická neuralgie. Pokud se s léčbou nezačne včas, může v postižené oblasti přetrvávat bolest v důsledku poškození příslušného nervového vlákna.

Další onemocnění

Bolest kůže může provázet i chřipku, můžou za ní stát psychický problém (například úzkostná porucha), nervové poruchy nebo nádorová onemocnění, kůže může bolet i v důsledku některých autoimunitních onemocnění, může být také příznakem demyelinizačních onemocnění, fibromyalgie, neuropatie nebo poškození středního mozku.

Nejčastější neuropatie je diabetická, která postihuje pacienty s cukrovkou. Ta se projevuje právě bolestivostí nebo naopak sníženou citlivostí kůže, zvláště v oblasti dolních končetin.

Musím k lékaři, nebo si pomůžu sám?

Při povrchovém poranění kůže je potřeba místo dobře očistit, ošetřit poranění a místo adekvátně zakrýt. Při popáleninách se musí postižené místo okamžitě chladit a dle závažnosti vyhledat lékařská pomoc.

V případě, že je bolest způsobená kožním onemocněním, jako jsou bradavice, plísně, mykózy, lupénka, je nutné navštívit kožního lékaře a zaléčit příčinu bolesti, tedy nemoc samotnou.

Pokud vás bolí kůže bez zjevné příčiny, určitě zajděte za praktickým lékařem nebo za neurologem. Lékaře je dobré navštívit při každé přetrvávající bolesti.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.