Co je to chladová kopřivka a nemáte ji i vy? Otestujte se, radí odborník | Moje zdraví

Co je to chladová kopřivka a nemáte ji i vy? Otestujte se, radí odborník

Video se připravuje ...
16. února 2024 • 04:32

Alergie na chlad je druh alergické reakce, která se projevuje jako svědivé červené vyrážky na kůži, a to obvykle po vystavení se chladnému prostředí. Tato reakce může nastat rychle po vystavení se chladu nebo při rychlém ochlazení těla, například na studeném vzduchu nebo ve studené vodě.

Alergie na chlad kupodivu trápí celých pět procent populace. "Není to vzácné onemocnění. Nějakých pět procent lidí nějakou formu chladové alergie mívá. Nejčastěji jde podle mých zkušeností o děti i dospělé, kteří mají atopickou dermatitidu. Celý život mají zvýšeně přecitlivělou pokožku, která je náchylnější ke vzniku různých reakcí," vysvětluje alergolog a imunolog Radek Klubal, zakladatel Medicínského centra Praha.

U dětí se může projevit dokonce pupencem, který vypadá, jako by dítě štípl komár. Děti mají rukavice i bundu, ale v tom místě, kde je kraj oblečení, se ukáže takový lem, který je červený.

Alergie: Jak se projevují a proč vlastně vznikají?

Alergie na chlad se ale může projevit také na sliznici. To se pak ukáže ve chvíli, kdy přijdete zvenku do tepla. Člověk kýchá, slzí mu oči a v krajním případě může mít i dýchací potíže.

Jaké jsou druhy chladové alergie a jak ji léčit? A máme zpozornět, pokud má dítě v mrazu hodně červené tváře? Nejen to se dozvíte ve videu. 

Video se připravuje ...
Alergie na chlad: MUDr.Radek KlubalVIDEO 

 

Mezi typické příznaky alergie na chlad patří:

Svědivé červené vyrážky nebo žlutavé puchýře na kůži.

Zvýšená citlivost na chlad. Pocit pálení nebo brnění v místě vyrážky.

Možné otoky kůže v postižené oblasti.

Možné příčiny

Přesná příčina alergie na chlad není zcela jasná. Nicméně může být spojena s narušením imunitního systému, s genetickými faktory nebo poruchami krevních cév. Někteří lidé mohou být náchylnější k této alergii než ostatní.

Léčba alergie na chlad může zahrnovat:

Antihistaminika: pomáhají mírnit svědění a zánět spojený s alergickou reakcí.

Ochranné oblečení: nošení vhodného teplého oblečení a ochrany kůže může minimalizovat expozici chladu, a snížit tak riziko vzniku alergických reakcí.

Opatrnost v chladném prostředí: vyhněte se dlouhodobému vystavení se studenému vzduchu nebo studené vodě a minimalizujte rychlé změny teploty.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.