Škrábance na kůži | Moje zdraví

Škrábance na kůži

Nemusí vznikat jen jako následek nemocí kůže, ale mohou být i důsledkem celkového onemocnění nebo třeba i labilní psychiky. Pak se hovoří přímo o nemoci s názvem dermatilománie, kdy si nemocný v důsledku stresu či psychického onemocnění poškozuje kůži.

Příznaky

Škrábance na kůži vznikají jako důsledek toho, že postižený má nějakou nemoc kůže a toto mu přináší úlevu. Proto je třeba vždy pátrat po tom, z čeho potřeba se škrábat vzniká.

 

Léčba

Svědění kůže a následná potřeba si ji škrábat může souviset s mnoha nemocemi. Kromě psychické lability, jejíž léčba patří do rukou obvykle spíše psychiatra než psychologa, jsou nejčastějšími důvody atopický ekzém, plísňové onemocnění, na vině můžou být dlouhodobé užívání antibiotik, opruzeniny, ale také svrab nebo běžná dětská nemoc – plané neštovice. V krajním případě může být příčinou svědění také známka toho, že nemocnému selhávají ledviny. Ve všech případech je pak třeba nejdříve léčit nemoc.

Škrábance často mohou souviset s různou reakcí na některé látky, jako jsou třeba prášek na praní nebo jiné chemikálie, které se do kontaktu s kůží nepřímo dostávají.

 

Léky

Je vždy třeba volit podle toho, proč vlastně škrábance vznikly. Jinak se svědění tlumí antihistaminiky, léky nebo mastmi na alergii. Tyto léky ale jen tlumí příznaky, neřeší příčinu. Někdy je také užitečné kůži promazávat, aby nebyla vysušená.

 

Možné komplikace

Pokud se člověk často i nevědomky škrábe až do krve, což není zas tak výjimečné, můžou na kůži vzniknout až jizvy, do kůže se může dostat infekce.

 

Kdy jít k lékaři

Vždy, když potíže přetrvávají déle než několik dní.

 

Vyšetření

Kromě běžných potíží, které lékař pozná na první pohled, bývá vhodné udělat alespoň základní rozbor krve, aby se zjistilo, zda nejde o nějaké systémové onemocnění celého těla.

 

Prevence

Před vznikem některých nemocí způsobujících svědění není možné se ubránit, jinak pomáhá péče o kůži šetrnými přípravky s minimem chemie. Kůži je dobré udržovat v čistotě a předcházet tomu, aby někde došlo k vlhké zapářce, kde se například množí rychleji plísně.

 

Bylinky

Doporučují se například Bachovy kapky, omývání odvarem z heřmánku, masti s měsíčkem lékařským nebo také různé konopné masti k promazávání.

 

Homeopatika

Jaké homeopatikum vybrat, vždy závisí na tom, jak přesně se problémy projevují. Arsenicum album se hodí, pokud kůže svědí a pálí a postižený se škrábe do krve. Rhus toxicodendron se používá při puchýřích, Sulfur při pálení, které se zhoršuje v teple.

 

Domácí léčba a babské rady

Doporučuje se potírání medem, namáčení ovesných vloček do koupele nebo třeba aloe vera či olej z lopuchu.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.