Lymfedém | Moje zdraví

Lymfedém

Lymfedém je nemoc, která způsobuje hromadění lymfatické tekutiny v tkáních a tím způsobuje velké otoky obvykle končetin. K tomuto může docházet při částečném poškození nebo blokaci lymfatického systému například během operace nebo poškození lymfatických uzlin infekcí a také při radiační terapii v době léčby rakoviny. Potíže se mohou objevit i za delší dobu po zákroku. Zřídka může být nemoc i dědičná například při problémech s vývojem lymfatických cév.

Příznaky lymfedému

Příznakem je zpočátku postupné otékání paže nebo nohy včetně prstů až do fáze těžkého otoku s pocitem pnutí a bolesti. Dále pak dochází k:

  • celkové slabosti a obtížnosti pohybu
  • ospalosti a únavě
  • svědění kůže a zčervenání pokožky až k výskytu vyrážky
  • kůže je teplá na dotek
  • drobným rankám, které se nehojí a tím vznikají kožní infekce
  • ztuhnutí kůže

V ojedinělých případech mohou být postiženy i jiné části těla, například hlava a krk.

Léčba lymfedému

Při léčbě lymfedému dodržujte přesně pokyny lékaře. Je nutné nošení kompresních částí oděvu popř. vás zdravotní sestra naučí postižené místo vázat elastickými obvazy. Dostanete doporučení na rehabilitaci, kde pomocí kompresních zařízení, laserovým nebo jiným ošetřením se podpoří lepší cirkulace lymfy. Možná je i manuální lymfodrenáž, která díky lepšímu vstřebávání transportních funkcí mízního systému zrychluje tok mízy. Rizikovými faktory této nemoci jsou starší věk pacienta, nadváha nebo obezita a revmatoidní popř. psoriatická artritida.

Podrobnější informace o lymfatických masážích najdete zde.

Léky

Lymfedém je chronické onemocnění a v současné době přímo na tuto nemoc neexistuje účinný lék. Nejčastěji předepisovaným lékem je Detralex, u bakteriálních komplikací je první volbou penicilin, pro kožní komplikace zejména mykotického původu se předepisují antimykotika a pro léčení infekce se volí antivirotická terapie. V závažnějších případech se aplikuje injekce hyaluronidázy do fibrotických tkání.

Bylinky

Na podporu činnosti lymfatického systému je vhodný např. extrakt z máty, ostropestřece a borůvky. Do jídla si můžete přidat olej z měsíčku nebo pupalky. Vhodnými doplňky stravy je Ginkgo Biloba, Koenzym Q10 s rutinem a vápník s hořčíkem.

Nenašli jste, co jste hledali?imunitacévyotokyLymfatické uzliny

Homeopatika

Při léčbě lymfedému jsou vhodná homeopatika s hlubokými metabolickými účinky jako je Calcarea carbonica, Graphites, Silicea nebo Natrum sulfuricum. Dávkování je třeba konzultovat s lékařem.

Domácí léčba a babské rady

Míza je poháněna svaly a tepem. Pokud budete celý den jen sedět a nebudete končetiny nijak prokrvovat, je jasné, že otok se bude zvětšovat. Doma můžete lehce klusat alespoň dvacet minut na místě po špičkách bez došlapu na paty, tím zvýšíte činnost svalové pumpy a otok se zmenší. Také si častěji během dne dávejte nohy do zvýšené polohy. Obecně pohyb, vhodná strava bez bílé mouky, masa, uzenin, alkoholu a cigaret.

Bylinářky doporučují postižené místo masírovat olejem z měsíčku, poté setřít hadříkem a nasucho zateplit bavlněným ručníkem nebo prostěradlem. 

Vyšetření

Pro diagnostiku lymfedému je důležitá podrobná anamnéza a klinické vyšetření včetně laboratorních testů jako je CRP, krevní obraz apod. Lékař si vás může poslat i na lymfografii buď vizuální, izotopovou nebo radiologickou.

V těhotenství

Těhotenství sebou nese mnoho změn a zejména s přibývající váhou trpí dolní končetiny. Oběhový systém je přetížený a tudíž může dojít k otokům. Poraďte se s gynekologem, zda váš stav je v normálu.

Možné komplikace

Při lymfedému může dojít k závažným komplikacím jako je:

  • bakteriální infekce kůže (sebemenší poškození kůže např. škrábnutí)
  • infekce lymfatických cév
  • vzácně i rakovina měkkých tkání (modrofialové flíčky na kůži)

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Prevence

Pokud jste onkologický pacient nebo vás čeká operace, konzultujte s ošetřujícím lékařem případné postižení lymfatického systému. Tím můžete předejít případným možným rizikům.

Pro snížení vzniku možných rizik:

  • chraňte pokožku ochrannými krémy, na slunci opalovacími
  • při rizikové práci používejte rukavice s bavlněnou podšívkou
  • ruce a nohy udržujte čisté a suché včetně nehtů a jejich okolí
  • nenoste těsné oblečení, boty a šperky
  • pravidelně cvičte, poraďte se se svým lékařem, jaké cviky budou pro vás optimální
  • navštěvujte specialistu na lymfodrenáže
  • vyhněte se teplotním extrémům, sauně, horké koupeli nebo sprše

Kdy jít k lékaři

Jakmile si všimnete jakéhokoli z příznaků lymfedému, informujte svého praktického popř. ošetřujícího lékaře. Včasná a dobře zvolená léčba může snížit nebo úplně zabránit závažným komplikacím, které tato nemoc způsobuje.

Autor: laš
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.