Pupalka dvouletá | Moje zdraví

Pupalka dvouletá

Pupalka dvouletá mírní menstruační potíže, léčí i ekzémy.

Popis

Pupalka dvouletá (Oenothera biennis) je dvouletá bylina, která dorůstá do výšky od 50 cm až do 200 cm. Rostlinu najdeme častěji jednotlivě než ve společenství více pupalek. V prvním roce se utváří přízemní růžice z listů. Ji tvoří vejčité listy, dlouhé asi 30 cm. Ty se zužují v řapík. V roce druhém z kořene (s postranními kořínky) vyroste hranatá lodyha. Tu ve spodní části zdobí chlupy, které se nacházejí i nahoře ve květenství. Lehce větvená lodyha je vespod červeně skvrnitá, její chlupaté lístky jsou podlouhle opakvejčité, zubaté nebo celokrajné. Pupeny kvítků vyrůstají solitérně nebo po dvou z listů. Květy jsou přisedlé, společně utváří až 70 cm dlouhý klas.

Účinné látky

V rostlině najdeme řadu přínosných látek, jako jsou třísloviny, slizy, bílkoviny, škroby, minerály či esenciální mastné kyseliny.

Použití

Díky olejovitý složkám se pupalka využívá v podobě oleje. Pupalkový olej se ovšem dá vyrobit pouze průmyslově, seženete ho nejčastěji v pilulkách. Kořen rostliny se používá jako zelenina, lze z něj udělat i léčivý odvar. Stejně tak lze zpracovat květy. 

Účinky na zdraví

Pupalka pomáhá zmírnit menstruační bolesti, rovněž i symptomy menopauzy u žen. Také si poradí s ekzémy. Výtečná je v léčbě roztroušené sklerózy. Rostlina posiluje imunitu, používá se k hojení ran a popálenin. Bylina v podstatě léčí různá postižení kůže. Také je blahodárná při léčbě cévních chorob a navozuje pohodu.

Výskyt

Pupalka má původ v Severní Americe, zavlečena byla ovšem i do Evropy, kde ji najdeme na okrajích cest, podél železničních tratí, na rumištích, u starých zdí či na náspech.  

Sběr

V případě kořene jej sbíráme už prvním rokem na podzim, můžeme i druhý rok na jaře před zahájením vegetace. Semena rostliny sbíráme v době plné zralosti v létě, listy a mladé výhonky sbíráme ještě před rozkvětem. Květ ihned zpracujeme v době největšího rozkvětu.

Domácí recepty

Tinktura z kořenů pomáhá tlumit záněty na kůži i jiná povrchová postižení. Čerstvý kořen nastrouhejte, zalijte celý vodkou a nechte 14 dní louhovat. Poté slijte a dle potřeby masírujte postižená místa asi 20 kapkami třikrát denně.

Nálev z květů pomáhá mírnit bolesti a posílí zdraví. Tři čerstvé květy dejte do konvice s vonnou bylinou (např. meduňkou či mátou). Přidejte ještě několik listů rakytníku a schizandry, zalijte 1,5 l vroucí vody. Nechte 15 minut louhovat, sceďte a popíjejte během dne.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.