Bojujete s celulitidou, otoky nohou nebo infekcemi? Pomůže vám tento zákrok! | Moje zdraví

Bojujete s celulitidou, otoky nohou nebo infekcemi? Pomůže vám tento zákrok!

Bojujete s celulitidou, otoky nohou nebo infekcemi? Pomůže vám tento zákrok!
Lymfatické masáže • Autor: iStock.com
11. března 2024 • 06:00

Bojujete s celulitidou, otoky nohou nebo infekcemi? Lymfatická masáž, známá také jako lymfodrenáž, může být účinnou metodou pro zmírnění těchto obtíží a mnoha dalších. Pomocí lymfatické masáže se škodlivé látky vyplaví z těla. Jaké jsou hlavní účinky této terapie?

Lymfodrenážní masáž se stala oblíbenou formou masáže zejména pro její různé zdravotní přínosy. Tento specializovaný přístup se zaměřuje na lymfatický systém, který je součástí imunitního systému a má za cíl pomoci tělu udržovat správný krevní oběh, rovnováhu tělesných tekutin a imunitní funkce.

Jak funguje lymfatický systém?

Lymfatický systém obsahuje cévy a uzliny s lymfou, směsí bílkovin, vody, odpadních látek a prvků imunitního systému. Lymfatické uzliny se nacházejí po celém těle a filtrují všechny tyto nečistoty. Největší uzliny jsou na krku, v tříslech a v podpaží. Všechny spolupracují a zajišťují, že je „čistá“ lymfa transportována zpět do žil, které přivádějí krev směrem k srdci. „Ucpaný“ lymfatický systém se rovná nejrůznějším zdravotním problémům. Buňky jsou totiž závislé na lymfatické tekutině (která je mimochodem plná bílých krvinek bojujících s nemocemi), která přenáší látky, komunikuje s ostatními buňkami a pomáhá jim plnit jejich povinnosti.

Když se tedy tato síť poškodí, tyto procesy se mohou pokazit a následně přispět k problémům, jako je lymfedém, což je mízní otok, který se může vytvořit na jakékoliv měkké tkáni lidského těla, ale nejčastěji postihuje horní či dolní končetiny. „Jedná se o komplikaci způsobenou poruchou vstřebávací funkce lymfatických cév, kdy se na postiženém místě hromadí tekutina a vyvolává chronický zánět. Pokud se otok správně neléčí, mívá za následek velké zdravotní obtíže,“ vysvětluje Linda Koehler, Ph.D., odborná asistentka fyzikální terapie a rehabilitace na Minnesotské univerzitě. Mezi další projevy špatně fungujícího lymfatického systému patří chronické otoky v určité oblasti těla, zánět, snížení imunity, ale i celulitida nebo únava. 

Co se děje při lymfodrenážní masáži?

„Kosmetická lymfatická masáž je určena nejen pro ženy, ale i pro muže. Pomocí jemné techniky, tempa, tlaku a specifických hmatů se aktivuje lymfatický systém. Oslabený lymfatický systém se projevuje únavou, snížením imunity a oslabením fyzického a psychického stavu. Při kosmetické masáži aktivujeme tok lymfy, díky čemuž dochází k odstranění škodlivin – toxických látek. Masáží pomáháme regenerovat organismus. Doporučuji ji alespoň 1x za měsíc jako relaxační odpočinek,“ poukazuje na pozitiva této specifické masáže Olga Svobodová z pražského OliOla Organic Beauty studia a zároveň zmiňuje i vhodné přírodní složky a bylinky, které na podporu lymfy využívat: „Bylinky na podporu lymfy jsou např. echinacea, vřes, svízel syřišťový. Můžeme podpořit i bylinnými koupelemi z bylin, jako jsou kokoška pastuší, podběl, vratič či sléz. Co se týká obličeje, nabízí náš salon OliOla kosmetiku INLIGHT, která díky čistým olejům a bylinkám rovněž pomáhá regeneraci pleti a působí skvěle na psychiku a lymfatický systém.“

V lékařské oblasti používáme manuální lymfodrenáž, abychom pomohli lidem, kteří měli poškození lymfatického systému po operaci, úrazu nebo při vývojových poruchách. V tomto případě může být manuální lymfodrenáž prospěšná, protože existují specifické techniky, které pomáhají s přesunem lymfatické tekutiny z poškozených oblastí do jiných oblastí v těle, které fungují normálně. Jsou doporučovány po operaci prsu, neboť spolu se zhoubným nádorem prsu chirurgové obvykle odstraní lymfatické uzliny v podpaží, neboť tam by se mohly zachytit i některé buňky zhoubného nádoru.

Lymfatické masáže a celulitida

Jelikož lymfatické masáže pomáhají vyplavovat toxiny, posilují imunitu a zmírňují otoky, často způsobené ucpáním systému, působí velmi dobře i proti celulitidě. Lehké rytmické pohyby při masáži stimulují lymfatický systém, aniž silně tlačí na cévu. Usnadňují pohyb lymfatické tekutiny uzlinami a tkáněmi a zajišťují, aby se tekutina nikde nezachytila. Dojde jak k uvolnění zadržované vody, tak k odplavování škodlivin. Nejedná se jen o kosmetickou proceduru, i když jsou její účinky víc než žádané, protože pomáhá s hubnutím a také redukcí celulitidy. Ta je následkem špatné stravy, sedavého zaměstnání, kdy dochází k chronické dehydrataci a stagnaci lymfy v problémových partiích.

V podkoží se hromadí tukové buňky a zplodiny metabolismu spolu s lymfou. Lymfa neodtéká, narušuje se pružnost kůže, tukové buňky prosvítají na povrch a tvoří efekt „pomerančové kůže“. Masér pomocí masážních technik včetně protahování, stlačování, klouzání a baňkových pohybů odvádí lymfu, toxiny a zplodiny buněčného metabolismu z těla a navrací kůži pružnost. Pro dosažení rychlého efektu se masáže opakují častěji, někdy i dvakrát týdně. Frekvenci zvolí masér či fyzioterapeut.

Jako hubnoucí efekt je při lymfatické masáži nikoliv odvod tuků, ale snížení zadržování vody a zmírnění nadýmání, což může mít dočasný vizuální zeštíhlující účinek. Bez zdravého jídelníčku, zařazení pohybu a snížení stresu však ani tato masáž není všemocná.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.