Časté močení u žen: Znáte nejčastější příčiny? | Moje zdraví

Časté močení u žen

Pacientka má nutkání chodit na záchod častěji, než je běžné. Za časté močení se pokládá nutkání jít na záchod vícekrát než 8krát. Přitom může být vyloučeno pouze malé množství moči.

Časté močení může být běžnou reakcí těla na různé situace, může také signalizovat vážnější onemocnění.

Příznaky častého močení u žen

Časté močení se objevuje v důsledku nadměrného pití, kdy tělo přijme více tekutin, než potřebuje, a přebytečnou tekutinu tedy vyloučí. To je běžná reakce. Některé nápoje a potraviny působí močopudně, například kofein nebo alkohol. Pokud častější močení doprovází silný pocit žízně, může se jednat o jeden z prvních signálů cukrovky.

Noční močení, kdy vás nutkání na záchod probudí, se nazývá nykturie. Bývá často spojována s hyperaktivním močovým měchýřem.

Postihuje

ženy

Projevuje se

močové cesty

Příčiny častého močení u žen

  • infekce močových cest
  • porucha funkce ledvin
  • diabetes
  • srdeční selhání
  • hyperaktivní močový měchýř

Za příčinou častého močení může stát také infekce močových cest, která se projevuje nejen častým močením nebo nutkáním močit, ale i pálením při močení (dysurie), při infekci horních cest močových – tedy ledvinné pánvičky – bolestmi v boku nebo horečkou.

Dalšími příčinami může být porucha funkce ledvin, diabetes insipidus (žíznivka), srdeční selhávání nebo hyperaktivní měchýř, kde jde o časté močení i přesto, že močový měchýř není plný. Nutkání jít na toaletu se může dostavovat i každých 15 minut.

Časté močení bývá způsobeno i některými léky.

Léčba častého močení

Nejprve je nutné vést záznamy o močení, tzv. mikční deník. Na základě něj je snazší určit diagnózu. Při problémech s nočním močením jsou při větším příjmu tekutin večer tekutiny omezeny. Pokud se neprokáže zlepšení, jsou nasazeny léky. Infekce močových cest a její neustálé opakování se řeší antibiotiky, pacientka by měla být v klidu a mít dostatečný přísun tekutin.

Hyperaktivní měchýř se léčí úpravou životního stylu, a to vynecháním kořeněných jídel, alkoholu a kávy, důležitý je správný pitný režim a příjem vlákniny. Také se zapojuje trénink močového měchýře, kdy má pacientka dodržovat časové intervaly k močení a postupně je prodlužovat – tzv. behaviorální terapie.

Léky

Na nykturii se využívá lék Desmopressin. Na infekci močových cest se používají antibiotika, obzvlášť pokud se infekce stále opakují. Na hyperaktivní měchýř se využívají léky potlačující symptomy – spasmolytika.

Bylinky

Čaj z 50 g mochny husí, 30 g třapatky, 30 g zlatobýlu, 20 g řebříčku, mochny nátržníku, dubové kůry a listů řeřichy potočnice je vhodný na záněty močového měchýře. Čaj pijte po celý den.

Dále je možné udělat čaj z 30 g medvědice lékařské, 30 g meduňky lékařské, 20 g tymiánu a 20 g kozlíku lékařského, lžíci směsi povařte 3 minuty a pijte 3krát denně.

Na posílení funkce měchýře a pro předcházení problémů s ledvinami je vhodná koupel z přesličky, která se nechá hodinu luhovat a poté 15 minut vařit. Scezený odvar přidáme do teplé koupele, ve které vydržíme 15 minut. Po koupeli zůstaneme alespoň hodinu v klidu a v teple.

Jako přírodní antibiotikum fungují brusinky, česnek a petržel. Výborně se také osvědčila lichořeřišnice (dá se koupit například ve formě kapek).

Homeopatika

Cantharis 9ch – 5 granulí 3x po 30 minutách, 3x za hodinu a pak po 3 hodinách. Pacient pociťuje silné nucení na močení, které začíná palčivou bolestí v měchýři. Moč odchází po kapkách.

Equisetum hamale 5ch – první týden 5 granulí 4x denně, poté 2x denně do vymizení potíží. Při pocitu přeplněného měchýře, vymočení uleví jen na chvíli. Samovolný únik moči.

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Domácí léčba a babské rady

Brusinky jsou vhodné na časté infekce močového měchýře. Brusinky usušte a udělejte z nich prášek, který užívejte na špičku nože 3x denně po jídle. Z listů brusinek si také můžete připravit čaj, který popíjejte 3x denně.

Na zánět močových cest užívejte křen v podobě čaje. 1 lžící nastrouhaného křenu přelijte horkým mlékem a nechte vylouhovat. Pijte 1x denně.

Dýňová semínka zpevňují svalovinu močového měchýře, rozžvýkejte 2 lžíce semínek 3krát denně.

Vyšetření

Někdy stačí samotné symptomy k rozpoznání problému, jindy je nutné udělat rozbor moči. Vyšetření hyperaktivního měchýře se provádí vyšetřením moči, děložního čípku pohmatem přes pochvu, provádí se i ultrazvuk. Při podezření na diabetes lékař provede vyšetření moči a krve pro stanovení hladiny cukru.

V těhotenství

V těhotenství je časté močení běžné, žena je často nucena chodit na záchod a vyloučí pouze malé množství moči. Pokud se však jedná o infekci močových cest, je třeba zvýšit pozornost. Problém může nastat s infekcí ledvin, která by mohla vést k předčasnému porodu nebo k vysokému krevnímu tlaku. Proto je důležité infekci léčit. Lékař může předepsat antibioticky působící léky.

Možné komplikace

Infekci močových cest nepodceňujte, může se dostat až do ledvin. Infekce ledvin může skončit i jejich selháním, poškozením jejich funkce, vznikem jizev na ledvině a jejímu nevratnému poškození. Další komplikace mohou nastat u nykturie, která přerušuje spánek, a tak zapříčiňuje denní únavu, poruchy koncentrace a sníženou imunitu. Časté močení může také poukazovat na vážnější onemocnění, jako je např. cukrovka.

Zdravotní cviky

Na hyperaktivní močový měchýř pomáhají Kegelovy cviky. Je vhodné je provádět 2x denně alespoň 5 až  10 minut. Cílem je posílit svalstvo pánevního dna.

Prevence

Proti infekci močových cest je nejdůležitější hygiena. Zdrojem bakterií je konečník, proto je důležitý správný směr utírání po vyprazdňování. Také je dobré se v zimě teple oblékat, při nutnosti jít na záchod moč nezadržovat, nosit vhodné spodní prádlo, dodržovat hygienu po pohlavním styku a mít dostatečný přísun tekutin. Důležitou prevencí u hyperaktivního močového měchýře je zdravý životní styl.

Kdy jít k lékaři

Pokud chodíte na malou častěji, než je obvyklé, zajděte ke svému praktickému lékaři, můžete předejít různým onemocněním.

VIDEO: Jak se chránit před zánětem močových cest?

Video se připravuje ...
VIDEO 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.