Jak poznat angínu? Lze ji vyléčit bez antibiotik a jak se starat o nemocné dítě? | Moje zdraví

Strašně mě bolí v krku! Jak poznat angínu u dětí a kdy nechat vytrhnout mandle?

Strašně mě bolí v krku! Jak poznat angínu u dětí a kdy nechat vytrhnout mandle?
Při angíně většinou chybí jiné příznaky – kašel, rýma • Autor: istock.com
7. září 2022 • 06:00

Zánětlivé onemocnění krčních mandlí a tkáně nosohltanu známe jako angínu. Nejčastěji je způsobena virovou infekcí, původcem však bývají i bakterie.

Angína se projevuje zvětšenými mandlemi, které jsou zarudlé, prosáklé, někdy s bílými či žlutavými povláčky a stejně zbarveným povlakem na jazyku, škrábáním a bolestmi v krku, neschopností polykat, hmatnými mandlemi po obou stranách krku, nakřáplým hlasem a stoupající horečkou.

Video se připravuje ...
Trápí vás bolest v krku? Víme, jak se jí zbavit!VIDEO 

Dítě může trpět bolestmi bříška, nevolností, bolestmi hlavy, někdy se přidá pocit ztuhlosti krku. V kojeneckém věku je klasická bakteriální angína poměrně vzácná – častější jsou virové záněty u starších kojenců a dětí okolo jednoho roku věku. Jedná se o bolestivé záněty, u dětí při nich pozorujeme nechutenství, neklid, mrzutost, slinění, pláč při polykání, horečku.

„Trpí-li dítě opakovanými záněty krčních mandlí, je vhodné vyšetřit celou rodinu. Antibiotika přicházejí na řadu vždy, kdy je jasné podezření na bakteriální příčinu. Léčba by měla trvat i po odeznění prvních příznaků, nejméně však deset dní. Virová angína má stejné příznaky jako bakteriální. Jen léčba se v tomto případě liší, odehrává se na symptomatické rovině – tedy podle příznaků,“ radí as. MUDr. Rami Katra, Ph.D., vedoucí lékař oddělení 8C – JIP dětské části Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol.

Pozor na komplikace

Nejčastěji může zánět krčních mandlí a jejich zvětšení vést k potížím s dýcháním, přerušovanému dechu (a spánku) v důsledku spánkové apnoe. Zánět se může rozšířit z mandlí hlouběji do sliznice a vzniká tzv. tonzilární celulitida.

Nezaléčená infekce může zasáhnout oblast za mandlemi a může vzniknout tzv. peritonzilární absces. Streptokoková angína, není-li dobře léčena, může u dítěte zvýšit riziko onemocnění vzácnějšími poruchami, například revmatickou horečkou (zánětlivým onemocněním zasahujícím srdce, klouby a další tkáně) nebo zánětlivým onemocněním ledvin, které se projeví sníženou schopností odstraňovat toxiny a nadbytečné tekutiny z krve.

Kdy s mandlemi pryč?

Krční mandle si můžeme představit jako vojáky, kteří stojí v zákopech v první linii obrany proti virům a bakteriím, jež se dostanou do úst. Kvůli této „výsadě“ jsou však později poměrně unavené a bezbranné vůči opakovaným infekcím a zánětům. K odstranění krčních mandlí se přistupuje v případech, kdy dítě prodělává víc angín než obvykle a pokud bakteriálně podmíněné onemocnění nereaguje na antibiotika.

Co se rozumí pod pojmem časté angíny? Prodělá-li jich dítě více než 7 během jednoho roku. Odstranění mandlí mohou podstoupit i děti, kterým zvětšené mandle brání v dýchání a způsobují spánkovou apnoi nebo ztížené dýchání a polykání (zvláště kousků masa a dalších pokrmů, které se žvýkají) anebo objeví-li se na mandlích nebo v jejich blízkosti absces (hnisavé ložisko), který nemizí ani po antibiotické léčbě.

Kdy jít „na mandle“? „Není stanoven ideální věk k provedení adenotomie. Obvykle se operuje v rozmezí 3 až 5 let věku,“ odpovídá MUDr. Katra.

„Některé děti se narodí s objemnější lymfatickou tkání, jiné jsou v mezích fyziologické normy. Na obě skupiny pacientů působí podobné impulzy a podle toho lymfatická tkáň reaguje. I u pacientů do jednoho roku, pokud splní indikační kritéria, je možné odstranění nosní mandle a např. i zmenšení krčních mandlí. Velký důraz se klade na pokles kyslíku v krvi,“ dodává lékař.

U dětí, které mají sníženou imunitu, se onemocnění angínou opakuje poměrně často. Zde jde o komplexní problém. Někdy jde o tzv. nosičství, kdy je bakterie v tkáni mandlí stále přítomna, i když v mezidobí žádné potíže nepůsobí. Zvětšení tzv. nosní mandle, podobně jako krčních mandlí je dáno aktivitou imunitního systému, který má obzvláště v dětském věku vyšší aktivitu.

Vědci v současnosti zkoumají možný vliv streptokokové infekce na poměrně vzácnou neuropsychiatrickou poruchu (v angličtině má tato porucha zkratku PANDAS [Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorder Associated with group A Streptococci]). Tento termín se užívá v popisu dětí, které po prodělání streptokokového onemocnění vykazují příznaky neuropsychiatrické poruchy, například obsedantně-kompulzivní poruchy nebo tiku.

Jak se postarat o dítě s angínou doma?

• Pokud jste již navštívili lékaře, dodržujte léčbu, kterou nařídil.

• Posilujte odpočinek. Dejte do toho veškerý svůj um, nemocné dítě potřebuje odpočívat a spát.

• Doplňujte tekutiny. Dehydratace se mimo jiné (bolesti hlavy, nevolnost) projeví škrábáním v krku a velice nepříjemnými pocity suchosti v ústní dutině. Snažte se tomu co nejefektivněji zamezit, i kdybyste měli dítěti kapat do pusy vodu po kapkách!

• K uzdravení pomáhají teplé tekutiny ve formě vývaru, bylinkového čaje nebo teplé vody s medem.

• Pro větší dítě si připravte solné kloktadlo: 1 lžičku kuchyňské soli rozpusťte v 250 ml teplé vody. Dbejte na to, aby dítě po vykloktání tekutinu vyplivlo.

Zvlhčujte vzduch. Používejte odpařovače, mokrá prostěradla na topení anebo se posaďte s dítětem na několik minut do koupelny s vanou napuštěnou vodou – jde o to, aby tam bylo opravdu vlhko.

• Cucání uleví. Vnímavému dítěti staršímu čtyř let můžete nabídnout cucavé pastilky, jež uleví od bolesti v krku.

Udržujte místo, kde stoná dítě, v naprosté čistotě. Nepoužívejte však čisticí prostředky, které dráždí ke kašli.

Bojujte s bolestí a horečkou, což je pro malé dítě opravdu mučivé. Vysoká horečka je navíc nebezpečná. Srážejte ji vhodnými prostředky podle věku dítěte (například ve formě zábalů, sirupu nebo čípků).

Odborná spolupráce:

as. MUDr. Rami Katra, Ph.D., oddělení 8C – JIP dětské části Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.