Bobkový list | Moje zdraví

Bobkový list

Bobkové listy pocházející z vavřínu vznešeného (laurus nobilis) se hojně využívají jako koření v kuchyni, u nás především k přípravě tradičných českých omáček. Bobkový list se ale používá i k podpůrné léčbě některých onemocnění.

Popis

Bobkový list roste na vavřínu vznešeném. Jedná se o vysoký stálezelený strom, který roste až do výšky 18 m. Vavřín má žluté čí zelenobílé listy, ze kterých rostou tmavé bobule obsahující semínko. Dospělé listy dosahují šířky 3 až 4 centimetrů a délky 6 až 12 cm.

Účinné látky

Bobkový list je bohatý na hořčík, vápník, draslík, železo, měď a vzácný selen, také na vitamíny A, C a skupiny B, ze které je třeba vyzdvihnout hlavně kyselinu listovou, která je velmi důležitá v těhotenství pro správný vývoj plodu.

Účinky na zdraví

Bobkový list umí snižovat hladinu krevního cukru, proto by ho do svého jídelníčku měly zařadit i osoby trpící cukrovkou, tedy diabetem II. typu. Pomáhá také při revmatických bolestech a artritidě. Má pozitivní účinky i na močový měchýř a játra. Pomáhá také při léčbě dnymigrényotoků. Z bobkového listu si také můžeme vyrobit sirup proti kašli.

Trápí vás dna? Přečtěte si o bylinkách, které vám pomůžou ji zahnat.

Výskyt

Vavřín vznešený dorůstá ve volné přírodě až do výšky 12 metrů jako statný stále zelený strom, roste však pomalu. Můžeme se s ním setkat v jihoevropských státech, ale také v Iráku či Sýrii. V našich podmínkách není mrazuvzdorný, z toho důvodu je nutné jej pěstovat v květináčích a na zimu přenést do bezmrazé místnosti. 

Sběr

Sběr listů začíná začátkem podzimu. Hlavní hodnotou bobkového listu jsou éterické oleje, které se hromadí nejvíce ráno, což znamená, že v tuto denní dobu musíte sbírat koření. Listy opatrně odtrhněte, abyste je nezkazili. Pro sklizeň jsou vhodné stromy starší 3 let. Čím větší list, tím silnější vůně a chuť.

Domácí recepty

Sirup proti kašli

Ve 250 ml citrónové šťávy rozpustíme 500 g cukru a přidáme 15 lístků bobkového listu. Vaříme asi hodinu, až vznikne hustá konzistence podobná medu. Bobkové listy vyjmeme a masu nalijeme do uzavíratelných lahví, přičemž jejich skladujte v chladničce. Užívá se 1 lžička denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.