Jak se zahřát v mrazu? | Moje zdraví

Jak se zahřát v třeskuté zimě? Zapomeňte na alkohol!

Jak se zahřát v třeskuté zimě? Zapomeňte na alkohol!
Horké nápoje vás v zimě nezahřejí • Autor: iStock.com
2. března 2018 • 06:00

Trochu alkoholu po příchodu ze zimy do tepla pomáhá tělu dostat se na optimální teplotu. Jenže venku v mrazivém počasí nám stejnou službu neudělá. Proč je svařák na sjezdovce tou nejhorší variantou?

Po konzumaci alkoholu vnímáme teplotu jinak. Nejdříve nás sice zahřeje, ale zároveň se cévy a póry na pokožce rozšiřují, čímž daleko rychleji ztrácíme teplo a můžeme snadno prochladnout. Pro udržení blaženého stavu bychom ho tedy museli neustále doplňovat, což jistě není možné donekonečna. Nebezpečné je to zvláště při dlouhodobém pobytu venku na mrazu. Přesto se podle průzkumu Fóra Pij s rozumem až 73 procent lidí v zimě snaží ohřát právě alkoholem

Ani horký čaj není žádná výhra. Zní to jako paradox, ale přestože pití horkého čaje zvýší teplotu těla, nic vás neochladí tak jako opravdu horký šálek. Nával nečekaného horka vaše tělo totiž zpotí. Sekret potních žláz se uvolňuje v případě nutnosti ochladit povrch kůže, a tím i celý organismus. Pokud se má pot kam vypařovat, po prvních doušcích čaje vás sice zahřeje příjemné teplo, to ale v okamžiku zase vystřídá pronikavý mráz, který nyní pokryje celou pokožku schovanou pod bundou.

Nespoléhejte na horké nápoje, ale spíš na dobré oblečení. Důležité je oblečení navrstvit, spodní vrstvy by měly být funkční a odvádět pot, vrchní zase prodyšné. A hlavně nezapomeňte na čepici. Hlavou totiž uniká 20 procent tepla. A hlavně  nezapomeňte se hýbat.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.