Trápí vás stres, nespavost či revma? Zažeňte je díky voňavé meduňce | Moje zdraví

Trápí vás stres, nespavost či revma? Zažeňte je díky voňavé meduňce

Trápí vás stres, nespavost či revma? Zažeňte je díky voňavé meduňce
Autor: istock.com
3. června 2022 • 06:00

Nespavost, stres, neklid. S tím vším se potýká celá řada z nás, ale na své problémy často odmítáme brát léky. Pokud toužíte po celkovém zklidnění a kvalitním spánku, sáhněte po meduňce. Mocná síla bylinky vám dokáže, že s psychikou umí hotové zázraky. A nejen s ní.

Meduňka působí báječně proti psychické nepohodě, což oceníte kdykoliv, když se ocitnete ve stresu. Stejně tak vám pomůže, pokud dlouhodobě trpíte nespavostí, nadměrným stresem nebo lehčí formou úzkosti. Dokáže také zmírnit bušení srdce a celkově uvolnit nervovou soustavu. Bylinka samozřejmě neumí zahnat psychické problémy tak účinně jako klasické léky, ale je skvělá jako podpůrná léčba.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak rychleji usnout.VIDEO 

Mírní vysoký tlak i revma

Hypertenze trápí v dnešní době spoustu lidí a většina z nich spoléhá hlavně na léky, které jim na ni předepíše lékař. Pokud ale chcete svůj tlak dostat pod kontrolu přírodní cestou, určitě sáhněte po meduňce. Při dlouhodobém užívání by vám měl tlak klesnout na přijatelné hodnoty. Meduňku ale oceníte i v případě, že vás trápí revmatické otoky a modřiny. Působí také proti překyselení organismu, na žaludeční či ledvinové potíže a nově se uznávají i její protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary).

Vyzkoušejte osvědčené recepty

Pokud se chcete cítit psychicky v pohodě, doporučujeme pít každý den vlažný meduňkový čaj. A jak si ho připravit? Na šálek čaje budete potřebovat jednu lžíci sušené meduňky. Zalijte ji horkou vodou, nechte přibližně 10 minut louhovat, poté sceďte a popíjejte.

Chutnat by vám mohl i meduňkový sirup. Hodí se k přípravě zdravé domácí limonády, která se s těmi kupovanými nedá vůbec srovnávat. Převařte 2 litry vody a po vychladnutí do ní namočte čerstvě otrhané a propláchnuté lístky z jednoho svazku meduňky. Nechte je louhovat alespoň 24 hodin, poté je vyjměte, vodu zahřejte, přidejte 1 kg třtinového cukru a 20 g kyseliny citronové. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, přiveďte k varu a povařte zhruba 3 minuty. Hotový meduňkový sirup přelijte do uzavíratelných lahviček a skladujte na tmavém místě.

Oceníte ji i v aromaterapii

Nebojte se použít meduňku ani v aromaterapii. Nakapejte trochu esenciálního oleje do vody nad zapálenou svíčkou v aromalampě a relaxujte, zatímco se bude vůně meduňky postupně uvolňovat. Pokud se cítíte ve stresu, dopřejte si alespoň půl hodinky meduňkové aromaterapie a krásně se tím zklidníte.

Meduňka kvete v červenci a srpnu, ale pokud jste si ji loni nenasbírali, nevadí. Bylinkářských obchodů je u nás spousta, takže pokud vás její účinky zaujaly, sušenou bylinku určitě bez problémů seženete. Skladovat ji se doporučuje jen v dobře těsnících nádobách a nepoužívejte ji déle než rok.

Další články o léčbě pomocí bylinek čtěte ZDE.


Účinné látky a historie

V bylince jsou obsaženy silice s látkou citral, která má silnou citronovou vůni a také antimikrobiální účinky, což znamená, že působí i jako dezinfekce. O citrusové aroma rostlinky se starají látky zvané citronelan a geraniol. Nechybí v ní ani flavonoidy a minerály.

Meduňka pochází původně ze Středomoří. Její latinský název Melissa officinalis je odvozen od řeckého slova „včela“, nejspíš proto, že její vůně připomíná med. Meduňku používali již starověcí léčitelé (zhruba před 2000 lety a dříve), její účinky však potvrdila až moderní medicína. Zajímavé je, že lidé ve 13. století prý věřili, že pravidelné pití meduňkového čaje zajistí dlouhověkost.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.