Špatná strava může za jedno z pěti úmrtí. Kde děláme chybu? | Moje zdraví

Špatná strava může za jedno z pěti úmrtí. Kde děláme chybu?

Špatná strava může za jedno z pěti úmrtí. Kde děláme chybu?
Autor: istock.com
25. května 2019 • 06:00

Všichni víme, že zdravé potraviny jsou dražší než ty s nízkou výživovou hodnotou. Přesto se zdá, že stojí za to si za kvalitu připlatit. Podle nejnovější studie totiž konzumace nezdravého jídla zabíjí, a to doslova.

Překvapivě znepokojivá zpráva publikovaná v britském prestižním časopise The Lancet tvrdí, že až jedna pětina úmrtí na celém světě je spojena se špatnou stravou. Mezi nejčastější nemoci, které k úmrtí vedou, patří kardiovaskulární onemocnění, diabetes 2. typu a některé druhy rakoviny.

Stravovací návyky se během 21. století rapidně zhoršily. Uvádí se, že odhad úmrtí souvisejících se stravou vzrostl: V roce 1990 to bylo 8 000 000, v roce 2017 už celých 11 000 000.

Zpráva v časopise The Lancet zdůrazňuje hlavně význam tří výživových doporučení, která jsou velmi často ignorována, a upozorňuje na potraviny, které jíme víc, než bychom měli. Přinášíme vám jejich přehled:

1. Zapomínáme na ořechy

„Největší nedostatky v optimálním příjmu byly zjištěny u ořechů a semen,“ uvádí zpráva. Ve skutečnosti jíme jen 12 procent doporučené dávky těchto potravin. Každý člověk sní průměrně jen asi 3 gramy ořechů a semen denně, mělo by jich být ale kolem 21 gramů. Ořechy jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, zdravých tuků a vitaminů.

2. Pijeme málo mléka

Lidé po celém světě spotřebují pouze 16 procent z celkového doporučeného množství mléka. V posledních letech se diskutovalo o jeho pozitivním vlivu na lidský organismus, faktem ale je, že plnotučné mléko opravdu stojí za to pít. Spolu s dalšími mléčnými výrobky totiž snižuje riziko obezity a dětem navíc pomáhá snadněji vstřebat vitamin D. Navíc je velmi důležité pro správný růst a vývoj kostí.

3. Jíme málo celozrnných potravin

Jejich průměrná denní spotřeba je kolem 29 gramů, ale mělo by to být alespoň 12 gramů. Při konzumaci celozrnných výrobků se snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, ale zároveň se zlepšuje zažívání. Zpráva uvádí, že snížená konzumace celozrnných výrobků byla hlavním rizikovým faktorem pro všechna úmrtí v USA. Přidejte do svého jídelníčku hnědou rýži, ječmen, ovesné vločky, celozrnný chléb a těstoviny a vaše tělo se vám odmění pevnějším zdravím.

4. Přeháníme to se sladkými nápoji

Sladké nápoje jsou jednou z nejhorších věcí, které můžeme konzumovat. Jejich konzumace vede k přibývání na váze, cukrovce i zubnímu kazu. Příliš mnoho sodíku, který je ve sladkých limonádách obsažený, zvyšuje krevní tlak i riziko mrtvice a infarktu. Pozor bychom si ale měli dát i na slané potraviny a průmyslově zpracované maso, které také konzumujeme ve velké míře. Hrozí kvůli němu vznik cukrovky, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Až budete příště na nákupu jídla, vzpomeňte si, že na důsledky špatného stravování zemře na světě každý pátý člověk. Možná pak raději sáhnete po sáčku s ořechy než po sladké limonádě.

Nejhůř je na tom Uzbekistán, nejlépe Izrael

V roce 2017 zemřelo nejméně lidí v souvislosti s nevhodnou stravou v Izraeli (89 úmrtí na 100 000 lidí), dále následovaly Francie, Španělsko, Japonsko a Andorra. Velká Británie se umístila na 23. místě (127 úmrtí na 100 000 obyvatel) před Irskem (24.) a Švédskem (25.) USA skončily na 43. místě (171 úmrtí na 100 000) po Rwandě a Nigérii (41. a 42.). Čína se umístila na 140. místě (350 úmrtí na 100 000 lidí) a Indie na 118. (310 úmrtí na 100 000 lidí). Země s nejvyšší mírou úmrtí souvisejících se stravou byly Uzbekistán (892 úmrtí na 100 000 lidí), Afghánistán, Marshallovy ostrovy, Papua Nová Guinea a Vanuatu.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.