Zhubněte a podpořte své srdce. Jednoduše díky broskvím | Moje zdraví

Zhubněte a podpořte své srdce. Jednoduše díky broskvím

Zhubněte a podpořte své srdce. Jednoduše díky broskvím
Autor: istock.com
7. května 2019 • 06:00

Chcete mít štíhlou postavu, zdravé srdce i dokonale hladkou pleť? Pak určitě zařaďte do jídelníčku broskve, které tak rádi kupujeme hlavně v létě. Lahodné ovoce původem z Číny má navíc skvělé účinky na zdraví a psychickou pohodu.

Odborníci se shodují na tom, že broskve jsou skvělou prevencí proti problémům se srdcem. „Najdeme v nich totiž vitamíny A, C a E – tedy přírodní antioxidanty, které chrání takzvanou arteriální stěnu, což je důležité u koronárních cév,“ vysvětluje MUDr. Lucie Nováková. „V těchto plodech jsou ale zastoupeny i vitamíny skupiny B, které podporují činnost srdečního svalu, který získává energii ze sacharidů a mastných kyselin,“ dodává. Broskve jsou bohaté i na minerály, jako jsou hořčík a draslík, a i ty se starají o správné fungování srdce. Oceníme je ale i při velkém psychickém vypětí. Za pomoci dalších vitaminů totiž dokážou odbourávat i stres a mají celkově zklidňující účinky.

Pomáhají při dietách

Broskve pomáhají také těm, kteří chtějí zhubnout. Obsahují totiž jen malé množství kalorií, ale jejich konzumace zároveň navozuje pocit nasycení. Během dne jich tak můžeme spořádat hned několik a přitom nepřibereme ani gram. S tím souvisí i jejich další vlastnost. „Broskve obsahují rozpustnou vlákninu, která v trávicím traktu působí jako změkčovadlo. Už po staletí jsou doporučovány při zácpě – mají totiž výrazné projímavé účinky,“ dodává také Nováková. Díky svým močopudným účinkům jsou broskve také ideální prevencí ledvinových onemocnění.

Mají skvělé účinky na pleť

Díky obsahu omlazujících látek – karotenu, vitamínu C a kyseliny nukleové jsou broskve často využívány v kosmetice. Z jejich jader se také lisuje olej, který se přidává do kosmetických přípravků. Pro ověření účinků broskve na pleť můžete vyzkoušet jednoduchou domácí „masku“: Ovoce oloupejte a vidličkou rozmačkejte najemno. Kašovitou hmotu naneste na tvář, krk a dekolt a nechte působit 15 minut. Poté masku smyjete vlažnou vodou. Vaše pleť bude zase dokonale jemná a vláčná.


Odkud se k nám broskve dostaly?

Z historických záznamů vyplývá, že broskve se pravděpodobně pěstovaly v Číně už ve starověku, zmínka o prvních broskvových sadech pochází z období před zhruba 4 tisíci lety. Odtud putovaly díky obchodním stezkám do Persie a Středomoří. Zajímavé je, že velká část produkce broskví pochází z Ameriky, tam je ale dovezli až španělští kolonizátoři.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.