Jak nedostat rakovinu tlustého střeva? Ročně zabije 4000 Čechů | Moje zdraví

Jak nedostat rakovinu tlustého střeva? Ročně zabije 4000 Čechů

Jak nedostat rakovinu tlustého střeva? Ročně zabije 4000 Čechů
Autor: iStock.com
3. dubna 2019 • 06:00

Každou minutu zabije rakovina tlustého střeva jednoho člověka na planetě. Češi v celosvětovém žebříčku výskytu tohoto onemocnění bohužel zaujímají alarmující šesté místo. Každoročně je u nás diagnostikováno nově asi osm tisíc nemocných a téměř čtyři tisíce pacientů ročně na toto onemocnění zemřou.

Screeningová preventivní vyšetření jsou nejlepší obranou proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Dokáží totiž odhalit i nádor v počínajícím stádiu, jehož léčba je podstatně úspěšnější a jednodušší než u nádorů pokročilých. I proto by každý člověk po padesátce měl pravidelně podstoupit preventivně kolonoskopii. 

Tak jako u mnoha jiných onemocnění, také u kolorektálního karcinomu existují různé rizikové faktory, které můžeme rozdělit na ovlivnitelné a neovlivnitelné. K neovlivnitelným faktorům patří věk nad 50 let, chronická onemocnění střev, jako jsou Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, vliv dědičnosti a také mužské pohlaví. 

Některé rizikové faktory ovšem ovlivnit můžeme. Patří k nim obezita, ale také potíže s vyprazdňováním. Víte, jak onemocnění předcházet? Dodržujte tyto rady odborníků:

1. Jezte dostatek vlákniny

Právě skladba jídelníčku je u rakoviny tlustého střeva a konečníku tím nejdůležitějším. A to ze dvou důvodů, nemoc totiž častěji mají obézní lidé a také ti, kteří mají potíže s vyprazdňováním. Odborníci proto doporučují stravu bohatou na vlákninu (celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce a zeleninu). Pro správnou peristaltiku střev je však důležitý i dostatečný přísun tekutin. Takže pijte pravidelně, a to minimálně 1,5 a 2 litry vody.

2. Dejte přednost rostlinným tukům

Lékaři radí konzumovat spíše více rostlinných tuků než těch živočišných. Pakliže si rádi dopřáváte maso, tak sáhněte raději po kuřecím, krůtím a rybách. Naopak vepřové a hovězí maso si dejte jen výjimečně. Uzeniny je vhodné vyřadit z jídelníčku úplně. Za vyzkoušení stojí i to, že si každý týden uděláte jeden bezmasý den.

3. Raději dušení než grilování

Na zdraví našich střev má vliv i to, jak pokrm upravujeme. Nejzdravější je, když jídlo dusíme či vaříme. Méně vhodné je pak pečení, smažení, grilování a uzení. Tomu se raději vyhýbejte nebo si takové "lahůdky" dopřejte opravdu jen příležitostně.

4. Nekuřte a nepijte alkohol

Kouření a pití alkoholu zvyšuje podle lékařů riziko vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku. Proto je ideální, pokud se těchto dvou neřestí dokážete co nejdříve zbavit.

5. Hýbejte se

Fyzická aktivita se doporučuje snad ve všech odvětvích medicíny. Pravidelné procházky a sportování  můžou přispět nejen k lepší pohyblivosti střev, ale pomůžou vám udržet také správnou hmotnost. Při rekreačním sportu je navíc přidanou hodnotou pobyt venku na čerstvém vzduchu, který vám zlepší díky produkci endorfinů i vaši náladu. 

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.