Jahodník obecný
Jahodník obecný dává nejen lahodné, červené jahody, také pozitivně ovlivňuje léčbu cévních obtíží.
Popis
Jahodník obecný (Fragaria vesca) je víceletá, vytrvalá bylina. Rozmnožuje se vegetativně za pomocí přízemních šlahounů, které mají řapíkaté, trojčetné listy složené z lístků vejčitého tvaru. Šlahouny samy zakořeňují, takže vznikají nové rostliny, které živí ta mateřská, až jsou soběstačné. Jahodník má oboupohlavné bílé květy s pětičetným kalichem s pěti korunními lístky. Každý květ má semeníky, které po opylení dozrávají v nažky. Jedná se o plody, které jsou zapuštěné do dužiny jahody, která ovšem není plodem, jak se někdy mylně uvádí.
Účinné látky
Jahodník obecný obsahuje spoustu přínosných látek. Plody mají pektin, kyselinu salicylovou nebo třísloviny. V listech najdeme draslík, flavonoidy, silice, vitaminy A, B i C.
Použití
Rostlina se zpracovává celá. Z plodů a jahod se dělá řada studených pokrmů (saláty, smoothie, studené polévky), z listů a květů čaje. Dělají se také léčivé obklady.
Účinky na zdraví
Rostlina tlumí bolesti hlavy, podporuje trávení a napomáhá látkové výměně. Rovněž pomáhá při léčbě anémie, léčí záněty močových cest, hemeroidy a pozitivně ovlivňuje léčbu cévních obtíží. Mírní stavy při žaludečních potížích, stejně tak i průjmy.
Výskyt
Jahodníku se daří na zahrádkách i v závěsných truhlících na balkonech, takže jej lze pěstovat prakticky kdekoli. V Evropě jej najdeme všude kromě jižního Řecka, dolního Povolží a oblasti kolem Egejského moře. Dále jej najdeme ve východní Asii, na obou kontinentech Ameriky i Afriky a na Novém Zélandu. V přírodě se rostlině daří v lese i na loukách.
Sběr
Sběr probíhá od května do září. Sbírají se listy i plody s dužinou. Listy sbírejte v době květu a sušte v tenkých vrstvách na stinných místech.
Domácí recepty
Odvar na kloktání dezinfikuje a zbavuje zánětů. Dvě lžičky jahodníku (sušeného nebo čerstvého listu, květu a kořene) povařte 10 minut ve 250 ml vody. Kloktejte dle potřeby.
Detoxikační nápoj skvěle pročistí vaši krev. Vezměte list jahodníku, list ostružiníku a list maliníku. Celkem by vám měly vyjít asi dvě čajové lžičky nasekané směsi, které zalijte vroucí vodou. Pijte nalačno ráno, případně i večer před jídlem.