Jak se pozná rakovina prsu: Nejen bulka. Znáte i další příznaky? | Moje zdraví

Rakovina prsu: 6 varovných příznaků, které nepřehlížejte. A bulka to není!

Rakovina prsu: 6 varovných příznaků, které nepřehlížejte. A bulka to není!
Rakovina prsu je velmi dobře léčitelná. Je ale důležité přijít k lékaři včas • Autor: iStock.com
18. října 2022 • 14:00

Nádorem prsu ročně onemocní asi šest tisíc žen. Hlásí se plíživě a zpočátku většinou nebolí. Signály mohou být různé – od citlivé kůže přes nenápadnou bulku kdekoliv včetně podpaží až po výtok z bradavky. Proto je důležité prsa kontrolovat svépomocí – ideálně vždy po menstruaci, kdy tělo čelí nejmenší hormonální smršti.

Rakovinou prsu onemocní v České republice každá desátá žena. V západních zemích včetně USA jde dokonce o každou osmou. „U nás se tento trend očekává také,“ zdůrazňuje smutnou skutečnost MUDr. Michal Zikán z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

 

„Proč to tak je, zcela nevíme. Zřejmě se jedná o kombinaci faktorů prostředí, výživových zvyklostí a genetiky,“ dodává lékař. V časném stadiu o sobě nádor nemusí dát vědět vůbec, pak se může místně projevit mnoha způsoby. Proto při samovyšetření postupujte pomalu a důkladně. Návod najdete například na spolehlivém a praktickém webu zaměřeném na prevenci rakoviny prsu mamo.cz.

Časté příznaky:

  • Nepravidelná bradavka
  • Rozdílná velikost prsů
  • Pomerančová kůže
  • Výtok z bradavky
  • Zarudlá kůže a bolest
  • Bulka a vtažení tkáně prsu

Jak přesně tyto příznaky vypadají?

Nepravidelná bradavka

Nádor může v některých případech způsobit zploštění nebo vtažení bradavky. Může to být vidět na první pohled anebo v kontrastu s druhým prsem, jehož bradavka je zdravá – volná a pravidelná.

Každý prs je jinak velký

Některé ženy mají asymetrická prsa od dospívání, drobné odchylky velikosti a tvaru jsou normální. Zbystřit (a zajít k lékaři) byste měla v momentě, kdy se jeden prs postupně zvětšuje a tuhne.

Pomerančová kůže

To, co známe z jiných tělesných partií, například ze stehen a hýždí, se může týkat i nemocného prsu. Takzvaná pomerančová kůže se na prsu vytvoří v momentě, kdy nádorové buňky zaplní drobné lymfatické cévy.

Výtok z bradavky

Jestliže z bradavky vytéká krev nebo zabarvená tekutina, na nic nečekejte a jděte k lékaři. I tento příznak totiž signalizuje nádor prsu.

 

Zarudlá kůže a bolest

V mnoha případech se ukáže, že rudá a teplá kůže na ňadru je příznak zánětu. Může se ale jednat i o karcinom. To samé platí o viditelné a rozšířené spleti žilek a také o bolesti prsu. Způsobit to mohla hormonální změna, cvičení nebo namáhavá práce. Vyloučit nádor by ovšem měl opět lékař.

Bulka a vtažení tkáně prsu

Jestliže si nahmatáte v prsu jakoukoliv bulku nebo tuhý útvar, je to jasný signál k návštěvě lékaře. Jen ten totiž pomocí vyšetření na mamografu (případně i ultrazvuku) dokáže určit, zda se jedná o nezhoubnou cystu, anebo o nádor. S nádorem může souviset i „vtažení“ části tkáně do prsu a následný důlek. Ani to není běžný stav – kůže na zdravém prsu bývá volná a hladká.

Nebojte se mamografu

Dobrá zpráva je, že rakovina prsu je velmi dobře léčitelná. Je ale důležité přijít k lékaři včas. Ideálně tehdy, kdy ještě žádné příznaky na těle nepozorujete. I ty nejdrobnější zhoubné změny v prsu dokáže odhalit rychlé a nebolestivé vyšetření na mamografu, na které mají zdarma jednou za dva roky nárok všechny ženy nad 45 let.

Už před touto věkovou hranicí by na vyšetření měly chodit ženy, jejichž maminky, tety či sestry dříve rakovinou prsu onemocněly. S výběrem vhodného akreditovaného centra, které má s mamografií a doplňkovým ultrazvukovým vyšetřením zkušenosti, vám může pomoci praktický lékař nebo gynekolog. Nebojte se ho zeptat a požádat o radu! Seznam center najdete zde.

Jak přesně se objednat a co dělat, když na vyšetření zdarma nemáte nárok, ale rády byste ho absolvovaly za poplatek, se dočtete tady.

Tip na video jak probíhá vyšetření:

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.