Zvýšený růst ochlupení | Moje zdraví

Zvýšený růst ochlupení

Ochlupení je přirozenou součástí lidského těla. Někdy však chloupky rostou ve větší míře, která neodpovídá běžnému věku, pohlaví, nebo rostou na místě, kde se obvykle nevyskytují. Nadměrný růst chloupků se nazývá hirsutismus nebo hypertrichóza.

Co je příčinou

Hirsutismus je onemocnění, při kterém se u žen vyskytuje nadměrné množství chloupků i v místech, která přirozeně zarůstají u mužů (obličej, hruď, břicho, záda). Postihuje ženy, které mají zvýšenou hladinu mužských pohlavních hormonů (androgenů) nebo je na ně jejich tkáň zvýšeně citlivá. Mužské pohlavní hormony se v ženském těle tvoří ve vaječnících a v nadledvinách. Hirsutismus může být tedy spojen s poruchou těchto orgánů, například se syndromem polycystických ovarií, s nádorovým onemocněním nadledvin nebo vaječníků.

Vyšší hladiny mužských hormonů se vykytují také v souvislosti s užíváním některých léků, jako jsou anabolika, androgeny, kortikosteroidy nebo hormonální antikoncepce. Vyskytnout se mohou i u žen v menopauze (v důsledku hormonálních změn) nebo u obézních žen.

Hypertrichóza postihuje jak muže, tak ženy a ke zvýšenému růstu chlupů dochází na celém těle. Může být vrozená nebo získaná. Příčinou bývá užívání některých léků, projevuje se u některých nemocí štítné žlázy (hypotyreózy), může souviset s poraněním mozku. Může se objevit v důsledku poruch příjmu potravy (mentální anorexie) nebo porfyrií.

Někdy vznikají místa se zvýšeným ochlupením na místě jizvy po popálenině nebo v důsledku dlouhodobého dráždění kůže.

Kdy jít k lékaři

Pokud je vaše ochlupení náhle výraznější nebo se chloupky objevují v místech, kde dříve nebývaly, navštivte lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.