Jak vyvolat menstruaci: Tipy jak urychlit cyklus! | Moje zdraví

Jak vyvolat menstruaci bez léků: Zkuste bylinky a další osvědčené tipy

Jak vyvolat menstruaci bez léků: Zkuste bylinky a další osvědčené tipy
Autor: istock.cz
3. srpna 2022 • 06:00

Existuje řada důvodů, proč se vaše menstruace zpozdila. Na vině může být stres, nemoc nebo také změna stravy a s ní spojený úbytek váhy. Jak na ni, aby se opět dostavila?

Bylinky a další metody na vyvolání menstruace mají jedno společné: Vždycky budou někomu fungovat a někomu ne. Co tedy patří mezi osvědčené tipy?

Více k tématu si přečtěte zde.

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?VIDEO 

Horká koupel

Teplá voda uvolňuje organismus, snižuje napětí a roztahuje cévy. Většinou se ještě k horké koupeli doporučuje sklenička červeného vína. Je pravda, že alkohol má vliv na lepší prokrvení a látky obsažené v červeném víně zase pozitivní účinek na cévy, asi vás ale nepřekvapí, že žádná studie nepotvrdila přímou souvislost červeného vína a dřívějšího příchodu menstruace. Sklenička červeného každopádně může pomoci lépe relaxovat a to se hodí vždycky. Jen se ujistěme, že se bavíme o přiměřené dávce, tedy maximálně dvou deci. A pokud doma nemáte vanu, spodní část břicha sprchujte teplou vodou. Můžete přidat i masáže.

Cvičení

Možná jste pár dní před menstruací docela unavení a pohyb je to poslední, na co máte chuť. Správná dávka fyzické aktivity ale naopak dokáže s únavou účinně bojovat. Pohyb může menstruaci vyvolat a také účinně ulevuje od bolestí a nepříjemných křečí. Vyhněte se pochopitelně náročnému a intenzivnímu cvičení nebo trhání rekordů. Ideální je denně alespoň půl hodiny věnovat procházce, lehčímu běhu, jízdě na kole nebo plavání.

Proč se ženy v každé fázi cyklu cítí jinak a jak si poradit s PMS, čtěte zde.

Jóga

Speciálním druhem pohybu, který vám může také pomoci, je jóga. Ať už běžná, nebo přímo hormonální. Ta obsahuje prvky a dechové sekvence, které jsou přímo zaměřeny na správné fungování ženských orgánů.

Bylinky

Pupalka

Z pupalky se lisuje olej, který má skvělé účinky na zdraví, a to nejen v období před menstruací. Kromě toho, že má blahodárný vliv na cévy a činnost srdce, posiluje imunitu, zvyšuje odolnost proti stresu a pomáhá při ekzémech a při hojení ran. Především ale zmírňuje příznaky PMS a přispívá ke správnému fungování ženských reprodukčních orgánů.

Hrozí vám ucpávání cév víc než ostatním? Více čtěte zde.

Třezalka

Čaj z třezalky pily na vyvolání menstruace už naše babičky. Kromě toho je tato bylinka známé přírodní antidepresivum – má uklidňující účinky, pomáhá při stresu a úzkosti. Také se používá na utlumení některých alergií. S třezalkou ale velmi opatrně – u někoho se mohou objevit bolesti hlavy, tato bylinka také může snižovat účinky některých léků.

Tipy na bylinky proti splínům a depresím najdete zde.

Šalvěj

Šalvěj se doporučuje nejen na vyvolání menstruace, ale i na nadýmání, které nás často týden před měsíčky trápí. Nejvíce je ale známá pro své antibiotické účinky, díky nimž pomáhá třeba při bolestech v krku. S lékařem by se však o užívání této bylinky měli poradit epileptici, těhotné a kojící ženy.

Měsíček

Vyzkoušet můžete i čaj z měsíčku. Kromě toho, že menstruaci přivolává, umí také účinně tlumit bolesti a křeče. Tato bylinka také zklidňuje nervovou soustavu a navíc ulehčuje trávení a používá se i na játra a žlučník. Takže vám pomůže i v případě, kdy uděláte nějakou tu dietní chybu.

Zázvor

Jestli vás kromě nepravidelné menstruace trápí také pálení žáhy a problémy se zažíváním, uvařte si zázvorový čaj. Tato bylinka se také pije při nachlazení.

A ještě jedna důležitá věc: bylinky rozhodně nezkoušejte všechny najednou.

Kdy jít k lékaři?

Jestliže byl až doteď váš cyklus pravidelný (a k přechodu máte daleko), zajděte ke gynekologovi po dvou týdnech od původně očekávaného data menstruace. Jestliže se vám objeví i bolesti nebo jiné gynekologické potíže, spěchejte do ordinace ještě dřív!

Velký přehled bylinek na ženské potíže najdete zde.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.