Cítíte se unavení? Šest tipů, jak v zimě spát lépe | Moje zdraví

Cítíte se unavení? Šest tipů, jak v zimě spát lépe

Cítíte se unavení? Šest tipů, jak v zimě spát lépe
Autor: shutterstock.com
31. ledna 2019 • 06:00

Mnoho lidí má v zimě pocit, že se jim spí lépe. Chladné dny jakoby vybízely k tomu zůstat pod peřinou co nejdéle. Existují ale i tací, kteří to mají naopak. Přinášíme pár tipů, jak si v zimě užít dlouhý a ničím nerušený spánek.

Užívejte si denní světlo

Velký vliv na váš spánkový cyklus může mít v zimních měsících menší množství denního světla. Sluneční svit má totiž vliv na tvorbu melatoninu v našem těle. Melatonin neboli hormon spánku připravuje naše tělo na noc. A když slunce zapadá dříve, začne s tím už v pozdním odpoledni. Proto se pak cítíme unavení, malátní či pomalí a máme potřebu jít dříve spát nebo si aspoň na chvíli zdřímnout po návratu z práce. To pak ovšem může způsobit, že se v noci budíme.

Ideální je, aby se melatonin začal uvolňovat třeba až hodinu, maximálně dvě před spaním. Pokud chcete ve dne fungovat a v noci spát, snažte se být přes den co nejvíce na denním světle. V kanceláři seďte u okna, zajděte si na oběd ven nebo se běžte při polední pauze aspoň na deset minut projít.

Oddalujte nutkání „jít si lehnout“

Většina z nás, kteří se vrací z práce za tmy a zmrzlí, má jeden jediný cíl: zavrtat se pod deku, zahřát se a možná si na čtvrt hodiny odpočinout. To samozřejmě osvěží, ale až bude čas jít spát, můžeme mít potíže s usínáním a také se nad ránem můžeme budit. 

To samé platí pro zdřímnutí po oběde. Zkuste odolat a raději se běžte projít nebo si jděte zacvičit.

Cvičte

Obecně platí, že taková hodinka, dvě tréninku vás hezky unaví, díky tomu rychle usnete a v noci se probudíte minimálně. Cvičte však ideálně dopoledne nebo v brzkém odpoledni. Pokud si dáte do těla večer, můžete být ještě v posteli nabuzeni a vaše usínání pak může trvat déle.

Žádné přejídání

V zimě se méně hýbeme, zároveň většinou mnohem více jíme. Pokud chcete klidně spát, ideálně dvě až tři hodiny před usínáním nic nejezte. Vaše tělo potřebuje v noci relaxovat a ne zpracovávat snědené potraviny.

Doma moc netopte

Když klesne okolní teplota, připraví se naše tělo na spánek mnohem lépe. Proto mějte v ložnici nižší teplotu než v ostatních místnostech. Zkontrolujte také vlhkost vzduchu v místnosti  jestliže je příliš suchý, může vést k podráždění nosu a krku, což také zhoršuje kvalitu spánku.

Zvlhčování vzduchu je také dobré kombinovat s různými éterickými oleji. Vyzkoušejte třeba ty s vůní levandule nebo meduňky, které mají uklidňující účinky.

Pozor na stres

A pochopitelně  rada nad zlato  zkuste odbourat stres. Alespoň ten, který máte z toho, že jste už dávno chtěli spát a ještě nespíte. Zkuste naše tipy, jak se zbavit stresu nebo další, které pomohou s usínáním.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.