Co jíst při problémech s ledvinami? | Moje zdraví

Co jíst při problémech s ledvinami?

Co jíst při problémech s ledvinami?
Autor: iStock.com
28. prosince 2018 • 06:00

Máte problémy s ledvinami a chcete oddálit chvíli, kdy vám mohou zcela zkolabovat a vy budete odkázáni jen na dialýzu? Začněte se o orgán zpracovávající odpadní látky z těla starat.

O tom, jak rychle se budou funkce již poškozených ledvin ještě zhoršovat, rozhoduje do jisté míry pacient svým chováním a ochotou změnit nezdravé stravovací návyky. Zásadní jsou samozřejmě také příčina potíží a následné obtíže. „Výskyt chronických onemocnění ledvin má rostoucí trend nejen v České republice, ale i na celém světě. Počet nemocných se zvyšuje se stárnutím populace, kdy se více lidí dožívá komplikací způsobených civilizačními onemocněními. Z průzkumů vyplývá, že přibližně pět procent dospělé populace trpí chronickým onemocněním ledvin v pokročilém stadiu. V Česku je to minimálně půl milionu osob s již významným snížením funkce ledvin,“ varuje MUDr. Karel Petrů, primář dialyzačního střediska Fresenius Nephrocare v Praze 6-Střešovicích.

Co jíst při problémech s ledvinami?

Většinou si diagnózu chronického onemocnění ledvin od lékaře vyslechnou lidé, kteří jsou dlouholetými diabetiky nebo mají dlouhá léta vysoký krevní tlak, který správně neléčí. Další významnou skupinou ohrožených jsou lidé s velkou nadváhou, kuřáci a pijáci alkoholu. Rychlost zhoršování funkce ledvin může být individuální a hodně přitom záleží na tom, jestli pacient spolupracuje s lékařem a dodržuje správný léčebný režim. Jinak se může konečné stadium, tedy selhání ledvin, dostavit velmi brzo a pak je nutné funkci ledvin nahradit dialýzou nebo transplantací.

Lidé, kterým jejich lékař sdělil, že mají sníženou funkci ledvin a že jejich ledviny neodstraňují z krve odpadní látky v dostatečné míře, musí své stravování změnit. Jinak by jim hrozilo hromadění zplodin metabolismu ve všech tkáních a buňkách, což by poškodilo i další životně důležité orgány a celé tělesné systémy. Nejvíce jsou přitom ohroženy srdce a cévy.

U těchto lidí je zásadní, aby byla diagnóza stanovena co nejdříve a mohla být zahájena konzervativní léčba, jejíž podstatnou součástí je kromě léčby vyvolávajícího onemocnění také dieta a úprava životního stylu.

Nejdříve omezte maso a sůl

V každé fázi onemocnění budou doporučení nefrologa jiná, a proto je nutné s ním svou dietu pravidelně konzultovat a přizpůsobovat ji laboratorním výsledkům, které ukazují aktuální schopnost ledvin odstraňovat z krve odpadní látky. „Jednou ze zásadních změn v jídelníčku je například omezení příjmu bílkovin, soli a podobně. To výrazně sníží množství odpadních látek v krvi. Velké množství bílkovin se nachází třeba v mase, ve vejcích, luštěninách nebo v mléčných výrobcích a uzeninách,“ říká nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius NephroCare Dana Sasaková.

 

Bílkoviny však nejsou jediným problémem. V těle se totiž při snížené funkci ledvin hromadí i některé minerály. Jejich příjem je nutné omezit, jinak by došlo k poruchám rytmu srdce, urychlení procesu aterosklerózy, zadržování vody v těle a mnoha dalším život ohrožujícím komplikacím. Jedná se především o sodík, draslík a fosfor. „Velké množství draslíku obsahuje například ovoce, jako jsou banány, sušené ovoce, hrozny, avokádo, zelenina  špenát, brambory, brokolice, rajčata a další druhy zeleniny, ořechy a mandle, celozrnné výrobky a mléčné výrobky,“ vypočítává Dana Sasaková.

Na fosfáty jsou podle odbornice zase bohaté mléčné výrobky, opět maso, ryby, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, hořká čokoláda a kakao, nealkoholické nápoje, jako jsou Cola a pivo. Sodík je nejvíce obsažen v různých polotovarech a pochutinách, proto je dobré se jim vyhnout a raději vařit z čerstvých surovin.

V pokročilejších fázích chronického onemocnění ledvin může docházet k tomu, že pacientovi klesá produkce moči. Pak je načase ve spolupráci s nefrologem snížit i příjem tekutin. V opačném případě hrozí takzvané převodnění organismu se všemi negativními důsledky, jakými jsou otoky, vysoký krevní tlak a zátěž pro srdce a cévy.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.