Sedmikráska je nejen krásná, ale je to i účinné homeopatikum. Kdy vám pomůže? | Moje zdraví

Sedmikráska je nejen krásná, ale je to i účinné homeopatikum. Kdy vám pomůže?

Sedmikráska je nejen krásná, ale je to i účinné homeopatikum. Kdy vám pomůže?
Autor: Profimedia.cz
21. května 2022 • 06:00

Sedmikráska obecná neboli chudobka je bylina z čeledi složnokvětých, rostoucí na našich loukách a pastvinách. Všichni ji známe jako krásnou drobnou kytičku, jako symbol časného procitnutí jara. Jen zapřisáhlí trávníkáři v ní vidí neporazitelný plevel.

Sedmikráska má však v homeopatii své místo a lze ji využít k léčbě nejrůznějších problémů. Obsahuje ji homepatikum s názvem Bellis perennis.

Video se připravuje ...
Co radí dětský praktik a homeopat Tomáš Karhan?VIDEO 

Při zranění a bolesti v zádech

V homeopatii používáme Bellis perennis na zranění, únavu, bolesti v zádech a závratě (u starých lidí). Lék významně zmírňuje bolesti v oblasti bederní páteře s vystřelováním do dolních končetin, s pocitem celkové schvácenosti a špatným prokrvením, kdy se stav pacienta výrazně zhoršuje pohybem. V případě zranění i bolestí v zádech podáváme lék v ředění 9 CH každou hodinu až do zlepšení bolesti a dále podle zlepšení stavu prodlužujeme intervaly mezi dávkami léku.

S úspěchem ho použijeme u pohmoždění zvláště měkkých tkání, kde je větší množství svalové hmoty, jako jsou například prsa, břicho, sedací svaly nebo pánev. Při všech těchto zraněních podáváme lék v ředění 9 CH, 3–4x denně 5 granulí.

Proti únavě

Bellis je rostlina pro unavené lidi, kteří hodně pracovali fyzicky. Do této skupiny patří třeba i řidiči z povolání. Při závratích a únavě podáváme lék v ředění 15 CH 2x denně 5 granulí.

V gynekologii

Lék pomůže také po porodu, má příbuznost k děloze, působí na hemoroidy i křečové žíly a zlepšuje celkový stav ženy (v ředění 9 CH, 3x denně 5 granulí). Stěžuje-li si žena na bolestivost břišní stěny v těhotenství, můžeme rovněž podávat lék Bellis perennis v ředění 9 CH 2–3x denně 5 granulí. Lék můžeme použít i k léčbě cyst na vaječníku, zvláště na pravé straně. Podáváme jej v ředění 9 CH, 1x denně 5 granulí, velmi dobře funguje také v kombinaci s lékem Apis mellifica 30 CH, 1x denně 5 granulí. Oba léky podáváme současně minimálně dva měsíce.

Kloubní problémy

Při potížích s klouby, například u podvrtnutí kloubů s krevním výronem, ztuhlostí a chladem, nebo u akutní artritidy s výrazně zaníceným červeným oteklým kloubem, zhoršeným pohybem a se zlepšením po přiložení chladných obkladů podáváme lék v akutním stavu v ředění 9 CH 4x denně a po zlepšení stavu v ředění 15 CH 1–2x denně.

Na přidružené potíže chřipky

Lék můžeme použít také i u chřipky s pocitem pohmoždění svalů, při infekcích horních cest dýchacích s pocitem rozlámanosti a také v raném stadiu vyrážkových onemocnění, jako jsou např. spála, zarděnky nebo příušnice.

V těchto případech podáváme lék opět v ředění 9 CH, 3–4x denně 5 granulí. Jsou-li bolesti výrazné, můžeme podávat 5 granulí léku zpočátku každou hodinu až do zlepšení stavu a pak intervaly mezi dávkami léku prodlužovat až do vysazení (řádově během několika dnů).

Podpora psychiky

Lidé, kteří potřebují sedmikrásku, jsou přesvědčení, že mají malou hodnotu a nic neznamenají, jejich nálada je často závislá na množství denního světla a často trpí na zimní deprese. V tomto případě bude dobře působit Bellis perennis v ředění 30 CH, 1x denně 5 granulí.

Více o sedmikrásce najdete ZDE.

Autorka je lékařka a homeopatka.

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.