Co by měli muži dělat pro své zdraví? Jaké oblasti nepodceňovat? | Moje zdraví

Co by měli muži dělat pro své zdraví? Jaké oblasti nepodceňovat?

Co by měli muži dělat pro své zdraví? Jaké oblasti nepodceňovat?
Zdravotní rizika mužů • Autor: iStock.com
20. října 2021 • 14:00

Muži jsou proslulí tím, že se vyhýbají lékařům a ignorují neobvyklé příznaky. Vítězí u nich samoléčba nebo popření nemoci. Jestliže svůj život chtějí kvalitně prožít co nejdéle, měli by se o své zdraví více zajímat. Zejména by dle odborníků neměli podceňovat „typicky mužské problematické oblasti“.

Na jaké oblasti v souvislosti se zdravím by si měli dát muži pozor? Co by neměli podceňovat? Preventivním přístupem mohou řadě zdravotních komplikací předcházet. Na co by se měli zaměřit?

Video se připravuje ...
Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeninyVIDEO 

Návštěva lékaře

Pravidelné prohlídky odhalí velké množství nemocí už v počátcích a léčba je pak mnohem snadnější. Ženy se díky návštěvám gynekologa, prodělaným porodům a hormonálním změnám dostanou k lékaři častěji. Ale muž nemusí navštívit lékaře i desetiletí. Proto prvním krokem ke zlepšení svého zdraví je plánování pravidelných preventivních prohlídek. Od určitého věku a díky profesnímu zaměření jsou i povinné, což dává muži příležitost zkontrolovat své zdraví. Lékař pomáhá sledovat váhu, krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, které jsou-li vysoké, přispívají ke vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Pravidelnými prohlídkami se dá vše sledovat a případně najít způsob léčby či upravit životní styl.

Zdravější jídelníček

Zdravý životní styl a vyvážená strava nejsou pro muže neznámé pojmy. Většina o nich má alespoň obecnou představu. Ale i tak najdeme mezi ženami a muži dle výzkumů velké rozdíly v míře konzumace zdravých potravin. Například třikrát více mužů než žen by do vyvážené stravy zařadilo i smažený vepřový řízek. Ukázal to průzkum zaměřený na vnímání vyvážené stravy a role tuků ve výživě, který pro společnost Upfield zpracovala agentura Ipsos. Muži také častěji sahají po balených a zpracovaných potravinách plných cukru, soli, nezdravých tuků, umělých přísad a kalorií. Menší zastoupení v jejich jídelníčku má ovoce a zelenina. Což by měli změnit a více konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky, jako je hnědá rýže a celozrnný chléb, potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou fazole a listová zelenina, libové maso a drůbež, například kuřecí prsa bez kůže a libové hovězí maso, ryby, jako je losos. Může pomoci i změna systému nakupování. Při nákupu potravin je doporučováno nakupovat po obvodu obchodu. To je místo, kde obvykle najdeme nejčerstvější potraviny. A méně času trávit uvnitř uliček, kde se obvykle nacházejí zpracované potraviny.

Více pohybu

Srdeční choroby jsou častou příčinou úmrtí mužů. Pravidelné cvičení je jedním z nejlepších způsobů, jak předcházet srdečním chorobám a zároveň si zlepšit a udržet celkové fyzické a duševní zdraví. „Snažte se každý týden absolvovat alespoň 150 minut aerobního cvičení se střední intenzitou nebo 75 minut intenzivního aerobního cvičení. Například si naplánujte během týdne pět 30minutových aerobních cvičení. To zahrnuje aktivity, jako jsou chůze, jogging, plavání, basketbal, tenis a další sporty. Čas také věnujte posilování,“ doporučuje všeobecný lékař Graham Rogers specializující se na zdraví mužů.

Zdravý obvod pasu

Pokud je obvod mužského pasu víc než 100 centimetrů, mohlo by to být důvodem k obavám. Podle americké National Heart, Lung, and Blood Institute se zvyšuje riziko onemocnění souvisejících s obezitou. Například muži se širokým pasem jsou vystaveni vyššímu riziku cukrovky typu 2, srdečním chorobám a mozkové mrtvici. Pro většinu mužů je nejlepším způsobem, jak se zbavit přebytečného břišního tuku, snížení kalorií a intenzivnější cvičení. Při hubnutí je ideální poradit se s praktickým lékařem a dietologem.

Zrušení nezdravých návyků

Kouření, a to i pasivní, je jednou z nejhorších věcí, kterou si ničíme zdraví. Oba způsoby mohou přispět ke vzniku nežádoucích zdravotních stavů, jako je chronická obstrukční plicní nemoc (COPD), emfyzém a srdeční onemocnění. Rovněž zvyšují riziko vzniku mnoha typů rakoviny. Mezi další chování poškozující zdraví patří nadměrná konzumace alkoholu a rekreační nebo časté užívání drog. Například užívání kokainu může způsobit infarkty a mrtvice. Někteří muži také používají k získání vyšší svalové hmoty anabolické steroidy, jejichž užívání může vést k vážným zdravotním následkům zahrnujícím sterilitu, srdeční choroby, kožní onemocnění a problémy s chováním.

Ochrana pokožky před sluncem

Mužů, kteří se dobrovolně chrání před slunečními paprsky, není moc. Avšak jeden z nejsmrtelnějších druhů rakoviny, melanom, rakovina kůže se jich týká tak jako žen. Podle Americké dermatologické akademie (AAD) jsou muži ve věku nad 50 let vystaveni zvýšenému riziku jejího rozvoje. Chcete-li snížit riziko vzniku melanomu, je dobré podniknout kroky k ochraně před škodlivým ultrafialovým (UV) zářením ze slunce, jako je prodloužení času ve stínu, zakrývání těla oděvem, používání opalovacího krému. „Neškodné znaménko je více méně stále stejné, nemění svoji velikost, barvu ani tvar. Podezřelé znaménko naopak může svoji velikost náhle zvětšit, může se změnit jeho barva, okraje se stanou nejasně ohraničenými nebo znaménko začne svědit, v horším případě může i krvácet,“ vysvětluje MUDr. Lucie Rajská, Ph.D. z Kliniky preventivní dermatologie. Pravidelná samokontrola může odhalit problém. Když si nejste jistí, nikdy není na škodu navštívit lékaře za účelem konzultace.

Kontrola prostaty

Po rakovině kůže je rakovina prostaty nejčastější diagnózou rakoviny u mužů. Problémem, který trápí tisíce mužů v Česku. Pokud se objevují potíže s močením, máte při močení bolest nebo si všimnete krve v moči, může to být známka problémů s prostatou. Jedině pravidelné preventivní prohlídky, všímavost k signálům vlastního těla a nepodceňování genetických dispozic jsou možnosti, jak předejít nemoci nebo alespoň zahájit léčbu včas. Výskyt zhoubného nádoru prostaty se trvale zvyšuje. Dle údajů Národního onkologického registru z roku 2014 činí počet nově zachycených karcinomů prostaty v ČR 134 případů na 100 tisíc mužů a úmrtnost je 28 případů na 100 tisíc pacientů. Pozitivní je, že se trvale snižuje úmrtnost na toto zhoubné onemocnění. Souvisí to s kvalitní diagnostikou a také s moderní dostupnou léčbou. „Obecná prevence neexistuje. Nemáme léky, o nichž bychom mohli říct, že jejich užíváním vzniku nádoru prostaty zamezíme nebo ho oddálíme. Víme, že zdravý životní styl a strava jsou spojeny s nižším výskytem rakoviny prostaty, a především je důležité jít včas na preventivní vyšetření,“ konstatuje MUDr. Ondřej Havránek, urolog z Urologického oddělení FN Ostrava. I proto, že karcinom prostaty nemá v ohraničeném stádiu vůbec žádné příznaky.

Kontrola kolorektálního karcinomu

Kolorektální karcinom neboli rakovina tlustého střeva a konečníku je po karcinomu plic světově druhé nejčastější nádorové onemocnění, které způsobuje úmrtí. Dokládá to každoroční počet zesnulých, který činí okolo 500 000 lidí. Pokud se jej ale podaří odhalit včas, je léčba velmi úspěšná. Je důležité zahájit screening na kolorektální karcinom od 50. roku života. Lékař může pomocí kolonoskopie zkontrolovat rakovinné výrůstky v tlustém střevě. Bude také kontrolovat polypy, typ nerakovinného růstu. Některé typy polypů se mohou později vyvinout v rakovinu. Běžně se doporučuje u asymptomatických jedinců ve věku od 50 do 54 let jednou do roka podstoupit test detekce okultního krvácení ve stolici, u osob starších 55 let ve dvouletých intervalech nebo jednou za 10 let ambulantní kolonoskopii. „Ačkoliv jsou obě cesty v boji proti kolorektálnímu karcinomu účinné, jen zlomek cílové skupiny je opravdu využije. Společnost tyto testy vnímá jako pracné a nepříjemné. Přijatelnou alternativou je test Septin9,“ vysvětluje RNDr. Magdalena Uvírová, Ph.D., ředitelka CGB laboratoře. „Samotné odhalení kolorektálního karcinomu je obtížné, neboť se onemocnění v raných stadiích může vyvíjet bezpříznakově. Pomoci nám může pravidelný screening, který by měl být nedílnou součástí běžné zdravotní péče u lidí ve věku nad 50 let,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.