Impotence: léčba, příčinny, projevy, důvody | Moje zdraví

Impotence

Jedná se o mužskou erektilní poruchu. Jejím projevem není jen dlouhodobá neschopnost dosáhnutí erekce, tedy ztopoření penisu, ale i o následné udržení. V současnosti se jedná o nejčastější sexuální poruchu, která se vyskytuje v určité míře až u poloviny mužů nad 45 let, přičemž není výjimkou její výskyt i u mnohem mladších mužů. 

Příčiny poruchy mohou být psychické jako stres, únava, které jsou obvykle krátkodobého rázu, ale i deprese nebo úzkostné stavy, které přetrvávají dlouhodobě. Somatické příčiny vycházejí z fyzického onemocnění jako cukrovka, endokrinní nebo neurologické poruchy. Impotence se může projevit i jako vedlejší účinek medikace, například u antidepresiv, diuretik nebo léků na vysoký krevní tlak

Impotence nemá vliv na plnohodnotné prožití orgasmu a nemá ani nic společného s neplodností čili sterilitou. Je také důležité brát v potaz, že u mužů v různých věkových kategoriích nastává erekce v různých časových rozmezích a starší muži potřebují delší čas nejen ke ztopoření ale i k následné regeneraci. 

Příznaky

Impotence se projevuje obtížemi s dosažením erekce, nebo její udržení. K erekci dochází, když se topořivá tělíska v penisu zaplní krví. V případě, že není krev hnána do penisu v dostatečné míře a s optimálním tlakem, nedochází k následnému ztopoření penisu. Impotence může být i projevem Peyronieovy nemoci, která má původ buď v poranění, nebo nějakého zánětu v penisu.

Léčba impotence

Léčba závisí na příčině impotence. Obvykle se impotence řeší úpravou životosprávy a medikací. Nejčastěji jsou předepisovány léky, které uvolňují hladká svalová vlákna kontrolující tok krve do penisu při sexuálním dráždění.  Pokud nepomůže léčba medikací lze přistoupit i operativnímu zákroku, kdy se zavádí do penisu různé typy implantátů.

Bylinky - K podpůrné léčbě můžou sloužit i bylinky a bylinné extrakty. Výtažky ze ženšenu, působí pozitivně na psychiku, mírní stres a podporuje chuť na sex.  Ginkgo biloba zase prospívá prokrvení penisu. Kladný účinek může být i působení psychoterapie.  

Pokud jsou problémy s erekcí zapříčiněny stresem či depresemi může pomoct třezalka nebo vrbka, které odbourávají úzkost a neklid. Proti vyčerpání a únavě je možné použít rozmarýn. Za impotencí mohou stát i problémy s vysokým krevním tlakem, případně obecně choroby, které postihují cévy. V tomto případě je vhodné užívat například jmelí, které pomáhá udržet krevní tlak v normě. Snížení krevního tlaku můžeme docílit i tinkturou ze žampionu či lesklokorky.

Pro podporu kardiovaskulárního oběhu se pak nabízí kupříkladu gotu-kola nebo ginkgo, které pomáhají zlepšit i periferní prokrvení. Životospráva je důležitým faktorem ovlivňující mužskou potenci. Doporučuje se vyřadit alkohol, cigarety, tučná jídla a uzeniny a naopak zvýšit pohybovou aktivitu.

Léky - Mezi nejznámější léky na impotence se řadí Viagra nebo Papaverin. Pozor kombinaci těchto léků s jinými, protože nesprávné kombinování může vést i ke smrti. Stejně tak by se o užívání těchto léků měli vždy s lékařem poradit pacienti se srdečními nebo cévními chorobami.  

Vyšetření impotence

Vyšetření se nesoustředí pouze na penis samotný, ale je nutné vyšetřit i prostatu a zjistit hladinu testosteronu a prolaktinu v krvi. Lékař by měl být obeznámen i s celkovou anamnézou pacienta a jeho psychickým stavem.

Někteří lékaři provádějí speciální vyšetření např. tzv. páskovou zkouškou, která odhalí, zdali je pacient schopen noční erekce. Pokud ano, jedná se o příčinu impotence psychického rázu. Jako další vyšetření může srovnávání tlaku krve v paži a současně v penisu, které ukáže, jestli je penis dostatečně zásoben krví. 



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.