Proč říct „ano“ zvlhčovači vzduchu? Vylepší zdraví i spánek | Moje zdraví

Proč říct „ano“ zvlhčovači vzduchu? Vylepší zdraví i spánek

Proč říct „ano“ zvlhčovači vzduchu? Vylepší zdraví i spánek
Suchý vzduch nás dokáže pořádně potrápit. • Autor: Profimedia
11. prosince 2021 • 06:00

Topná sezóna začala a s tím je jednoznačně spojená vyšší suchost vzduchu v našich domovech. To má za následek podrážděnost dýchacích cest, kašel, pálení v očích, ale také narušenou kvalitu spánku. Jak se bránit, aniž bychom museli zimu trávit v iglú? Na to se právě teď jdeme podívat.

Aby vzduch nebyl suchý a nedráždil, je třeba mu dodat vlhkost. Dle odborníků je optimální vlhkost vzduchu, kterou bychom v domácím prostředí měli mít, kolem 45 až 60 procent. „Nejlepším řešením jsou zvlhčovače vzduchu, které ovzduší nejen zvlhčují, ale také čistí. Ocení je nejen alergici a astmatici,“ říká Radek Hubeňák, jeden ze zakladatelů společnosti VH Eco Group, která vyvíjí ekologicky i ekonomicky výhodné dezinfekční produkty.

Video se připravuje ...
Deset rad, jak se lépe vyspatVIDEO 

Zvlhčí a dezinfikuje

Nezapomínejte však do těchto přístrojů použít také vhodnou dezinfekci. „Do zvhlčovačů vždy všem doporučuji použít dezinfekci vzduchu, která vytváří ještě účinnější ochranu proti virům a bakteriím. Tento přípravek je vhodný zejména do domácností se zvířaty nebo na pracovištích, kde se pracuje s potravinami a pitnou vodou,“ vysvětluje Radek Hubeňák.

Dnes už jsou totiž k dostání i přístroje vyvinuté tak, aby jednak chránily lidské zdraví, ale zároveň měly minimální dopad na přírodu a životní prostředí.

Jak si vybrat?

Nový zvlhčovač vzduchu vybírejte podle velikosti místnosti, kam ho potřebujete dát, ale i podle dalších funkcí, které nabízí. Tichý provoz zajišťuje, že jej můžete umístit i do ložnice nebo kanceláře, aniž vás bude jakkoli rušit. Samozřejmostí je časovač a možnost přidat do nádobky s vodou esenciální olej pro aromaterapii.

Ideální volbou do vašeho domova jsou ty typy zvlhčovačů, které vypouštějí čistou a svěží páru do ovzduší. Zároveň pomocí vodních a antibakteriálních filtrů zachycují minerální látky obsažené ve vodě a zabraňují tak jejich dalšímu rozptylování. Zvolit tak můžete např. ultrazvukový zvlhčovač, jehož nespornou výhodou je velmi nízká spotřeba elektrické energie a přitom vysoký výkon.

Aromaterapie jako bonus

K dispozici jsou ale také zvlhčovače vzduchu s ionizátory a možností aromaterapie. Ionizátor do ovzduší šíří záporně nabité ionty, které jsou zdraví prospěšné a pomáhají čistit vzduch od prachu nebo cigaretového kouře. Výsledkem je svěží vzduch jako na horách nebo u moře. Přidáním své oblíbené vůně si můžete klima ještě víc zpříjemnit a využít příznivých účinků aromaterapie.

Plasma systém na viry a bakterie

Další z nabídky zvlhčovačů, který kromě výše zmíněného obsahuje navíc plasma systém, šířící do ovzduší kladně a záporně nabité ionty. Ty útočí na viry šířené vzduchem, rozkládají je a brání tak jejich působení na lidský organismus.

Extra tipy pro ještě čistější prostředí

„Pro maximální účinnost zvlhčovačů vzduchu doporučujeme využívat i šetrný přípravek na dezinfekci vzduchu s neutrálním pH. Výrazně snižuje přenos virových a bakteriálních infekcí a je vhodný do všech prostor, kde se sdružují lidé,“ radí Radek Hubeňák.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.