Pochutnejte si bez výčitek: Tipy na zdravější verze oblíbených jídel | Moje zdraví

Pochutnejte si bez výčitek: Tipy na zdravější verze oblíbených jídel

Pochutnejte si bez výčitek: Tipy na zdravější verze oblíbených jídel
Autor: Pixabay.com
6. června 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

To, že zdravé jídlo není dobré, je dávno popřený mýtus. Připravte si v kuchyni oblíbená jídla ve zdravé a jednoduché verzi.

Mnoho lidí má stále pocit, že příprava zdravého jídla je zdlouhavá, a navíc finančně náročná. Uvařit si zdravé jídlo je ale velmi jednoduché a ingredience má obvykle doma úplně každý. Nachystat si zdravé jídlo na celý den rozhodně nezabere příliš času. Připravit běžné pokrmy, jako je vajíčková pomazánka, domácí sekaná, lívance nebo tortilly, netrvá déle než hodinu. A stejné je to se zdravými verzemi těchto pokrmů. Pokud si s jejich přípravou nejste jistí, máte možnost využít hotové recepty. Návody na přípravu fitness verzí běžných pokrmů jsou k dispozici například na webu Pestrý jídelníček. Zde si dokonce můžete u jednotlivých receptů zkontrolovat nutriční hodnoty.

Výběr správných potravin je totiž samozřejmě velmi důležitý. V případě zdravých potravin se však nejedná vždy o ty nejdražší. Vysoká cena se bohužel mnohdy nemusí rovnat vysoké kvalitě. Ideální jsou suroviny vypěstované doma, pokud ale nemáte takovou možnost, navštivte například farmářské trhy. Ideálně sledujte obsah jednotlivých produktů na zadních stranách obalů potravin.

Zdravá snídaně je základ

Málokterá snídaně potěší více než čerstvé domácí pečivo s chutnou pomazánkou, z nichž v českých kuchyní na plné čáře vede pomazánka vajíčková. Kvalitní pečivo je samozřejmě možné koupit také v pekařství nebo supermarketu, nicméně když si ho upečete doma, můžete si jeho chuť upravit podle vlastních preferencí. Pokud navíc trpíte intolerancí na lepek nebo potravinovými alergiemi, domácí přípravou se snáze vyhnete konzumaci nevhodných potravin.

Byla by škoda si na domácí pečivo nepřipravit také domácí pomazánku. Klasikou je v české kuchyni vajíčková pomazánka. Ačkoliv se tradičně připravuje s majonézou a pomazánkovým máslem, je možné použít i tvaroh nebo cottage a dochutit lze místo majonézy hořčicí. Nachystat zdravou vajíčkovou pomazánku zabere jen pár minut a skvělá snídaně je na světě. Ve zdravé verzi je možné připravit i mnoho dalších pomazánek, například tuňákovou pomazánku, domácí hummus nebo zeleninovou pomazánku. Všechny tyto varianty potěší chuťové buňky, nezatíží trávicí systém a jsou ideální při redukci váhy.

Oběd jako od babičky

Můžete si dopřát pořádný český oběd jako od babičky, aniž byste si museli vyčítat velké množství kalorií. Jak na to? Připravte si odlehčenou verzi. Je jasné, že taková příprava bezlepkových knedlíků se často pojí s nepříjemnými problémy a chvíli trvá, než začnou držet pohromadě. Vše se ale dá naučit a každý recept lze vyladit a upravit. Někdy je jen potřeba trocha trpělivosti. Pokud upřednostňujete jednoduchá jídla, ideální volbou je pro vás domácí sekaná.

Zdravějším způsobem je totiž možná nejen příprava nejrůznějších omáček, ale i řízků a lze upéct právě i chutná domácí sekaná, která nezatíží trávení. Vše závisí na použitých ingrediencích. Klíčový je především výběr kvalitního masa. Nutno také podotknout, že když si jednou za čas zahřešíte a dopřejete si tradiční verzi českých pokrmů, svět se nezboří. Důležité je si pochutnat a pak opět navázat na zdravý jídelníček. 

Sladký dezert bez výčitek

Co by byl sváteční nedělní oběd bez dobrého dezertu? Zákusek si však můžete dopřát i ve všední den, pouze se zaměřte na to, jaký zvolíte. Místo tradičního perníku například můžete upéct perník cuketový, bílý cukr nahradit jinými sladidly a mouku například ovesnými vločkami. Ve zdravější verzi lze s použitím správných ingrediencí upéct prakticky cokoliv. 

Dopřát si tak můžete například i zdravé lívance, se kterými nepřiberete. Připravují se totiž z jogurtu, ovesných vloček, mléka a vajec. Jako sladidlo pak skvěle poslouží kvalitní vysokoprocentní čokoláda a javorový sirup. Takové lívance jsou výborné s různými druhy ovoce. Fantazii se však meze nekladou, dochutit je můžete i medem nebo rozmačkaným banánem.

Exotická večeře na sto způsobů

Chcete si dopřát netradiční večeři a nenapadá vás, čím ji ozvláštnit? Zkuste například mexické tortilly. Jedná se o pokrm velmi jednoduchý a rychlý na přípravu. Ingredience na náplň do tortilly má obvykle každý doma, lze je totiž naplnit v podstatě čímkoliv. Obvykle je součástí náplně kuřecí maso, kukuřice, různé druhy zeleniny, případně chili omáčka nebo jogurt. Rozhodně neurazí ani vegetariánská tortilla, která obsahuje pouze zeleninu.

Plněné tortilly jsou velmi vděčným jídlem, dají se totiž upravit na základě chuti strávníka. Vhodnými ingrediencemi, které doplní tortillu a obohatí její chuť, jsou třeba i houby nebo sýr. Chcete-li si připravit tortillu zdravě, opékejte ji pomalu na pánvi na sucho. Pokud máte chuť na tučnější tortillu a chcete si výjimečně dopřát, můžete na dochucení použít například kečup, hořčici nebo majonézu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.