Prevence rakoviny tlustého střeva: Nově kolonoskopie již od padesáti let | Moje zdraví

Prevence rakoviny tlustého střeva: Nově kolonoskopie již od padesáti let

2. srpna 2020 • 06:00

Od počátku měsíce července snížilo Ministerstvo zdravotnictví věkovou hranici pro screening nádorů tlustého střeva a konečníku o pět let. Změna by měla přinést vyšší odhalení nádorů, které jsou u nás nejčastější a v počtu nemocných patříme mezi nejhorší země světa.

Pacienti v daném věku budou na vyšetření zváni adresně a vyšetření tedy bude zcela zdarma. Doposud měli nárok na test na krvácení do stolice lidé až od 55 let. Nemocných je ale v Česku takové množství, že se plošné testování vyplatí. „Když se zhoubné nádory u tohoto druhu rakoviny odhalí včas, je skutečně možné zabránit vzniku pokročilé rakoviny a zachránit pacientovi život. Ročně je zván ke screeningu tlustého střeva a konečníku téměř milion lidí. Bohužel jen přibližně 15 procent osob zareaguje na pozvání a zúčastní se screeningového vyšetření,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ročně je v ČR nově diagnostikováno více než 7 500 pacientů se zhoubným nádorem tlustého střeva a konečníku a v souvislosti s tímto onemocněním ročně 3 500 pacientů umírá. Onemocnění lze přitom účinně předejít nebo jeho následky minimalizovat, je-li zachyceno včas. „Proto bych rád všechny občany požádal, aby pozvánku, kterou naleznou ve své schránce, nezahazovali a přišli na vyšetření,“ vyzval ministr. Dobrou zprávou je, že počet úmrtí díky zejména preventivním vyšetřením a tím včasnější záchytu nemoci klesá. 

Rakovina tlustého střeva: jak jí předejít

Kolorektální karcinom jednoznačně souvisí s tím, co jíte. I proto je v Česku jeho výskyt tak vysoký, problémem je vedle stravy bohaté na tuky také konzumace uzenin a piva. Dále vadí nedostatek pohybu a s tím související obezita. Důležitá je strava bohatá zejména na vlákninu, které jí Češi pouze polovinu doporučené dávky. „Při výběru bychom měli upřednostňovat celozrnné výrobky, žitný chléb a zařazovat i jiné druhy obilovin než tradiční pšenici – například jáhly, oves nebo žito. Také se snažit denně sníst pět porcí zeleniny a ovoce,“ vysvětluje garantka nezávislé iniciativy Vím, co jím a piju, dietoložka Karolína Hlavatá. 

Konzumace vlákniny je doporučena v množství alespoň 25 g denně. Alespoň třetinu by měla tvořit takzvaná rozpustná vláknina. Tu najdeme v zelenině, ovoci, ořeších a semenech. Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace, například metabolismus krevního cholesterolu. Spolu se snížením konzumace alkoholu – zejména piva – a spotřeby živočišných tuků představuje zvýšení příjmu vlákniny jeden z důležitých prostředků vedoucích ke snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva.

Krev na toaletním papíře? Může jít jen o hemoroidy

I když je rakovina tlustého střeva vážné onemocnění, pokud se na toaletním papíru objeví krev, půjde velice často o hemoroidy, které jste přehlíželi. „Krev na toaletním papíře může znamenat jak život ohrožující onemocnění, tak i jen nepříjemné snížení kvality života,“ říká MUDr. Martin Kouda z kliniky Chimare v Praze.

Prvními vodítky k diagnóze jsou pro lékaře barva krve, přítomnost hlenu a související příznaky. Určitě ho upozorněte, pokud máte zkušenosti se svěděním, pálením, bolestí, otoky v okolí konečníku a výtoky, což jsou klasické příznaky hemoroidálního onemocnění.

Jasně červená barva krve značí nejčastěji hemoroidální onemocnění, tedy rozšíření žilních pletení v okolí konečníku. I když se o hemoroidech otevřeně moc nemluví, zná je z vlastní zkušenosti více než polovina Čechů. Jednat se může též o řitní trhlinu související často se zácpou nebo píštěl – tu zpravidla poznáte díky příměsi hlenu s hnisem. Ve všech případech ale jde o onemocnění, která při léčbě pod dohledem odborníka neznamenají větší riziko.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.