Jak fungují orgánové hodiny? Proč je ráno nejhorší kašel a proč musíte na velkou? | Moje zdraví

Jak fungují orgánové hodiny? Proč je ráno nejhorší kašel a proč musíte na velkou?

Jak fungují orgánové hodiny? Proč je ráno nejhorší kašel a proč musíte na velkou?
Co všechno ovlivňují vnitřní hodiny? • Autor: istock.cz
22. února 2024 • 04:09

Možná jste to už zažili: Když máte kašel, nejhorší bývá brzy ráno. Když trpíte na žlučník, bolívá nejvíc po půlnoci. Organismus totiž řídí neviditelné hodiny, kterým jsou podřízené všechny jeho procesy i činnosti orgánů. Když jim nasloucháme, jsme zdravější a v lepší kondici.

Celé naše tělo, všechny buňky a orgány, jejich nejvyšší aktivitu, ale i útlum nebo odpočinek řídí neviditelné hodiny, jejichž čas je centrálně nastavený v mozku. Respektování rytmu těchto hodin je pro každého velkou šancí, jak zabránit nemocem nebo mnohé z nich vyléčit.

"Tradiční čínská medicína dokonce přisuzuje režimu života podle orgánových hodin silnější léčebný účinek než jakékoli medicíně," říká odbornice na čínskou medicínu Ing. Iva Měsíčková. Podle orgánových hodin se také podávaly léky, a to vždy v době vrcholné aktivity léčeného orgánu. Za pravdu dává této teorii i moderní lékařství prostřednictvím oboru zvaného chronobiologie.

Co vás v oblasti zdraví čeká podle horoskopu? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Velký horoskop zdraví pro rok 2024: Štíři by se měli zaměřit na klouby, Lvi na psychiku

Všechny změny, které se v našem těle v průběhu dne odehrávají, vědci v rámci chronobiologie změřili, popsali a vyhodnotili. Zjistili, že játra pracují intenzivněji v jinou dobu než ledviny, že krátkodobá paměť je lepší dopoledne, že složitější úkoly je naopak lepší plánovat na odpoledne. Také že když chceme šetřit žaludek, neměli bychom vynechávat snídani, protože se pak svírá hlady a jeho sliznici dráždí naprázdno produkované trávicí tekutiny.

A když nás trápí žlučník, určitě bychom neměli večeřet tučná a těžká jídla, protože po půlnoci nás vzbudí bolest nebo tlak v pravém podžebří nebo se přinejmenším budeme budit, aniž bychom přesně věděli proč. Naučíme vás proto, jak se v orgánových hodinách vyznat a řídit si život podle nich.

Jak orgánové hodiny fungují?

Doba tlustého střeva 5 až 7 hodin

Plně pracuje štítná žláza a tlusté střevo, je doba na vyprázdnění. Zvyšuje se tlak, zrychluje se tep, protože tělo se chystá na nový den. Vylučují se hormony jako kortizol nebo adrenalin, stoupá hladina inzulinu. Je vhodné zvyknout si v této době vstávat i o víkendu, budeme pak čilejší. Touto dobou můžou přicházet zdravotní problémy jako průjem, horečka, bolest zubů, projevy nachlazení, rýma, krvácení z nosu. 

Doba žaludku 7 až 9 hodin

Na plné obrátky pracuje žaludek, měli bychom se nasnídat. Žaludek velmi dobře přijímá živiny. V zimě si dáváme teplé snídaně jako kaše, teplé ovoce, vývary, míchaná vejce, v létě můžou být potraviny studené. Velmi dobře je na tom psychika, takže důležité schůzky si můžeme klidně domlouvat už na devátou. Zdravotní obtíže touto dobou můžou být bolest žaludku, zvracení, pocity hladu, poruchy zraku, zánět mandlí, bolesti na hrudi.

Kdy je ideální jít na oběd? Mezi 11.30 a 13. hodinou. Odstup mezi snídaní a obědem je čtyři hodiny. Když si po jídle leháte, pak na pravý bok. Doba mozku 9 až 11 hodin Převažuje činnost slinivky, sleziny a zažívacího systému. Není vhodné pít alkohol, naopak je čas příhodný ke konzumaci mléčných výrobků a ovoce. Později dopoledne se zvyšuje činnost mozku a jsme připraveni na duševní činnost. Lépe zvládneme i náročnější úkoly. Je vhodný čas i pro řešení nepříjemných věcí. Z nemocí převažují zažívací obtíže, zvracení, bolesti žaludku, afty, pálení jazyka a žáhy, z emocí pak žárlivost a zášť.

Doba srdce 11 až 13 hodin

Mezi jedenáctou a třináctou hodinou se aktivuje srdce. Mezi půl dvanáctou a jednou obědváme, ale neměli bychom se přejídat. Rozhodně není vhodná doba na příliš mnoho kávy. Můžeme být i lehce utlumení, proto pozor na úrazy. V tuto dobu se věnujeme nejlépe jen rutinní práci nebo si uděláme krátkou svižnou procházku. Zdravotní potíže bývají nemoci srdce, pocení, žízeň, potivé dlaně, bolest v ramenou, suchost v krku.

Doba tenkého střeva 13 až 15 hodin

Na vrcholu činnosti je tenké střevo. V těchto hodinách tělo lépe snáší bolest, takže je vhodný čas například pro návštěvu zubaře. Nejlépe fungují také léky proti bolesti. I v této době řešíme jen rutinní úkoly a nezatěžujeme se vážnými problémy. Z potíží se objevují poruchy sluchu, otoky tváří a břicha, bolest ramen.

Pro očistu tenkého střeva a povzbuzení jeho činnosti jsou vhodná probiotika jako jogurty, antioxidanty, například pšeničné klíčky, a omega-3 mastné kyseliny – ořechy.

Doba močového měchýře 15 až 17 hodin

Aktivní je močový měchýř, pohlavní systém a zrak. Je vhodné sportovat, pít bylinné čaje, dobře budete trávit i vydatnější jídlo. Stoupá i hladina cukru v krvi. Organismus má větší schopnost regulovat v těle teplotu a lépe zvládá fyzickou zátěž. Je to dobrý čas například k  návštěvě sauny. Můžou se objevit poruchy močení, slzení očí, bolesti hlavy, krku a zad, mentální problémy. 

Močovému měchýři svědčí neslazené čaje z bylinek. Připravte si směs borůvky černé, medvědice lékařské, řebříčku a jitrocele a v tuto denní dobu ji popíjejte.

Doba ledvin 17 až 19 hodin

Činné jsou ledviny, pohlavní ústrojí, kosti, nehty, vlasy. Ledviny teď není vhodné zatěžovat tuky, kávou, alkoholem, cukrem nebo solí. Proto staří Číňané doporučovali pouze lehkou večeři. Psychika je v těchto hodinách dobře naladěná, ale kolem 19. hodiny se můžou u citlivých lidí projevit bolesti hlavy, protože stoupá krevní tlak. Může se dostavit i nervozita a podrážděnost. Můžeme ještě pít, po 19. hodině pak už nepijeme víc než 3 dl tekutin.

Ledvinám pomůžete tím, že se zejména v době mezi 17. a 19. hodinou vyhnete mléčným výrobkům. Také jim pomáhá co nejméně solit. 

Doba osrdečníku 19 až 21 hodin 

Do činnosti se dostává osrdečník, krevní oběh a žaludek. Nejúčinněji v této době působí antibiotika nebo mazání bolestivých míst mastmi. Do jedenadvacáté hodiny pracuje výborně paměť, psychika je srovnaná a můžeme odvést dobrou duševní práci, poslouchat hudbu a podobně. Dobře se řídí auto, protože máme bystřejší reakce. 

Doba tří zářičů 21 až 23 hodin 

Trojitý zářič je pojem z tradiční čínské medicíny a zjednodušeně řečeno symbolizuje horní, střední a spodní část trupu s příslušnými orgány. Mezi jedenadvacátou a třiadvacátou hodinou se organismus ukládá ke spánku, takže odpočíváme, relaxujeme. Nejpozději ve třiadvacet hodin jdeme spát.

Doba žlučníku 23. až 1. hodina

Je to doba nejvyšší činnosti žlučníku. Jsme citlivější na bolest, a jestliže máme žlučník citlivý nebo nemocný, špatně touto dobou spíme a můžeme mít bolesti. Bolívají také čelisti, hlava, míváme hořkost v ústech, bolest v lopatkách, v dolní části těla a zad. Tělo se snaží nabrat energii, dopřejme mu tedy čas na regeneraci.

Autor: Silvie Rysová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.