Kdy jsme staří? | Moje zdraví

Kdy opravdu začínáte stárnout? Kolem padesáti začínají tyto změny!

Kdy opravdu začínáte stárnout? Kolem padesáti začínají tyto změny!
Jak se cítíme v padesáti? • Autor: iStock.com
5. března 2024 • 06:00

 Dnes nejsou lidé ve středním věku vnímáni jako starci - jsou aktivní, plní příležitostí, cestují, rozvíjejí své kariéry, ale zároveň čelí vyšším nárokům. Přestože se svět mění, biologické hodiny běží dál a proces stárnutí pokračuje. Co všechno se v těle děje? 

Pětapadesátileté dámy byly považovány před sto lety za stařenky na sklonku života, což už dnes rozhodně neplatí. Díky současné vyspělé medicíně, odlišnému životnímu stylu, ekonomice i bezpečnosti v zemi jsme dostali do vínku mnohem více roků než naši předci. Jak ukazují údaje evropského statistického úřadu Eurostat, od 60. let vzrostla naděje dožití v západní Evropě i o dva roky.

České děti narozené v roce 2020 by se měly v průměru dožít 78 let a čtyř měsíců. U žen je tento věk vyšší než u mužů. V roce 2013 u nich naděje dožití přesáhla 81 let. Současní padesátníci mají tedy řadu let před sebou a zároveň mnoho možností, jak si zachovat zdraví, ale i mladistvý vzhled! Ani přes výdobytky kosmetických firem a estetické chirurgie však nelze přírodu úplně ošálit…

Video se připravuje ...
Některé ženy zvládají stárnout s grácií, jako třeba Heidi KlumVIDEO 

Symbol stárnutí

S přibývajícími léty přicházejí tělesné změny, ať chceme, či ne. „Organismus s věkem stárne. Dochází ke snížení výkonnosti i přestavbě těla. Nejenže se snižuje bazální metabolismus, a tak při stejném příjmu energie žena zvyšuje svoji hmotnost, ale také dochází k redistribuci tuku z prsou a boků do oblasti břicha. Také pokožka stárne. Dochází k její dehydrataci a vrásnění kvůli degradaci kolagenních vláken,“ popisuje doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D., předseda České společnosti pro menopauzu a andropauzu.

Změny jsou důsledkem hormonálních proměn, které v těle probíhají. Menopauza je u žen typická svým načasováním kolem 50. roku věku. Její nástup i projevy však mají významnou dědičnou složku. U dvou třetin žen tento proces provází nepříjemné tělesné projevy, které ale do jisté míry mohou eliminovat. Například ženy fyzicky aktivní většinou nemají příznaky akutního klimakterického syndromu.

Menopauza může být spojena také s návaly a nočními poty, ty narušují kvalitu spánku. A ovlivňuje i sexuální život. „Pro mnohé ženy je menopauza svými projevy symbolem stárnutí, to vede k depresi a sníženému sebehodnocení včetně ztráty pocitu sexuální atraktivity. Současně trvalý partner se dostává do andropauzy a také má své problémy. S odstupem se pak ještě přidává porucha trofiky poševní sliznice, a tak vedle ztráty libida se objeví i poruchy vzrušení a spokojenosti se sexem,“ upozorňuje Fait. 

Na pomoc lékárna, nebo bylinky?

Dnešní ženy žijí v menopauze výrazně déle než jejich babičky, jelikož se dožívají vyššího věku, ale jejich vaječníky přestávají fungovat zhruba ve stejné době. „To znamená vyšší riziko pro postmenopauzální osteoporózu. Daleko častěji dnešní ženy zastávají významné funkce manažerské a mají zaměstnání bez dostatku pohybu, to je spojeno s horším prožíváním klimakterických příznaků a také s vyššími nároky na kvalitu života. Očekává se od nich, že v práci nemají ani emoce, natož návaly,“ upozorňuje docent Fait na odlišné prožívání menopauzy u dnešních žen a jejich babiček či prababiček, které kdysi řešily potíže spojené s klimakteriem bylinkami. Ačkoliv dnes existují širší možnosti včetně hormonální substituce, i v současnosti se mnoho žen obrací pro pomoc k přírodě, jelikož hormonální terapie není vhodná pro každého.

Ve 21. století už ovšem babky kořenářky nechodí po paloucích, zato existují vědecké výzkumy, které účinky některých přírodních látek podporují. Patří mezi ně třeba studie německých lékařů uveřejněná v roce 2007, která prokazuje příznivé účinky rostliny zvané ploštičník hroznatý a extraktu z byliny třezalky tečkované. Tato kombinace ženám pomoci s negativními projevy klimakteria. „Studie je na poměry potravinových doplňků značně rozsáhlá, více jak 6000 respondentek není málo. To dává jejím příznivým výsledkům dostatečnou váhu. Kombinace ploštičníku a extraktu třezalky tečkované je tak vedle pylových extraktů a extraktu z fermentované sóji mým nejoblíbenějším přírodním prostředkem k léčbě klimakteria,“ dodává MUDr. Fait.

Mužský přechod

Také u mužů je stárnutí spojeno s hormonálními změnami, takzvanou andropauzou, která se též laicky označuje jako „mužský přechod“. Okolo padesátky nastávají tělesné změny, často intimního rázu. Potíže s erekcí a s prostatou pak zhoršují celkovou kvalitu života. „Obtíže s močením, většinou iritativní, tedy dráždivé, způsobují větší únavu spojenou s nevyspáním. Problémy mohou vyústit i v inkontinenci moči. Takový muž se pak vyčleňuje z normálního života. Je škoda neřešit řešitelné,“ říká urolog MUDr. Vladislav Klemenc a s nadsázkou dodává, že existuje jediná kauzální prevence zvětšení prostaty – kastrace chlapce ještě před pubertou.

„Toto řešení je však nepřijatelné, i když historicky ověřené. Strážci harémů, kteří tento operační zákrok museli podstoupit, obtíže neměli. Ale situace není pouze takto černobílá. Jako prevenci můžu s klidným svědomím doporučit i některé extrakty bylin, protože přírodní cestu bychom neměli opomíjet,“ upozorňuje urolog. Jako příklad uvádí slivoň africkou, která pomáhá blokovat zvětšování prostaty. Bylina zvaná maca, známá od dob Inků, zase podle něj u mužů posiluje potenci, vitalitu a libido. I to je výhodou dnešní doby, že díky globalizaci lze jednoduše užívat extrakty z bylin, jež byly předkům v našich zeměpisných šířkách dříve neznámé. Dnes pro ně stačí zajít do lékárny – slivoň africkou a macu obsahuje například doplněk stravy Red3. 

Každý má do určité míry možnost ovlivnit délku svého života i jeho kvalitu svým přístupem a péčí o sebe sama. Pánové mohou utrácet peníze za transplantaci vlasů a dámy za vyhlazení vrásek i pevnější ňadra. Je však mylné se domnívat, že stav těla a ducha závisí jen na financích. Cvičit, dobře jíst a udržovat bystrou mysl může každý. Prostředků, jak si zachovat kondici, je celá řada – a tak mohou padesátníci držet otěže svého osudu ve vlastních rukou.

Jak se zdá, věk je skutečně jen číslo, na které čím dál více lidí zkrátka nebere ohledy. A to je vlastně dobře. Protože to, jak se cítíme, je důležitější. 

Víte, jaký je dnes průměrný věk prvorodiček? Věková hranice se i zde posouvá!

Autor: Petra Kubalová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.