Milujete saunování? Pozor! V těchto případech skutečně škodí! | Moje zdraví

Milujete saunování? Pozor! V těchto případech skutečně škodí!

Milujete saunování? Pozor! V těchto případech skutečně škodí!
Komu saunování neprospívá? • Autor: Horavia - Finská sauna
11. března 2024 • 06:00

Pozitivní účinky saunování jsou všeobecně známé. Existují však i rizika, které je dobré respektovat. Proč někdy i to, co považujeme za zdravé, nemusí být zdravé ve skutečnosti? A v jakých případech je vhodné vynechat návštěvu sauny?

Fakt, že saunování posiluje naši imunitu a pomáhá tak především na podzim a v zimě předcházet nejrůznějším nemocem, všichni známe. Existují však případy, kdy saunování není tak úplně vhodné. Víte, které to jsou? 

Saunování jednou týdně je pro náš organismus skutečným přínosem. Pokud se například vydáme do sauny ve chvíli, kdy máme pocit, že na nás „něco leze“, je velmi pravděpodobné, že nám den po sauně skutečně nic nebude. 

To ovšem neplatí vždy! Jsou situace, kdy pro nás saunování může být horší, než si myslíme

S teplotou do sauny raději ne

Přesně tak. Pokud máte teplotu a už vám skutečně není dobře, je lepší zůstat doma a potit se spíše pod peřinou. Teplota je stav, kdy se naše tělo snaží samo vypořádat s nějakým bacilem, a pokud v tento okamžik navštívíme saunu, tento přirozený „boj“ svého těla tím jednoznačně narušíme, jelikož teplotu svého těla ještě zvýšíme, navíc uměle. Pokud se navíc do sauny vydáte vyloženě nemocní, je v teplém prostředí dost možné, že nakazíte také všechny kolem sebe. Buďte proto ohleduplní nejen sami k sobě, ale také ke svému okolí. 

Pozor na extrémní zátěž

Jak asi tušíte, sauna jako taková je pro náš organismus na jednu stranu vítaným společníkem, na straně druhé je však tím, co naše tělo určitým způsobem zatěžuje. Přece jen teplo, které v sauně je, není běžným klimatem, ve kterém dnes a denně bez problému fungujeme. Pokud se tedy do sauny vydáme nemocní, tedy ve stavu, kdy je naše tělo už tak dost zatíženo, je celkem možné, že se nám kvůli sauně ještě více přitíží.

Na nemoci záleží

V tom smyslu, že není nemoc jako nemoc. Je tedy velký rozdíl v tom, když jdeme do sauny během pálení v krku nebo když se v sauně ocitneme, pokud máme nemocné ledviny. Je proto třeba vnímat, jak moc nemocní se nejen cítíme, ale také jak moc nemocní skutečně jsme. 

Těhotné ženy by měly zpozornět

Ačkoliv platí, že pokud je žena aktivní, než otěhotní, měla by také po otěhotnění aktivní zůstat, saunování se během těhotenství nedoporučuje, a to především v prvním trimestru. První trimestr je totiž pro vývoj plodu a zachování jeho zdraví nejdůležitější, a tak se nedoporučuje, aby se žena vystavovala teplotě vyšší než 38 °C. Pokud se saunování přece jen nejste schopná vzdát, volte ty druhy saun s nižší teplotou. Například bylinnou či herbal saunu. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.