Medvědice lékařská | Moje zdraví

Medvědice lékařská

Medvědice lékařská (arctostaphylos uva-ursi) je zakrslý, v Česku velmi vzácný, stálezelený keř z čeledi vřesovcovité. Lidově se mu říká také hrozník, kostrhounek, medvědí hrozen nebo medvědík. Je známý především díky svým léčivým účinkům.

Popis

Keř s poléhavými větvemi dosahuje výšky 20 cm někdy až 100 cm. Listy medvědice jsou tmavě zelené, na bázi klínovitě zúžené. Spodní část listů je jemně ochlupená s drobnými žilkami. Drobné zvonkovité květy jsou uspořádány v převislém hroznovitém květenství. Jsou bílé, často po okrajích narůžovělé, objevují se od března do července. Plodem jsou šarlatově červené, kulaté, suché peckovice se šesti peckami a s uschlými zbytky čnělky na vrcholu. Medvědice se vzhledově velmi podobá brusnici brusince.

Velký přehled bylinek na nejrůznější nemoci najdete zde.

Účinné látky

V listech medvědice lékařské jsou obsaženy fenolové glykosidy arbutin a methylarbutin (asi 10 %). Dále obsahuje tříslovinu galotanin (20 %), silice, flavonoidy, kyselinu gallovou a elagovou, kyselinu mravenčí a citronovou, saponiny a další látky.

Účinky na zdraví

Již v dávných dobách lidé využívali medvědici zejména pro její diuretické a antiseptické účinky. Díky obsaženým účinným látkám působí medvědice zejména při zánětech močových cest, podporuje tvorbu a vylučování moči a stimuluje činnost ledvin. Diureticky působící byliny se doporučují také při vysokém krevním tlaku. Pokud chcete užívat terapeutické dávky medvědice za účelem léčby zvýšeného krevního tlaku, poraďte se o tom, prosím, se svým ošetřujícím lékařem. 

Všeobecně známé účinky medvědice lékařské na naše zdraví:

  • působí antibakteriálně
  • podporuje normální činnost močového měchýře
  • stimuluje vylučování moči – působí močopudně
  • podporuje normální činnost ledvin
  • přispívá k udržování normální hladiny glykémie neboli krevního cukru
  • antioxidační působení
  • podporuje přirozenou odolnost a obranyschopnost organismu
  • působí protizánětlivě
  • podporuje činnost jateržlučníku
  • tonizuje srdce
  • působí podpůrně při zánětech močopohlavního systému
  • působí svíravě, což podporuje například léčbu průjmu

Výskyt

Medvědice lékařská přirozeně osídluje celou Evropu, na východě se vyskytuje až po Dálný východ.

Na českém území medvědice roste jen vzácně. Řadí se k silně ohroženým druhům, obdobně jako na Slovensku nebo v Německu je u nás chráněna zákonem.

Medvědice je rostlinou horských oblastí. Vyskytuje se na skalnatých loukách, ve světlých jehličnatých porostech a v křovinách. Daří se jí na rašeliništích a vřesovištích. Medvědice vyhledává slunná stanoviště s mírně kyselou půdou. Svědčí jí písečnatě hlinité až kamenité půdy. Medvědice často roste ve společnosti brusnice borůvky. Obě rostliny mají nápadně podobný vzhled.

Sběr

Období sběru je doporučováno na konec podzimu (září až polovina října), ale tím nám vznikají menší problémy se sušením. V tomto období už bylinu nemůžeme sušit na slunci, a tak je potřeba použít umělého sušení při 40–50 °C. Usušené listy mají trpkou, nahořklou chuť a nemají žádnou určitou vůni. Za vhodného skladování si bylina ponechá své léčivé účinky i několik let.

Domácí recepty

Čaj

Jednu až dvě čajové lžičky směsi medvědice lékařské zalijeme 250 mililitry horké vody a necháme pět minut louhovat. Čaj popíjíme po doušcích maximálně třikrát denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.