Hemochromatóza: jak má vypadat jídelníček a léčba? | Moje zdraví

Hemochromatóza

Jedná se o onemocnění, kdy buňky střevní sliznice přijímají nadměrné množství železa a to se následně ukládá do různých orgánů a poškozuje je. Nejčastěji do jater, slinivky nebo srdce.

Hemochromatóza se častěji projevuje u mužů, ženy jsou „chráněny“ částečnou ztrátou železa při menstruaci.

Příznaky hemochromatózy

Onemocnění se projevuje v důsledku narušení funkce jednotlivých orgánů. Někdy se mohou nemocnému zvětšovat játra, která jsou zároveň nadbytkem železa poškozována. Člověk bývá unavený, zesláblý a hubne. Míra poškození jater se dá zjistit jaterními testy. Ukládání železa do srdce může způsobit poruchy srdečního rytmu a srdeční selhání. Stav, který je podobný cukrovce, vzniká, když se železo ukládá do tkáně slinivky břišní. Člověk může nemoc objevit až v momentě, kdy začne mít problémy se zrakem, ledvinami nebo neurologické problémy, má problémy s tím, že necítí bolest, tvoří se mu vředy a otlačeniny na nohou. Dále se mohou objevit problémy s klouby, pohlavními žlázami a také může dojít ke ztrátě ochlupení.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

střevapostihuje další orgány

V důsledku ukládání železa do kůže se může kůže začít bronzově zabarvovat. Tento příznak mívá většina lidí postižených hemochromatózou. Zabarvení se nejčastěji objevuje v obličeji, na krku, na rukou a v jizvách.

Nadměrné množství železa v organizmu může zhoršit takzvaný oxidační stres, kdy se v těle objevuje velké množství kyslíkových radikálů, které jsou škodlivé.

Hemochromatóza bývá nejčastěji vrozená. Existuje i získaná hemochromatóza, která se může objevit po dlouhodobých transfuzích.

Léčba

Jako léčba slouží krevní odběry, které zvyšují ztrátu železa. Dále se nemocný musí zaměřit na změnu jídelníčku, ve kterém minimalizuje příjem železa, také by se měl vyhnout minerálním vodám a alkoholu, jenž zhoršují jaterní funkce.

Léky

Někdy se využívají chaláty, které znemožňují vstřebávání železa ve střevě. Mnohem účinnější jsou však odběry krve. Tyto léky berou pouze lidé, kteří mají problém s krvetvorbou.

Domácí léčba a babské rady

Nemocní mohou zvýšit ve stravě nebo potravních doplňcích příjem antioxidantů, které působí proti oxidačnímu stresu.

Vyšetření

Při vyšetření se sleduje koncentrace železa v krvi, vyšetřují se metabolity železa a provádí se genetický rozbor, aby se zjistilo, zdali má člověk k nemoci dispozice. Obzvlášť, pokud jeho rodiče touto chorobou také trpěli.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

dlouhodobá

Možné komplikace

Hemochromatóza může způsobit i různé komplikace jako jaterní cirhózu nebo rakovinu jater, srdeční selhání, infekci nebo cukrovku. Onemocnění orgánů může skončit i smrtí.

Prevence

Důležitá prevence je u lidí, jejichž rodiče touto chorobou trpěli, a to hlavně u mužů. Tito lidé by měli jít na genetický rozbor, aby zjistili, zdali mají dispozice k této nemoci, a měli by dbát na správný jídelníček s nižším příjmem železa.

Kdy jít k lékaři

Pokud víte, že vaši rodiče touto chorobou trpěli, nechte se vyšetřit. Prvním příznakem, kdy jít k lékaři, je bronzově zbarvená kůže.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.