Nedostatek železa: Co ho způsobuje a jak železo rychle doplnit? | Moje zdraví

Jak poznáte, že máte málo železa? Nejčastější příznaky, které nepřehlížejte!

Jak poznáte, že máte málo železa? Nejčastější příznaky, které nepřehlížejte!
Autor: iStock
16. listopadu 2022 • 14:00

Nedostatek železa je ve Spojených státech jedním z nejčastějších nutričních deficitů. Ohroženější skupinu tvoří ženy a může se projevit i v těhotenství. Jaké jsou příznaky nedostatku železa, které byste neměli přehlížet?

Železo je zásadní prvek v procesu krvetvorby. Tělo ho potřebuje k tomu, aby se vytvořil hemoglobin, bílkovina v červených krvinkách, která umožňuje přenášet kyslík do těla. Pokud vaše tělo nemá dostatek hemoglobinu, nemají ani vaše tkáně a svaly potřebný kyslík a nejsou schopny účinně pracovat. Tento stav se nazývá anémie (chudokrevnost).

Video se připravuje ...
Podívejte se na jídla, po kterých budete unavení a nesoustředěníVIDEO 

Anémie může mít i jiné příčiny (například velké krvácení po úraze, silnou menstruaci u žen, nádorová onemocnění, infekce, nedostatek vitaminu B nebo kyseliny listové), nedostatek železa je nicméně příčinou nejčastější. Ve Spojených státech trpí touto nemocí 3,5 milionu lidí a jde o nejčastější nemoc krve vůbec.

Nejčastější důvod, proč trpí člověk nedostatkem železa, je nevhodná strava. Může vzniknout i v těhotenství nebo u žen, které dlouho a silně krvácejí při menstruaci.

Nejčastější příznaky anémie

Příznakem nemusí být jen únava, která člověka napadne pravděpodobně jako první. Symptomy se liší v závislosti na závažnosti anémie, rychlosti vývoje, věku a zdravotním stavu pacienta. Jaké jsou tedy nejčastější příznaky anémie?

Neobvyklá únava

Každý z nás bývá unavený a někdy i tělo řekne o pořádnou porci odpočinku i spánku. Pokud ale delší odpočinek nepomáhá nebo cítíte vyčerpání a extrémní únavu i při malé fyzické zátěži, může to být příznak anémie.

Bledost

Nedostatek železa také způsobuje, že krev má světlejší barvu. To se může projevit i například na barvě vaší tváře. Pokud jste náhle delší dobu bledší, než obvykle, pokud máte světlejší vnitřní stranu rtů, dásně, spodek víček nebo nehtová lůžka, může být na vině nedostatek železa.

Zadýchávání

Máte pocit, že nevyjdete do třetího patra, aniž u toho málem vyplivnete plíce? Také zhoršené dýchání a pocit nedostatku dechu i při běžných úkonech mohou být zapříčiněny nedostatkem železa.

Bolest hlavy

Při vyšším stupni mohou anémii provázet i bolesti hlavy. Není to příliš častý příznak, často bývá bolest hlavy doprovázena hučením v uších, někdy i závratěmi. Člověk může mít skony k mdlobám, například když rychle vstane.

Nepravidelný srdeční rytmus

Protože se tělo snaží zásobovat orgány kyslíkem, zvýší srdeční činnost. Nedostatek železa se tedy může projevit pocity bušení srdce nebo jeho nepravidelným rytmem.

Časté infekce a horší hojení ran

Lidé s anémií mají opakované infekce nebo kožní problémy. Nejčastěji to bývá suchá kůže, tělo se zkrátka v tu chvíli zajímá o důležitější orgány. Nedostatek železa se také může projevit zhoršeným hojením ran.

Padají vám vlasy

Je zcela běžné, pokud člověku při mytí nebo česání vypadnou vlasy – průměrně jich člověk ztratí za den 50–150. Pokud vám ale vlasy začnou padat v hojnější míře než dosud, může být na vině právě nedosatek železa.

Stres, úzkost, zhoršení soustředění

Možná máte pocit, že stres patří k dnešní době jaksi automaticky. Je ale pravda, že při nedostatku železa se může projevit intenzivněji. Řada pacientů také popisuje náhlé stavy úzkosti bez příčiny nebo zhoršenou schopnost se soustředit.

Syndrom neklidných nohou

Anémie se často vyskytuje společně se syndromem neklidných nohou. Ten se projevuje nepříjemnými pocity brnění, mravenčením nebo bolestí v nohách, které se vyskytují v klidu, typicky před usnutím.

Anémie je ovlivněná dědičností, více chudokrevných je také mezi vegetariány a vegany. Pokud některé z uvedených symptomů pozorujete, zastavte se u svého praktického lékaře. Ten po vyšetření anémii potvrdí na základě odebrání vzorku krve ze žíly. Hladinu železa můžete zjistit i pomocí domácího testu, který zakoupíte v lékárně.

Od závažnosti onemocnění se odvíjí léčba. Při nižších stupních anémie postačí zpravidla úprava stravy, životního stylu a užívání vitaminových přípravků s obsahem železa. Léčbu je dobré také podpořit jinými vitaminy a bylinkami, které příznivě ovlivňují vstřebávání železa – A, C, E.

Potraviny bohaté na železo

Z běžně dostupných rostlin obsahuje nejvíce železa kopřiva, dále pak zelená petrželka, pažitka, bazalka, česnek medvědí, majoránka. Železo také hojně najdeme ve špenátu, červené řepě, kořenové petrželi, černém kořeni, křenu, hrášku, rajčatech a ředkvičkách. Nejvíce železa je však v červeném mase a vnitřnostech například v játrech.

Z ovoce jsou vhodné rakytník, ostružiny, černý i červený rybíz, borůvky, sušené meruňky a švestky. Dále jsou vhodné potraviny z celozrnné žitné mouky, pšeničné klíčky, oves, semena dýní, slunečnic a amarantu, naklíčený hrášek, mungo, čočka, vojtěška.

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.