Ebola: Jaké má krvácivá horečka příznaky a jak se přenáší? | Moje zdraví

Ebola

Krvácivá horečka neboli ebola je virové onemocnění, které je vysoce nakažlivé. Úmrtnost nemoci je velká, bez adekvátní léčby dosahuje až 50 %. Jak se přenáší, jaké má příznaky a existuje prevence?

Co je to ebola?

Ebola je virové onemocnění, které si vyskytuje především v Africe. Způsobuje krvácivou horečku a orgánové selhání. Projevuje se především únavou, horečnatými stavy, průjmem a krvácením. Zatím neexistuje specifická léčba, pomoc nemocnému tak představuje symptomatická terapie – snižování horečky a hydratace.

Příznaky eboly

Prvními příznaky jsou únava, slabost, bolest hlavy, zimnice a horečka, bolest v krku. Zpočátku se tedy může zdát, že se jedná o pouhou chřipku. Dále se mohou přidat zánět spojivek, vyrážka, bolesti břicha, zvracení a průjem. Postupem času se začíná projevovat krvácení podlitinami na kůži, zvracením krve a průnikem krve z tělesných otvorů, jako jsou uši, oči a nos. Také je utlumena funkce jater a ledvin a vzniká porucha srážení krve. V tomto důsledku odumírají některé orgány. V konečném stádiu pacienti trpí velkými bolestmi a většina umírá.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Inkubační doba eboly

Po nákaze virem se nemoc projeví nejčastěji za 2 až 21 dnů. Je možný přenos ze zvířete (gorily, šimpazi...) prostřednictvím tělesných tekutin.

Nákaza se nyní šíří častěji přímým kontaktem – s krví či sekrety nemocného nebo nepřímo, přes předměty znečištěné sekrety či krví infikovaného člověka.

Nakazit se virem je možné i při pohlavním styku.

Léčba eboly

Léčba eboly je velmi náročná, teprve nedávno vědci vynalezli očkovací vakcínu. Jinak vždy probíhala podpůrná terapie. Důležité je dodávat pacientovi dostatek tekutin, udržovat jeho krevní tlak a zajistit dýchání. Pacient musí být na izolačním oddělení, aby se předešlo další nákaze. Čím dříve léčba začne, tím větší šance na uzdravení je, záleží však i na kondici pacienta a na typu viru. Konec nemoci se většinou dostaví po 6 až 10 dnech.

Léky

Léky na ebolu neexistují, vědci však přišli s očkovací vakcínou, která se projevila jako úspěšná.

Vyšetření

Prvním vyšetřením je vyšetření krve nebo tělesných tekutin. Pokud se prokáže nákaza ebolou, je pacient převezen na infekční izolační oddělení.

Inkubační doba

2 - 21 dní

Očkování

ano

Délka léčby

6 - 10 dnízáleží na typu viru a kondici pacienta

Očkování

Koncem roku 2015 přišli vědci s očkovací vakcínou rVSV-Zebov.

Možné komplikace

Komplikací je samotný průběh nemoci, obzvlášť odumírání orgánů v důsledku poruchy srážlivosti krve. Ten, kdo nákazu přežije, potýká se po léčbě s dlouhodobými obtížemi.

Trvalé následky

Ten, kdo nákazu přežije, se může doživotně potýkat s různými problémy, jako jsou poruchy hybnosti, záněty kostní dřeně, míchy, očí, osrdečníku, slinivky břišní a varlat, nebo dokonce oslepnutí či ohluchnutí.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Prevence je třeba dbát především, pokud cestujete do oblastí, kde se ebola vyskytuje. Samotná infekce se přenáší tělesnými tekutinami, proto je dobré se vyvarovat styku s nakaženými lidmi, mrtvými zvířaty, nejíst maso z divokých zvířat a dbát na pečlivě omyté a oloupané ovoce a zeleninu. Dobré je časté mytí rukou teplou vodou a mýdlem.

Kdy jít k lékaři

Pokud jste cestovali do země, kde se ebola může vyskytovat, a zpozorovali jste na sobě jakékoliv příznaky, které připomínají chřipku, okamžitě navštivte lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.