Kdy bude lék na koronavirus? Testování na lidech je v plném proudu | Moje zdraví

Kdy bude lék na koronavirus? Testování na lidech je v plném proudu

Kdy bude lék na koronavirus? Testování na lidech je v plném proudu
Autor: istock.com
11. března 2020 • 06:00

Lékaři sice nejsou v léčbě pacientů nakažených koronavirem COVID-19 úplně bezmocní, přesto ale s nadějí vyhlížejí účinný lék. Jedině ten by totiž dokázal zastavit současné šíření nákazy po celém světe. Dobrou zprávou je, že se lék v současné době už testuje na lidech.

Testuje se lék na ebolu

Nejnadějnějším kandidátem na lék proti koronaviru je látka zvaná remdesivir, která byla vyvinuta před šesti lety během epidemie eboly. S lékem tehdy přišel tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář.

On-line reportáž s nejnovějšími informacemi o koronaviru najdete zde.
Aktuální informace o situaci v Česku čtěte zde.

Testování na tuto nemoc nedopadlo nejlépe, ale vědci zkoušeli účinnost této látky i na jiné viry. Díky tomu se přišlo na to, že remdesivir zabírá na SARS a MERS (podle studie z roku 2020), které jsou koronaviru COVID-19 podobné.

Více o tom, jak se liší SARS od koronaviru, čtěte zde.

Testování remdesiviru na současný typ koronaviru se tak sám nabízí, protože vývoj úplně nového léku by podle odhadů trval 10 až 15 let a stál miliardu dolarů.

Remdesivir zabral u vážného případu

Poprvé byl remdesivir podán v lednu pětatřicetiletému pacientovi s koronavirem v USA. Lékaři se obávali, že se u něj rozvine zápal plic, proto se rozhodli látku použít. Pacientův stav se řádově několik hodin po infuzi remdesiviru začal zlepšovat.

V současné době probíhají čtyři klinické zkoušky remdesiviru, dvě v Číně v oblasti Wu-chanu, kde byl zaznamenán první případ koronaviru COVID-19, a další v jihovýchodní Asii a ve Spojených. Látka se testuje na zhruba 1000 pacientech. Polovině z nich byl podán remdesivir, zatímco zbytek dostal placebo, tedy látku bez účinku upravenou do stejné podoby jako lék. Otázkou je, kdy klinické testy skončí. Obecně se uvádí, že by k tomu mohlo dojít v řádu několika týdnů.

Vyvíjí se i vakcína

O vývoj vakcíny proti koronaviru se v současnosti pokouší tři soukromé farmaceutické firmy – Johnson & Johnson, zmíněná Moderna Therapeutics a Inovio Pharmaceuticals.

Vakcína může být buď terapeutická, což znamená, že léčí již nakažené pacienty, nebo protektivní. Ta je pro většinu lidí známější, protože má zabránit tomu, aby nemoc v těle vůbec propukla. Vývoj vakcíny ale trvá nejméně 1,5 roku, a to je při současném šíření koronaviru příliš dlouhá doba.

Vývoj vakcíny zabere tolik času kvůli předběžnému testování na zvířatech a lidech. Až poté se látka může uvolnit do prodeje. Proto se také vědci a lékaři spoléhají na lék remdesivir, který se aktuálně testuje.

Zatím se léčí jen příznaky

Protože žádný účinný lék zatím neexistuje, lékaři podávají nakaženým pacientům pouze přípravky, které zmírňují symptomy nemoci, mezi něž patří horečka, kašel a dušnost. V těžkých případech pomáhají pacientům s dýcháním či okysličováním krve přístroje, aby se zmírnila námaha plic a srdce.

Více o léčbě koronaviru čtěte zde.
O tom, jak se lépe chránit před nákazou, čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.