Chcete žít o deset let déle? Víme, díky kterému sportu to dokážete! | Moje zdraví

Chcete žít o deset let déle? Víme, díky kterému sportu to dokážete!

Chcete žít o deset let déle? Víme, díky kterému sportu to dokážete!
Autor: istock.com
30. července 2019 • 10:00

Víte, kolik let navíc získáte, když budete pravidelně hrát tenis? Nebo fotbal? Na tom, že sport upevňuje zdraví, samozřejmě není nic nového. Nová studie ale odhalila, které konkrétní sporty zpomalují proces stárnutí a o kolik let prodlužují život.

Nové důkazy ukazují, že dlouhověkost závisí na tom, jakou fyzickou aktivitu člověk provozuje. V dánské Kodani prováděli v průběhu 25 let studii u 8577 lidí, jejíž výsledky naznačují, že prodloužení života pravidelným sportem může být výraznější, než jsme si dosud mysleli.

Nejlépe je na tom tenis

Studie publikovaná v renomovaných Mayo Clinic Proceedings sledovala fyzickou aktivitu účastníků ve volném čase. Porovnávala skupinu lidí se sedavým režimem s lidmi, kteří provozují konkrétní sport, a sledovala délku života v obou skupinách. Bylo hodnoceno celkem osm typů sportovní aktivity – tenis, badminton, fotbal, jogging, cyklistika, lehké kondiční cvičení, plavání a klubové sportovní aktivity (trenažér chůze/běhu, eliptický trenažér, posilování). Statisticky se autoři pokusili potlačit vliv věku, pohlaví, vzdělání, příjmu a dalších faktorů.

A vítěz? V porovnání se skupinou se sedavým režimem žili hráči tenisu průměrně o 9,7 let déle. I u ostatních, zejména kolektivních sportů, bylo prodloužení života výrazné.

Prodloužení délky života rekreační sportovní aktivitou                                                          
 Sport  Získané roky života
 Tenis  9,7
 Badminton  6,2
 Fotbal  4,7
 Cyklistika  3,7
 Plavání  3,4
 Jogging  3,2
 Lehké kondiční cvičení  3,1
 Klubové aktivity  1,5

Čím větší zápřah, tím lépe

„Překvapením bylo, že týmové sporty se jevily lepší nežli individuální, které byly fyzicky třeba i více intenzivní," popsal výsledky průzkumu MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří. Další zajímavostí je, že nejlepších výsledků dosáhly sporty vyžadující náhlý velký výdej energie a pohyb celého těla, tedy například tenis. Naproti tomu sporty s kontinuální zátěží měly výsledky horší. "Právě klubové aktivity s nejdelší dobou tréninku vykazovaly nejnižší přínos k prodloužení života,“ shrnul poznatky MUDr. Podroužek. 

V roce 2016 přinesl obdobné závěry časopis British Journal of Sports Medicine, a to ze sledování 80 000 účastníků a porovnání aktivních sportovců proti skupině se sedavým režimem. I zde bylo shodně zjištěno snížení rizika úmrtnosti o 47 % zejména u týmových sportů – tenisu, badmintonu a squashe.

„Výsledky studií sice nelze shrnout ve smyslu – zde je jasná příčina a jasný důsledek, nelze je ale ani podceňovat. Ukazují nám směr dalšího uvažování a výzkumu v oblasti prodloužení zdravého aktivního života. A jak se ukazuje – nejlépe s týmovými sporty a s dobrými přáteli,“ uzavírá výsledky dánského průzkumu MUDr. Podroužek.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.