Alkohol v zimě nezahřeje. Které potraviny dodají teplo a energii? | Moje zdraví

Alkohol v zimě nezahřeje. Které potraviny dodají teplo a energii?

Alkohol v zimě nezahřeje. Které potraviny dodají teplo a energii?
Autor: iStock.com
16. ledna 2019 • 06:00

V zimě je dobré zahřát žaludek, ledviny a močový měchýř a ušetřit tělu energii. Které potraviny a pokrmy nám v tom pomohou?

Do zimního jídelníčku bychom měli zařadit například mák, pohanku, mořské řasy, fazole adzuki a množství kořenové zeleniny. „Zároveň bychom měli posilovat imunitu, třeba konzumací zimních salátů z kvašené zeleniny, křenu, zelí a červené řepy. Ohřívacím favoritem je zázvor, který má všestranné využití. Vynikající je horký masový vývar, vhodné jsou cibule a česnek. Energii dodají tučnější potraviny,“ radí lékařka, psychoterapeutka a nutriční poradkyně z poradny v Praze 3 MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Teplé do žaludku

Naše babičky instinktivně v zimě pekly maso, vařily vývary se spoustou kořenové zeleniny a zásobovaly nás bylinkovými čaji pro zahřátí.

Zkusme se držet jejich hesla „polévka je grunt“ – především slepičí. Co se týká snídaně, stále více lidí se řídí poučkou tradiční čínské medicíny, podle které je žádoucí si po ránu „zahřát kotel“ (nastartovat trávení) něčím teplým – je už na nás, zda zvolíme vývar, čaj, nebo teplou ovesnou kaši.

Pití chladných či dokonce ještě vychlazených nápojů k teplému jídlu je, zvlášť v zimě, velmi nemoudré: Rozehřáté tuky se přidáním studeného pití „srazí“, vznikají z nich šupinky, jež se lepí na stěny střev a zpomalují nebo znemožňují jejich správnou funkci. Proto byste si po teplém jídle raději měli dát čaj. Podle nutriční poradkyně z poradenského centra Wellnessia Evy Špakové je k pití, zvlášť v chladném počasí, nejvhodnější teplá voda nebo čaj. „Studený nápoj je spíš šok, který zablokuje metabolismus,“ uvádí Eva Špaková.

Alkohol je kontraproduktivní

Dát si skleničku grogu venku u stánku není nic špatného – jen by mělo zůstat u jedné a pak rychle do tepla. Když se v zimě venku napijete alkoholu, vyvolá to v těle dva pochody: dlouhodobé rozšíření cév a krátkodobější zvýšení krevního tlaku. Na první pohled se to zdá být dobré, rozproudit si krev.

Podchlazené tělo se brání a udržuje při životě jen životně důležité orgány v oblasti břicha, hrudníku a hlavy. Při opravdu těžkých podchlazeních nastává stav zvaný centralizace krevního oběhu. Teplá krev koluje jen v životně důležitých oblastech, zbytek těla je zásobován minimálně a tato krev je chladnější (proto nám omrzají prsty, ale ne pupík). Když se napijeme alkoholu a rozšíří se všechny cévy v těle a krátkodobě se zvýší tepová frekvence i tlak, začne se studená krev z periferie mísit s centrální, teplou krví. Vnitřní teplota těla se rapidně sníží.

Pozor, zahřívací potraviny by podle starých čínských lékařů měli s opatrností konzumovat lidé s vysokým krevním tlakem, lidé po mrtvici, s migrénou, ženy v menopauze, které trpí nočním pocením a nespavostí. Těm udělají dobře tzv. neutrální potraviny, jako jsou telecí a hovězí maso, vejce, brambory, med a lékořice.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.