CRP test | Jak ho udělat doma a co odhalí vysoké hodnoty? | Moje zdraví

Domácí CRP test: Co všechno ukáže a kdy opravdu potřebujete antibiotika

30. října 2018 • 06:00

Začíná to bolestí v krku a pokračuje uvažováním nad tím, zda je třeba běžet k lékaři a zda potřebujete vy nebo vaše dítě antibiotika. Jak to poznat? Původ nákazy naznačí domácí CRP test.

Zatímco dříve jste museli čekat na vyšetření výtěru z krku, aby se zjistilo, jaký je původ vaší nemoci, zhruba před 15 lety se v ordinacích lékařů, zejména těch dětských, objevil přístroj na vyšetření takzvaného C-reaktivního proteinu – CRP, podle jehož výše se dá s velkou pravděpodobností odhadnout, zda potřebujete antibiotika, nebo ne. Tento test je už nějakou dobu možné koupit i na domácí použití, vyjde vás zhruba na 300 korun.

Co je to CRP test?

„Zvýšená tělesná teplota není dostatečnou informací pro určení diagnózy. Je důležité znát hladinu tzv. C-reaktivního proteinuCRP. Podle jeho obsahu v krvi poté můžeme poměrně přesně rozlišit mezi bakteriálním nebo jiným, nejčastěji virovým, původem onemocnění. Zatímco první případ splňuje podmínky pro nasazení antibiotik, v druhém se zpravidla stačí vyležet a léčit běžně dostupnými prostředky,“ vysvětluje doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D. ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Kromě toho, že včas a rychle zjistíte, jaké léky na vaši nemoc zaberou, podstatné je i to, že se CRP testem výrazně snižuje šance, že antibiotika budete polykat zbytečně. Proč to tak vadí? Antibiotika jsou sice dobrým lékem, ale v těle nezabíjejí jenom špatné bakterie, ale i ty dobré. Proto by k nim lékař měl sáhnout jen v oprávněných případech.

Nadměrné užívání antibiotik také způsobuje, že se v populaci snižuje citlivost na tyto léky a nezabírají zdaleka tak dobře jako dříve. Škodlivé bakterie si na ně, zjednodušeně řečeno, zvykly.

Jak funguje test CRP?

Jak test funguje? U lékaře jste už asi někdy toto vyšetření, které nehradí pojišťovny, absolvovali. V domácím prostředí se používá podobně. Stačí pár kapek krve a je jasné, zda jsou při léčbě zapotřebí antibiotika, nebo ne. Takzvaný CRP test z krve to hravě dokáže za pár minut. Existují domácí CRP testy, přesnější jsou pak u lékaře.

Test CRP zvládne doma každý. Test je tedy snadný a bezbolestný, samozřejmě pokud nebudete chtít otestovat malé dítě, protože ne každému dítěti se bude líbit, že mu musíte z prstu vymáčknout a odebrat kapku krve. Skleněnou kapilárou nejdříve píchnete do prstu, pak vymáčknete kapku krve tak, aby se kapilára zaplnila. Pak ji vložíte do přiloženého roztoku a protřepete. Roztok pak pipetou přenesete do testovací kazety a po pěti minutách odečtete výsledek podle přiloženého návodu. Zjednodušeně řečeno, je to podobné jako při těhotenském testu.

Jak číst výsledky?

Do 10 mg/l je jisté, že jde o virovou infekci. To je také zkušenost lékařů, kteří vědí, že většina bolestí v krku není angína. Pokud naměříte 10–30 mg/l , je dobré test za dva dny opakovat, při vyšší hladině je dobré jít k lékaři a poradit se o předepsání antibiotik, která zjevně potřebujete.

Nejvyšší hodnoty CRP dosahují až 300 i více jednotek.To už je opravdu závažná bakteriální infekce. Tyhle hodnoty se vyskytnou například při meningitidě. Pozor, výsledky CRP můžou zkreslit některé léky, třeba hormonální antikoncepce nebo velmi přísná dieta či užívání nesteroidních antirevmatik. V takovém případě musí lékař vzít v úvahu i jiné příznaky a projevy případné nemoci. Myslete i na to, že jsou naopak baterie, jejichž přítomnost CPR neprokáže. Jde například o chlamydie, které se mohou projevit i zápalem plic či způsobit gynekologické potíže.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.